Két tepsis lepény (kapros tejfölös) recept
A Két tepsis lepény (kapros tejfölös) hozzávalói:70 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
pici olaj,
csipet só,
1+1 ek cukor,
¾ friss élesztő (vagy fél csomag szárított),
1 tojás,
langyos tej (kb. 300-320 ml)
Töltelékhez:
fél 1 nagy doboz tejföl,
friss kapor,
só,
1 tojás,
húsos szalonna
A Két tepsis lepény (kapros tejfölös) elkészítési módja:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros meleg tejben, majd alaposan megdagasztjuk. Ha megkelt a tészta, készítsük elő a sütést, azaz melegítsük be a sütőt. A tésztát vegyük két cipóba, majd mindegyiket nyújtsuk kb. 1 cm vastagságúra. Tekerjük fel a sodrófára, majd helyezzük rá a sodrófa segítségével a kivajazott tepsibe a tésztát. A kaprot aprítsuk fel, majd keverjük ki a tejföllel, tojással, sóval. A tejfölt kenjük rá a tésztára szélétől széléig, jó vastagon, és alaposan. Majd a csíkokra vágott szalonnával rakjuk ki. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Ha már barnul a széle, nézzünk rá, nehogy megégjen.
Kenyérsütő dagasztó programjában is készíthetjük.
A sima búzaliszt helyett használhatunk tönkölybúzalisztet, a cukor helyett nádcukrot.
2 tepsi mennyiség lesz belőle
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: ilonka40, 2011. máj. 28. 11:33
A két tepsis lepény (kapros tejfölös) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.