Hogy kell pontosan telített sóoldatot készíteni és utána párologtatni vele? (tudásbázis)
A sót nem is kell jelölni, elég a víz szintje.
Mindig a jelig legyen feltöltve, és idővel a sót is talán pótolni kellene.
Jobban követhető, ha az üveggel, sóval, vízzel együtt leméred. És héha.néha, amikor hozzátettél vizet, a súlyt is ellenőrzöd.
Remélem. :) Egyelőre most készítettem egy adagot párologtatásra, meglátjuk, használ-e valamit. Sajnos tegnap a férjem kikapcsolta a sólámpát, mert nagyon zavarta a fénye, így ez kilőve. :(
Úgy csináltam, hogy beraktam egy üvegbe fél kg sót, ráöntöttem 1,5 liter vizet, hagytam állni egy darabig. Leöntöttem róla az oldatból valamennyit párologtatni, majd visszatöltöttem vízzel, bejelöltem a só és víz szintjét is. Jól csináltam? Ez lett volna az eredeti kérdésem is, hogy hogy kell folyamatosan készíteni az oldatot. Mondjuk pontos nem lesz, mert a sót nem akarom mindig kivenni lemérni, csak jelölés alapján tudom saccolni, mennyi vízet öntsek rá később. Remélem jól csináltam.
Ja tényleg, ezt írja, hogy fel kell oldani:
A kész 26 %-os Himalája kristálysó oldatból egy teáskanálnyit tegyen pohárba, majd töltse fel jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel.
Ne főleg, hanem kizárólag.
Már írtam, hogy a 0,9%-osat is alig lehet meginni. (Nem is kell, csak ha hánytatási céllal teszed.)
Torkot gargarizálni még jó, de az orrba csöppentéshez már azt is lehet hígítani...
Valamennyi só is elpárolog nagy nehezen, ezért csak hozzávetőlegesen lesz pontos a dolog, de hát nem laboratóriumi használatról van szó.
A párologtatáshoz még értem a telített oldatot, de én nem várnék ettől különösebb eredményt.
(Egyébként számít az is, mekkora a légtér, amiben párologtatsz.)
Itt milligrammok oszlanak el a szoba levegőjében, ahol azért az időnknek csak egy részét töltjük. Nem lehet annyira jelentős a belélegzett mennyiség, és annak a felszívódását is beleszámítva...szóval nem fűznék ehhez különösebb reményeket.
Nem, nem marad.
Ha vizet teszel hozzá, akkor hígabb lesz.
Ha az edény oldalán megjelölöd a friseen elkészített oldat szintjét, és mindig a jelig töltögeted fel vízzel, akkor nagyjából állandó marad.
Nem kell a százalékhoz ragaszkodnod, a telített oldat az telített marad, ha több vizet nem teszel hozzá.
De ismétlem a kérdést: ha nem csak párologtatni akarod, akkor a 26% nagyon erősen sós. Mihez akarod még hasznáni?
Na, igyekeztem felfogni, nagyjából értem is. Csak még az nem tiszta, hogy ha telített lesz az oldat, 26%-os sóoldatot megkapom, utána miért írják, hogy ha elpárolog a só, öntsek rá vizet még? Most akkor mégis oldódik egy idő után tovább?
"Kész lesz, amikor a víz teljesen telített a sóval. A só már nem fog feloldódni ebben a szakaszban. Ahogy oldódik az eredeti himalájai kristály só úgy egy idő után, adnunk kell hozzá több vizet és sót, amíg a víz ismét telített lesz. Ne felejtsük el, mindig kell lennie feloldatlan sókristálynak az üveg alján."
Azt írja, nem fog feloldódni a só ebben a szakaszban tovább, oké, ezt értem. De utána azt írja, hogy ahogy oldódik egy idő után az eredeti kristálysó, adjunk hozzá még vizet. Akkor mégis oldódk tovább?
Mivel száraz anyagot oldasz folyadékban, és egyszerű háztartási célra kell, valószínűleg tömegszázalékról van szó.
oldott anyag= (itt) só= 1000 g
oldószer= (itt) víz= 3000 g
oldat= oldott anyag + oldószer= (itt) sós víz= 1000 g + 3000 g= 4000g
-számolni így kell
oldott anyag tömege : oldat tömege * 100 = tömegszázalék
1000 g : 4000 g * 100= 25%
Ez azt jelenti, hogy 100 g oldatban, vagyis a só és víz kész keverékéből vett 100 g-ban 25 g só van és 75 g víz. Nem 25 g vizet és 100 g sót jelent, az 20 %-ot jelentene (25/125*100=20)
A 35,9 g só 100 g keverékben a telített oldatot jelenti (a korábbi link szerint 25 C-fokon, tehát szobahőmérsékleten), ennyit tudsz maximum feloldani. Ha arányában ennél több sóra öntöd a vizet, pl. 70 g sóra 100 g (vagyis 1 dl vizet), és elég ideig hagyod állni, akkor sem fog 35,9 grammnál több feloldódni. A fel nem oldódott só az edény alján marad. Ehhez viszont tudni kell, hogy mennyi ideig kell a són a víznek legalább maradnia.
Ha adott százalékra akarod elkészíteni, az a biztos, és a legegyszerűbb számolás, ha a 100 g-ból kivonod a százaléklábat, ami egyenlő az oldott anyag grammjainak számával.
Pl. 15 %-os lesz az oldat, ha
oldat/sós víz - só= víz
100 g - 15 g= 75 g (vízből ml)
8%-os lesz az oldat, ha
100 g - 8 g =92 g (92 ml)
Ha többet akarsz készíteni, mindent szorzol pl. 10-zel.
750 ml vízhez 150 g só
920 ml vízhez 80 g só
A telítettség (35,9 g) azt jelenti, hogy (szobahőmérsékleten) hiába teszel 45 g vizet 65 ml vízbe, az oldat nem lesz 45%-os, hanem 35,9 %-os lesz, és (45-35,9) 9,1 g só a pohár alján marad.
Ezért:
"Minden reggel, étkezés előtt, igyunk, 1 pohár vizet és adjunk hozzá egy teáskanállal az eredeti himalájai kristály sóból készült oldatból. Egyetlen egy pohár Sóoldat és a tested megkapja az energetikai rezgés mintázatát az eredeti himalájai kristály sóról és tartja 24 órán keresztül. A tartály megakadályozza a víz párologtatását. Nincs szükség különleges tárolásra. (1 %-os sóoldat= 2.5 dl víz+ 10 ml (1 kis kanál) 26%-os sóoldat) Ezt igyuk minden reggel.
Az éhgyomorra megivott oldat segíti az éjszaka kiválasztott és felgyülemlett salakanyagok kiürülését, így minden napot "tiszta lappal" kezdhetünk, ami megkönnyíti szervezetünk optimális működését. Tehetünk egy kávéskanálnyi 26%-os sóoldatot 1 l vízbe, amit a nap folyamán megiszunk
Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége a fontos a pozitív hatás eléréséhez! (Az 1 teáskanálnyi sóoldat bőven elegendő egy napra, de ezt folyamatosan, hónapokon keresztül kell innunk, akár életünk végéig.)"
Meg ezért:
"Himalája-sóból készült 26%-os oldatot párologtatva, szobahőmérsékleten, megemelhetjük a helyiség relatív páratartalmát."
Csak azért kérdeztem, hogy csinálok újabbat és újabbat, ha az eredeti oldat elfogy. De úgy látszik, valamit én értek félre, mert még mindig nem világos. Szeretném folyamatosan használni: párologatni, inni a 26%-os sóoldatot. Az első adagot értem, elkészült az oldat, innen HOGYAN TOVÁBB? Marad az alján só, arra teszek még, újra felöntöm vízzel, újra lesz oldat és így tovább a végtelenségig? Tud erre valaki válaszolni?
Agostina, ennyi hozzászólásból pontosan ugyanúghy vissza tudod keresni, mint én.
Én beszélgetni regisztráltam a Hoxára, ide pedig segíteni jöttem, nem veszekedni.
Mérgelődj magadban, én nem bántottalak. Az általános és egyéb ismereteimet én is rendszeresen a netről frissítem, mint ahogyan ezt bárki más is teszi.
Mielőtt bárkit minősítenél, ne a saját hangsúlyodat használd. Olvasd úgy, ahogy írva van.
És vedd a fáradságot, olvass vissza: legelőször abba kötöttél bele, hogy egy kiló víz nem biztosan egy liter.
Én a kérdezőnek igyekszem segíteni.
Nem, ha már egysezr feloldottad, akkor mit akarsz leönteni, hiszen felolvadt...
Az élettani sóoldat 0,9%-os, ilyen töménységben szokás öblögetésre, lemosásra használni. A testünkben is ekkora a só töménysége.
Tehát 100 gramm vízben 0,9 gramm sót kell feloldani, azaz 1000 gramm (egy liter) vízben 9 grammot.
Nem tudom, miért akarsz 26 %-os sóoldatot készíteni, az nagyon tömény. Már a 0,9 százalékos is eléggé nehezen iható meg.
Mielőtt parasztkodni kezdesz, gondold már végig azt, amit bemásolsz.
"Telített az az oldat, amely ADOTT HŐMÉRSÉKLETEN már nem tud több anyagot feloldani."
Én az oldószer hőmérsékletét írtam, mint befolyásoló tényezőt, erre megmagyarázod annak a tömegét.
Ok, én is így értettem, elé raktam egy párnát, meglátjuk.
Pedig nagyon sokféle formájú van, gömb, piramis, kör, stb.
Nem a sólámpát gondoltam letakarni.
Csak eléje állítani valamit, hogy ne telibe lássátok az ágyban fekve a fényét.
° a lámpa, I a szék támlája, --- az ágy. É sagy gondoltam:
°I ---
Tehát maga a lámpa szabadon áll.
Az egyfélét pedig úgy értem, hogy ahol eddig láttam sólámpát, mind az az álló uborka-forma volt, még talán a hiplihuplik is hasonlítottak vagy azonosak voltak rajtuk.
További ajánlott fórumok:
- Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk!
- Csirkefarhátból ki mit szokott készíteni?
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Hogy kell pontosan párakötést készíteni? Milyen kenőccsel?
- Hogyan kell pontosan paradicsomos-paprikás babpástétomot készíteni?