Milyen reggeli és vacsora ötleteitek vannak, amikhez nem kell kenyér? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok!
Kenyér helyett palacsintát eszem.
Receptje:
1 tojás
2 evőkanál zabkorpa
fél dl tej
pici só
Ebből 2 db palacsinta lesz. Tőbbet nem szabad egyszerre megenni, mert ennyi korpa úgy megdagad a hasatokban, hogy 4 dl vizet köt meg. Finom, és nem leszel éhes. Salátát is
szoktam hozzá csinálni. A sok rost miatt fogyaszt.Vizet kell inni eleget.
A bulgurt szoktam használni tarhonyaként is. Részemről az jobban hasonlít hozzá.
A kuszkuszból tökéletes, gyönyörű grízgaluskát lehet kavarni. Csak nem szabad leszűrni, csak szűrőkanállal kimerni!!
És esetenként "tejbegrízt" szoktam belőle főzni. :))
Amikor évekkel ezelőtt ki akartam váltani a fehér rizst valami másra, szinte minden számításba jöhető kaját összehasonlítottam egymással.
A kölest, a barnarizst, a hajdinát, a kuszkuszt és a bulgurt.
A kcal-értékük és a ch-értékük többé-kevésbé szinte ugyanaz.
Viszont a GI % egyedül a bulgur esetében maradt az "alacsony" kategóriába, és ez alapján választottam a bulgurt, és évek óta azt használom. Tökéletes.
Azt viszont nem tudom, hogy amit venni szoktam: Natura kicsomagolás, az barna, vagy arany???
Na akkor itt van egy kis ismertető a bulgurról, hogy mindenki képbe kerüljön és ne csak az üres frázisait fújja:
Én a barna bulgurt szoktam enni, mert sokkal teltebb az íze, mint az arany bulgurénak.
"A tarhonya pedig kerekre formált búzalisztből készült tészta" - ilyen hülyeséget ír az ember, ha nem teszi ki a vesszőt.
Helyesen:
A tarhonya pedig kerekre formált, búzalisztből készült tészta.
Állítólag durumbúza.
Egyébként én sem értem, de néha eszem, már csak a változatosság kedvéért is.
A durumbúzától is elájulás van, többen felháborodtak, hogy számomra a kuszkusz is csak tarhonya. Hogy az nem is tarhonya, és hogy durumbúzából van.
Szerintem a durum is búza, akárhonnan nézzük.
A tarhonya pedig kerekre formált búzalisztből készült tészta. Azaz a kuszkusz is az, legfeljebb apróbb, na bumm.
Jól irod teljesen
...lakhatnánk egymáshoz közelebb...
Én szeretem a bulgurt, de helyben nem veszem meg, mert annyit nem adok érte.
Rendelnem kellene, de az akkor nagyobb tétel lenne. Sajnálom rá a pénzt.. ami hiba, és az egészségem látja kárát, tudom.
Ami bosszant, hogy ha a fiam kijelenti, hogy köszöni, inkább nem kér, akkor vagy nem eszik rendesen (azaz köret nélkül eszi a kaját), vagy főzhetek neki rizst. Ez viszont nem egyszerűsíti le a dolgomat.
Ha megtanítom rizst főzni, azzal se vagyok beljebb, mert ott ténfereg a konyhában.
Én is csak azért áztatom be reggel, mert akkor már tudom, hogy mit fogok főzni ebédre. Elég annak egy órahossza is, az idő alatt elkészítem azt a kaját, ami mellé a bulgur köretként lesz. Utána már csak a kis hagymát, petrezselymet, egyéb zöldséget, stb. kell megcsinálni, amivel a bulgurt ízesíteni fogom, és pik-pak kész is az ebéd.
Nem akarlak én meggyőzni semmiről, mindenki maga dönti el, hogy mit eszik és mit nem. Én csak azt írom, én hogyan csinálom. Kinek a pap...
Azért nem veszek mások által sütött, és TK-nak nevezett kenyeret, mert nem hiszem, hogy teljes egészében az, de az ára, aaaaaz igen.
Helyette a pufi rizs, ill. abonett, vagy éppen most karalábé.
Persze, a napi kcal-deficitet figyelni kell, de ha olyan kajákat eszünk, amiknek a GI-je alacsony, akkor azzal sem lehet gond. Másrészt annyira nem jó egyik sem, hogy túlságosan bezabáljak belőlük. :))
Igen, de talán nem eszik meg belőle sokat az ember?
Nem tudom, én sosem ettem, csak megkóstoltam.
Igen, csak ezeket az értékeket nézvevalóban jobb a Tk. De vannak egyéb szempontok is. Pl. olvastam, hogy a héjban gyűlnek föl a méreganyagok. És pl. vsatagbél daganattal műtött ismerősömet pl. egyenesen letiltották a tk-ról, mert a beleőrölt héj rostjai lerskódnak a bélfalra és többet árt, mint használ.
Szóval a fene tudja, mi az igazság, én hiszek az öregeknek, nagymamámék mesélték, hogy a disznót hízlalták a korpával, ők fehér lisztet használtak. Arra voltak büszkék, hogy olyan szegények sosem voltak, hogy belekeverjék a korpát.
Megyek iszok egy kávét,mert a kenyér helyett tányért olvastam...
Egyébként tk kenyér,puffasztott cuccok,abonett,tökre jól helyettesíti a kenyeret.
Tudom, de egyrészt makacs vagyok, másrészt bulgurt IS meg rizst IS főzni már mégsem fogok.
És most kezdek éhes lenni, mert van zöldséges főtt rizsem a hűtőben!
Azért ne feledjük el, hogy:
- alacsony GI 0 - 55 % között, a benne levő ch lassan bomlik le, ezért később leszünk éhesek
- közepes GI 55-70 %
- magas GI 70 % fölött, nagyon gyorsan lebomlik a ch, ezért éhezünk meg gyakrabban.
Én is szerettem a rizst, de a szent cél érdekében inkább átszoktam a bulgurra. És hidd el, abból is lehet nagyon finom kajákat készíteni.
További ajánlott fórumok:
- Olcsó ételeket keresek - 15 embernek kéne megoldani a reggelit, ebédet és a vacsorát 4000 Ft-ból
- Segítsetek! A párom két műszakban jár dolgozni. Mit csomagolja neki reggelire ill. vacsorára? Már semmi ötletem...
- Mit adhatok reggelire és vacsorára egy 1 éves gyereknek?
- Mit eszik az 1 éves gyermeketek, reggelire, vacsorára, ha a tápszer és a tejpép kizárva???
- Egy éves babátok mit kap reggelire és vacsorára?
- Mit szoktatok reggelizni, ebédelni és vacsorázni?