Hogy kell savanyúkáposztát készíteni ? (tudásbázis)
Mi is szoktunk csinálni, nagyanyáról nagyanyára szállt a tudomány.
Mi leonatól eltérően csak gyalult káposztát teszünk el, méghozzá úgy, hogy egy réteg gyalult káposzta, só (mi is a durva sót használjuk) aztán tormacsíkok, egészbors, sárgarépakarika, birsalmaszeletet teszünk, pár levelet egybe is beleteszünk, majd egy káposztadöngölővel döngetjük addig, míg nem "cuppog". S ezt ismételgetjük míg meg nem telik a kanna. :)
Szia anita72!
En 60 literes hordoba 56 kg kaposztabol tettem gyalultat es fejest.A hordo aljaba kaprot,szemes borsot,tormat tettem.Erre retegekbe jon a torzsa nelkuli gyalult,majd besozott kaposzta(durva so!!nem finom so es nem is jodos so).
Also reteg kb a hordo negyedeig van,erre jon egy par fejes kaposzta(amennyi elfer egymas melle a hordoba).A fejes kaposztakat kb 2 es fel centire be vagtam a torzsajuknal,mert a bevagas helyere durva so es szemes bors kerul.(A fejes kaposztakat kesobb fel tudod hasznalni toltott kaposztanak).Tehat egy reteg gyalult besozott kaposzta kb a hordo negyedeig(en a kezeimmel jo erosen lenyomkodtam minden retegnel a gyalult kaposztat,hogy kemenyen maradjon,igy nem kellett ra nehezeket tennem),utana fejes kaposztak,amennyi elfer egymas mellett.A fejes kaposztak melletti es kozti helyet is ki kell tolteni gyalult,besozott kaposztaval.Aztan a fejes kaposztakra megint gyalult,besozott kaposzta kerul,majd megint fejes kaposztak.A retegeket kb a hordo haromnegyedeig tesszuk,azert nem tele,mert kell hagyni helyet.
Ami meg fontos:a gyalult kaposztat,izles szerint sozzad(en minden legyalult retegre,ami kb negyed hordonnyi3-4 nagy marek sot tettem),es mielott a hordoba tenned,a kezeddel jol forgasd at,hogy mindenhol erje a so.En minden gyalult,besozott kaposzta tetejere 2-3 darab tormat tettem,es kiskanal-hegynyi borken-t,mert ez meggatolja,hogy elszinezodjon a kaposzta.Miutan haromnegyedig tele a hordo,johet ra a hordo teteje(ha nincs,akkor jol takard le)es meleg helyen(hideg helyen nem kezd el erlelodni,vagy nagyon hosszadalmas)legalabb egy-masfel hetig erleltesd.Kozbe 2-3 naponta megnezheted,hogy kezd-e savanyodni,meg is kostolhatod es ha nem talalod eleg sosnak,meg tehetsz ra sot,ne sajnald es ne felj attol,hogy tul sos lesz,mert amikor mar savanyu,ki lehet mosni belole.Kesobb a son kivul meg vizet is tehetsz hozza(a so enged ugyis vizet,de ha nem,akkor tegyel)
Azt hiszem,nagyjabol ennyi,de ha megsem ertettel meg valamit,akkor kerdezz es valaszolok.
További ajánlott fórumok:
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- Sóskát sósra vagy édesre kell készíteni? Hogy "normális"?
- Szeretnék írni egy regényt! Elmagyarázná valaki, hogyan kell nyomdakész formátumú szöveges dokumentumot készíteni?
- Hogy kell pontosan telített sóoldatot készíteni és utána párologtatni vele?
- Az isteni nagy üzemi Milánói írjon aki tudja hogy kell készíteni?
- Hogy kell fánkot készíteni?