Készít otthon valaki savanyúkáposztát? (beszélgetés)
Én erre a célra árusított kerámia hordóba tettem el.
Hasonló a recept, nagyon finom lett.
Egy volt a baj, hogy a mennyiség túlméretezett lett. Most megpróbálom a szolidabb mennyiséget, mert felesleges, ha annyi nem fogy.
Köszönöm az ötletet. /kenyeres változat/
Most lehet csinálni kovászolt káposztát is nagyon finom az is.A kovászos ubi mellett az is elfér.
1 kg gyalult káposztához 2-3 dkg sót keverünk,majd 5 literes üvegbe rakjuk.Beboritjúk 1-2 káposzta levéllel,2 szelet kenyérrel,kaporral,majd 1 kg káposztára számitva 2 dkg élesztőt morzsolunk rá.Lefedjűk.Ha megérik a tetejéről leszedjük a kenyeret stb,és úgyanugy lehet használni,mint a savanyú káposztát.
Kulfoldon elunk es sokaig sovarogtunk a vecsesi savanyu kaposzta utan, amig a ferjem gondolt egyet es lereszelt par kilo kaposztat, sot tett ra, meg par szelet kenyeret es par nap mulva ehettuk az isteni finom savanyu kaposztat, ami egyenrangu volt a m.o-ival. A lanyom ugy esz, mint mas a cukorkat.
Tegnap tettuk be a hutobe a legujabb adagot uvegekben. 3 kilo kaposztahoz 60 gr sot tettunk es semmi mast, annyira finom, hogy nem is kiserletezunk mast hozzatenni.
Szia!
Köszönöm a válaszod. Ha ennyire nagy mennyiségben dolgoztok akkor biztosan nem csak azt tesztek le. Érdekelne a csalamádé lerakása is, vagy/meg a csemege ill. savanyú uborkáé is. Kb. a 60 L-eres mennyiség/ek mindegyikből elég is lenne a családnak. Viszont nem szeretnék csalódni, ha nem sikerül.
nagymamám csinált egyszer nagy tételben, mint a régiek. hordót vett stb.
erre az egész berohadt.
Simán teheted műanyag hordóba.
Jó a recept, bár mi tormát nem szoktunk bele rakni. Igaz mi iparilag csináljuk, és tapossuk, 3-4 méter mély ciszternákba és hordóba is.
Szia!
Megkérdezhetem, hogy milyen hordóba teszed le? Fa, vagy müanyagba is lehet? Mennyi dő amíg használhatóvá érik, és tuti, hogy ez sikerül is??
Szia akkor van!
Én így szoktam évről-évre káposztát savanyítani:
Egy 60 literes hordóba 56 kg káposztából tettem gyalultat és fejest.A hordó aljába kaprot,szemes borsot,tormát tettem.Erre rétegekbe jön a torzsa nélküli gyalult,majd besózott káposzta(durva só!!nem finom só és nem is jódos só).
Alsó réteg kb a hordó negyedéig van,erre jön egy pár fejes káposzta(amennyi elfér egymás mellé a hordóba).A fejes káposztákat kb 2 és fél centire be vágtam a torzsájuknál,mert a bevágás helyére durva só és szemes bors kerűl.(A fejes káposztákat később fel tudod használni töltött káposztának).Tehát egy réteg gyalult besózott káposzta kb a hordó negyedéig(én a kezeimmel jó erősen lenyomkodtam minden rétegnél a gyalult káposztát,hogy keményen maradjon,így nem kellett rá nehezéket tennem),utána fejes káposzták,amennyi elfér egymás mellett.A fejes káposzták melletti és közti helyet is ki kell tölteni gyalult,besózott káposztával.Aztán a fejes káposztákra megint gyalult,besózott káposzta kerűl,majd megint fejes káposzták.A rétegeket kb a hordó háromnegyedéig tesszük,azért nem tele,mert kell hagyni helyet.
Ami még fontos:a gyalult káposztát,ízlés szerint sózzad(én minden legyalult rétegre,ami kb negyed hordónnyi 3-4 nagy marék sót tettem),és mielőtt a hordóba tennéd,a kezeddel jól forgasd át,hogy mindenhol érje a só.
Én minden gyalult,besózott káposzta tetejére 2-3 darab tormát tettem,és kiskanál-hegynyi borkén-t,mert ez meggátolja,hogy elszíneződjön a káposzta.
Miután háromnegyedig tele a hordó,jöhet rá a hordó teteje(ha nincs,akkor jól takard le)és meleg helyen legalább egy-másfél hétig érleltesd(hideg helyen nem kezd el érlelődni,vagy nagyon hosszadalmas).Közbe 2-3 naponta megnézheted,hogy kezd-e savanyodni,meg is kóstolhatod és ha nem találod elég sósnak,még tehetsz rá sót,ne sajnáld és ne félj attól,hogy túl sós lesz,mert amikor már savanyu,ki lehet mosni belőle.Később a són kívűl még vizet is tehetsz hozzá(a só enged úgyis vizet,de ha nem,akkor tegyél)
Hali.
Szoktatok eltenni télire, vagyis savanyítani káposztát? Hogyan? Hogy lesz nektek szép hosszú szálas?
További ajánlott fórumok:
- Műköröm készítés otthon!
- Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni
- Otthon készíthető, előállítható, termelhető dolgok, amiért kár lenne a hipermarketbe menni!
- Sziasztok van itt valaki aki otthon saját magának készíti a műkörmöket, és nem ez a szakmája?
- Hogy kell savanyúkáposztát készíteni ?
- Himalájai sópárnát készített már valaki otthon?