Karácsonyról megmaradt vagy megunt ünnepi ételek átalakítása, felhasználása (beszélgetős fórum)
Bármit le lehet fagyasztani.
A húslevestől kezdve a töltött káposztán át a bejgliig.
Így hetek múlva is el lehet fogyasztani a karácsonyi káposztát.
Jó ötlet átalakítani a maradékot kreatívan, de nekem nagyon ritka, hogy karácsonykor maradjon valami. Sokan vagyunk rá és az idén is 3 külön menüt csináltam de mivel több fogás volt mind, pici adagok voltak, így szinte mindent elpusztítottak (sebaj, örülök, hogy ízlett nekik:D), pl mi ma este még ehetünk valamit abból, amit tegnap főztem, és slussz, megint kábé nem marad semmi a hűtőben, ami már kész.
Egy dologból csináltam csak többet mert 2 óra a főzési ideje, így direkt sokat főztem de azt azonnal eltettem a fagyasztóba, ami felesleg volt:
Csicseriborsópüré volt az egyik ételhez, és amit eltettem maradékot, abból falafelt fogok csinálni majd később. A kész püréhez teszek fokhagymát, hagymát, petrezselymet, köményt, golyókat csinálok belőle, kisütöm és salátával vagy pitával finom.
Ez ízlés és szokás dolga, hogy ki hogyan csinálja!
És így van ez minden más étellel kapcsolatban is, kár ezen vitázni, és erősködni, hogy így, vagy úgy.
Nem sült hús.
Szakaszos párolással készül, vagyis egyszer pároljuk, aztán zsírjára sütjük, és ezt ismételjük.
Így egy jó kis szaft képződik.
Maradek porkoltbol hortobagyi husos palacsinta,
rakott kel.
Maradek sult hus felcsikozva, zoldsegekkel atdinsztelve, fuszerezve, uj etel.
Porkoltfele tejfolel behabarva, esetleg gombaval dusitva remek tesztaszosz.
Melegszenvicset es pl. toltott zsemlet szinte mindenbol lehet csinalni
Teljesen jo otletek!!!!
Ugyes vagy te es anyukad is!!!!
Ha vendégek jönnek, nálam is adódik ételmaradék. Könnyű túltervezni a dolgot, ha arra gondolunk, hogy eleve legyen többféle kaja, mert mi van, ha nem szeretik ezt, vagy azt. Mindemellett előfordulhat, hogy hiába főztem többfélét, mindenki az egyiket akarná enni, és kiráz a hideg, ha azt kellene mondanom, nincs több. Úgy méretezek, hogy mindenki megkóstolhassa akár az összes fogást, ha bírja :)
Mondjuk nálunk nincs gond maradékok elpusztításával, férjem szívesen elviszi munkába is.
Na, elnézést kértem már:D
A férjem vett vagy 5 kg malachúst, aminek csak a felét sütöttem le, mert úgy gondoltam, hogy nem fog elfogyni, így vagy kidobnám, vagy unalmas lenne és ismét csak kidobnám. És milyen jól gondoltam:D Voltak vendégek, de így maradt vagy 3 szelet.
Tegnap a tesóméknál voltunk, ahol töltött pulyka volt, meg rántott csirkemell sajttal+aszalt szilvával töltve. Voltunk vagy 10-en, de sok maradt, így a felét becsomagolták nekünk és azt ebédeltünk ma. Elfogyott:DDD
Holnap már főzök, de keveset, mert nem nagyon szeretem a több napos kaját....
Rántott hús maradékból gyakran készítek salátát. Felkockázom és készítek egy alapot: uborka, paprika, paradicsom, háromszög sajt vagy feta. Mikor mit találok a hűtőben. Erre csinálok egy fokhagymás tejfölös öntetet, a tetejére szórom a felkockázott rántott husit.
Anyukám például a burgonyapürét szokta úgy feldobni, hogy egy tepsibe nyomkodja. Csinál pár mélyedést, amibe tojást üt, a tetejére pedig sajtot szór.
Nem tudom, neked mekkora családod van, de nálunk például hagyomány karácsonykor a töltött pulyka, és az nem éppen kis méretű. :) Rokonok is jönnek-mennek. Inkább süt, főz az ember többet, minthogy valakinek ne jusson, de előfordulhat, hogy kevesebbet esznek, vagy nem tud valaki eljönni.
Nem értem, miért kell ebben kötekedni. Vettük, hogy te finnyás vagy, más nem esik kétségbe attól, hogy a maradék sültet nem rizzsel eszi tovább, hanem mondjuk átforgatja krumplival vagy mással. :)
További ajánlott fórumok:
- Mire lehet felhasználni a grízes tészta után megmaradt fölösleges grízt?
- Megmaradt savanyúságlé felhasználható valamire?
- Mire lehet felhasználni a megmaradt krémlikőrt?
- Fehér karácsony ami megmaradt bennetek?
- Ingatlan eladásából származó jövedelmem, adózás utáni megmaradt részét köteles vagyok ingatlanba fektetni vagy szabadon felhasználhatom?
- Mire lehet felhasználni a megmaradt selyemcukort?