Keresek egy receptet... (beszélgetés)
OMLÓS FAHÉJAS ZABKEKSZ
10dkg liszt (fele rétes, fele sima)
15 dkg kis szemű zabpehely
15 dkg vaj vagy margarin
17 dkg cukor (lehet méz is vagy barnacukor)
kb 1-2 ek. tejföl
1 kk. vaníllia aroma
1 kk. fahéj
3 csipet szódabikarbóna
A száraz alapanyagokat összekeverjük.
Elmorzsoljuk velük a vajat/margarint .
A könnyebb gyúrhatóságért és teltebb ízhatásért hozzáadjuk az 1 kanál tejfölt és a vaníllia aromát, majd készre gyúrjuk.
180 fokos tepsiben 5-10 perc alatt világosra sütjük.
FAHÉJAS ZABKEKSZ
20 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg margarin
2 tojás
kevés tej
folyékony édesítő vagy méz
2-3 tk fahéj
1 tk gyömbér
1 tk sütőpor
A zabpelyhet, a lisztet, a fűszereket, a sütőport egy tálban összekeverjük.
Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat a puha margarinnal, folyékony édesítővel vagy mézzel édesítjük.
A két tál tartalmát jól összedolgozzuk, először fakanállal, majd kézzel. Ha szükséges, akkor tejet lehet hozzá adagolni a könnyebb gyúrhatóság érdekében.
Diónyi golyókat formázunk nedves kézzel, sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Egy benedvesített kanál hátuljával szépen ellapítjuk keksz formájúra a golyókat.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már pirosodik a kekszek alja.
KÖNNYŰ ZABOS KEKSZ
A kekszhez A mázhoz:
12,5 dkg margarin 6 dkg ét- v. tejcsoki
1 tojás 1 kk. étolaj
5 dkg méz
10 dkg cukor
25 dkg zabpehely
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
A sütőt előmelegítjük. A margarint, a tojást, a mézet és a cukrot egy tálban kikeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összekeverjük.
Kis gombócokat formálunk a kezünkkel, majd korongokká nyomva, sütőpapírra tesszük, kis helyet hagyva köztük.
Kb. 10 percig sütjük (amíg pici színt kap, de nem kell megbarnulnia).
A csokit az olajjal megolvasztjuk gőz felett. A kisült korongokat az olvasztott csokiba mártjuk. A 10 dkg kókuszreszeléket helyettesíthetjük csokidarabokkal, mazsolával, mogyoróval, vagy amivel szeretnénk.
ZABFALATOK
20 dkg kilófaló liszt (vagy egyéb "diétás" liszt)
10 dkg darált dió
15 dkg lágy zabpehely
15 dkg xilit
fél citrom reszelt héja
20 dkg margarin
1/2 tk sütőpor
1 tojás
A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a dióval, a cukorral, a sütőporral és a citromhéjjal, majd belemorzsoljuk a margarint. A tojást hozzáadva, tésztát gyúrunk.
30 percre hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra sodorjuk, és kb. 6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Svéd zabpelyhes
125 g vaj
175 g cukor
1 csom vaníliás cukor
negyed teáskanál só
1 kk zimet
pár csepp rumaroma elhagyható
1 tojás
75 g darált dió
75 g teljes kiőrlésű vagy sima liszt
1 tk sütőpor
100 g különlegesen finom zabpehely
30 percig hűteni
egy kanállal rákanalazgatni a tepsire, de elég helyet hagyni közte
180 fokon 10-12 percig sütni, ne legyen barna
A receptes naplómban a 19. oldalon a 106. sz.
bejegyzés!
Idemásolom, ha nem akarsz belenézni, de ott van már fotóm is az elkészült kekszről!
Sziasztok szeretnék készíteni zabpehelyből valami finom sütit,kekszet.
Tudom írjam be a keresőbe...de nem szeretném.
Én bevált finom receptet keresek.
Előre is köszönöm.
A napokban így készítettem a kislányom szülinapjára:
50 dkg túró
2 doboz kókuszos görög joghurt
2 doboz édes görög joghurt
1/2 teáskanál só
3 egész tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál gríz
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 üveg meggy befőtt
1 doboz őszibarack befőtt
(Bármilyen gyümölcs lehet akár mirelit is.)
A túrót a joghurttal krémesre keverjük,hozzáadjuk a lisztet, a grízt,a sót,a citrom héját,levét, cukorral felver tojássárgáját,majd a keményre vert tojásfehérjét.Legvégén belekeverjük a leszűrt meggyet és a kockára vágott őszibarackot.
Kivajazott tortaformába töltjük.Előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.
A sütőben hagyjuk kihűlni (nyitott ajtónál)
Nálunk nagy sikere volt,pillanatok alatt elfogyott.
Ami biztos nem árt neki, egy sütőpor.Lazítja az állagát.
És egy vaníliáscukor.
6 személyre
50 dkg tútó
5 tojás
1 ek.liszt
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 kk.fahéj
2 k. rum
Keverjük össze a túrót a 4 tojás sárgájával és 1 egész tojással.Szitáljuk hozzá a lisztet és a cukrot(a cukorból tegyünk félre 2 kanálnyit),a reszelt citromhéjat,a fahéj felét és a rumot.Keverjük jól össze.A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és óvatosa forgassuk a túrós masszához.Öntsük az egészet a kivajazott tortaformába és toljuk be a 150 fokos sütőbe.45 percig süssük,mielőtt kivesszük a formából hagyjuk kihűlni egy negyedórát.Keverjük össze a cukrot a fahéjjal és szórjuk meg vele a tetejét.
Mazsolázgass!
Sziasztok!
Keresek egy túrótorta receptet! Kb. 1 éve egy naplóban olvastam, hogy az anyuka az ikreknek csinált ilyen tortát szülinapra,a kislánynak málnásat, a kisfiúnak barackosat. De se a napló neve nem jut eszembe,se az anyuka nick-neve, se a torta receptjét nem találom sehol! Kérlek Titeket,ha tudtok, segítsetek Nekem!
Előre is köszönöm!