Karamellás, diós kocka recept
75 perc
A Karamellás, diós kocka hozzávalói:
-15 dkg makadám- és pekándió,
-30 dkg étcsokoládé (70 % kakaótartalommal),
-15 dkg + 1 tk vaj,
-39 dkg cukor,
-csipetnyi só,
-1 zacskó vaníliás cukor,
-4 tojás,
-10 dkg liszt,
-1-2 tk. citromlé,
- vajdarabka,
-sütőpapír
A Karamellás, diós kocka elkészítési módja:
A makadám- és a pekándiót éles késsel vagy robotgéppel durvára aprítjuk. Az étcsokoládét nagyobb darabokra tördeljük, és 15 dkg felkockázott vajjal együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk. A csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral együtt hozzáadunk 24 dkg cukrot, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Végül lazán beleforgatjuk a lisztet meg a makadám- és a pekándiót. Egy 24 x 24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. Belesimítjuk a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a kerettől óvatosan elválasztjuk, és kihűtjük. Kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a maradék cukrot 1 tk. vajjal meg a citromlével szép aranybarnára karamellizáljuk, és a süteményen azonnal elosztjuk.
Egy vajdarabkán végighúzott késsel a karamellmázba 16 részes négyzethálót rajzolunk. Így a karamell megszilárdulása után a süteményt kenyérvágó késsel könnyen kockákra darabolhatjuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Margitanya, 2010. máj. 27. 12:38
A karamellás, diós kocka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.