Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Készít otthon valaki savanyúkáposztát? fórum

Készít otthon valaki savanyúkáposztát? (beszélgetés)


16. nyareve (válaszként erre: 13. - Kumameya)
2011. aug. 5. 23:58
Ezt ismerem, anyósom is így csinálta, nagyon finom volt!
2011. aug. 4. 11:08

Én erre a célra árusított kerámia hordóba tettem el.

Hasonló a recept, nagyon finom lett.

Egy volt a baj, hogy a mennyiség túlméretezett lett. Most megpróbálom a szolidabb mennyiséget, mert felesleges, ha annyi nem fogy.

Köszönöm az ötletet. /kenyeres változat/

2008. júl. 8. 05:51

Most lehet csinálni kovászolt káposztát is nagyon finom az is.A kovászos ubi mellett az is elfér.

1 kg gyalult káposztához 2-3 dkg sót keverünk,majd 5 literes üvegbe rakjuk.Beboritjúk 1-2 káposzta levéllel,2 szelet kenyérrel,kaporral,majd 1 kg káposztára számitva 2 dkg élesztőt morzsolunk rá.Lefedjűk.Ha megérik a tetejéről leszedjük a kenyeret stb,és úgyanugy lehet használni,mint a savanyú káposztát.

2008. márc. 31. 13:17

Kulfoldon elunk es sokaig sovarogtunk a vecsesi savanyu kaposzta utan, amig a ferjem gondolt egyet es lereszelt par kilo kaposztat, sot tett ra, meg par szelet kenyeret es par nap mulva ehettuk az isteni finom savanyu kaposztat, ami egyenrangu volt a m.o-ival. A lanyom ugy esz, mint mas a cukorkat.

Tegnap tettuk be a hutobe a legujabb adagot uvegekben. 3 kilo kaposztahoz 60 gr sot tettunk es semmi mast, annyira finom, hogy nem is kiserletezunk mast hozzatenni.

2008. márc. 31. 12:00
igen én szoktam
2008. jan. 22. 11:26
En is hasonloan keszitem mint leona78 azzal a kulombseggel hogy nem rakok borkent es meg teszek koze keves baberlevelet,csovespaprikat es felbevagott bisalmakat.Egyebkent kis mennyisegben is keszitheto,akar 5l-es uvegekben is termeszetesen akkor fejek nelkul.
10. Donyta (válaszként erre: 9. - Sunbird)
2008. jan. 21. 14:05
Köszi, rendi vagy!!!
2008. jan. 21. 13:50
Utána nézek a receptnek...
8. Donyta (válaszként erre: 6. - Sunbird)
2008. jan. 21. 08:25

Szia!

Köszönöm a válaszod. Ha ennyire nagy mennyiségben dolgoztok akkor biztosan nem csak azt tesztek le. Érdekelne a csalamádé lerakása is, vagy/meg a csemege ill. savanyú uborkáé is. Kb. a 60 L-eres mennyiség/ek mindegyikből elég is lenne a családnak. Viszont nem szeretnék csalódni, ha nem sikerül.

2008. jan. 20. 06:38

nagymamám csinált egyszer nagy tételben, mint a régiek. hordót vett stb.

erre az egész berohadt.

6. sunbird (válaszként erre: 5. - Donyta)
2008. jan. 19. 22:47

Simán teheted műanyag hordóba.

Jó a recept, bár mi tormát nem szoktunk bele rakni. Igaz mi iparilag csináljuk, és tapossuk, 3-4 méter mély ciszternákba és hordóba is.

5. Donyta (válaszként erre: 3. - Leona78)
2007. nov. 17. 10:07

Szia!

Megkérdezhetem, hogy milyen hordóba teszed le? Fa, vagy müanyagba is lehet? Mennyi dő amíg használhatóvá érik, és tuti, hogy ez sikerül is??

2007. nov. 17. 09:54
meg nem keszitettem de szeretnek, mert nagyon szeretjuk.
2007. okt. 5. 20:09

Szia akkor van!

Én így szoktam évről-évre káposztát savanyítani:

Egy 60 literes hordóba 56 kg káposztából tettem gyalultat és fejest.A hordó aljába kaprot,szemes borsot,tormát tettem.Erre rétegekbe jön a torzsa nélküli gyalult,majd besózott káposzta(durva só!!nem finom só és nem is jódos só).

Alsó réteg kb a hordó negyedéig van,erre jön egy pár fejes káposzta(amennyi elfér egymás mellé a hordóba).A fejes káposztákat kb 2 és fél centire be vágtam a torzsájuknál,mert a bevágás helyére durva só és szemes bors kerűl.(A fejes káposztákat később fel tudod használni töltött káposztának).Tehát egy réteg gyalult besózott káposzta kb a hordó negyedéig(én a kezeimmel jó erősen lenyomkodtam minden rétegnél a gyalult káposztát,hogy keményen maradjon,így nem kellett rá nehezéket tennem),utána fejes káposzták,amennyi elfér egymás mellett.A fejes káposzták melletti és közti helyet is ki kell tölteni gyalult,besózott káposztával.Aztán a fejes káposztákra megint gyalult,besózott káposzta kerűl,majd megint fejes káposzták.A rétegeket kb a hordó háromnegyedéig tesszük,azért nem tele,mert kell hagyni helyet.

Ami még fontos:a gyalult káposztát,ízlés szerint sózzad(én minden legyalult rétegre,ami kb negyed hordónnyi 3-4 nagy marék sót tettem),és mielőtt a hordóba tennéd,a kezeddel jól forgasd át,hogy mindenhol érje a só.

Én minden gyalult,besózott káposzta tetejére 2-3 darab tormát tettem,és kiskanál-hegynyi borkén-t,mert ez meggátolja,hogy elszíneződjön a káposzta.

Miután háromnegyedig tele a hordó,jöhet rá a hordó teteje(ha nincs,akkor jól takard le)és meleg helyen legalább egy-másfél hétig érleltesd(hideg helyen nem kezd el érlelődni,vagy nagyon hosszadalmas).Közbe 2-3 naponta megnézheted,hogy kezd-e savanyodni,meg is kóstolhatod és ha nem találod elég sósnak,még tehetsz rá sót,ne sajnáld és ne félj attól,hogy túl sós lesz,mert amikor már savanyu,ki lehet mosni belőle.Később a són kívűl még vizet is tehetsz hozzá(a só enged úgyis vizet,de ha nem,akkor tegyél)

2007. szept. 27. 21:06
Gyerekkoromban mindig savanyítottunk hordóban káposztát. Mostmár egyre ritkábban, és inkább kevesebbet. A receptet édesanyámtól kell megkérdeznem ebben ő a profi. Káposztagyalun kell legyalulni a megtisztított fejeket. A gyalu szép vékonyra vágja. Az tényleg szép hosszú, szálas.
2007. szept. 27. 18:54

Hali.

Szoktatok eltenni télire, vagyis savanyítani káposztát? Hogyan? Hogy lesz nektek szép hosszú szálas?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook