Karácsonyra kaptam egy sütőféleséget, teflonos sütőlap, ill. gránitlap van rajta. Alul kis nyeles edénykék. Mit lehet készíteni vele? (tudásbázis)
Mi előszőr becon szalonnát szoktunk sütni rajta,
ettől kicsit zsíros lesz, utána teszünk rá kolbászt,
virslit, előre megsütött apró fasirtot melegítünk,
de szoktunk rátenni héjában főtt burgonyát, hagyama
szeleteket, bármit amit a család szeret. Arra kell
figyelni, hogy köztesen kell sütni szalonnát, hogy
zsírosabb legyen. Lehet bármilyen zöldséget és halat
is sütni. Arra kell figyelni, hogy a húst és a halat
ne egyszerre tegyük fel sűlni. A tálcákba, ha teflonos akkor pár szelet gombát, apróra vágott
hagymát, szalonnát teszünk mikor megpirúlt felvert
tojást kanalazunk rá és megsütjük. Ennek tetejére
lehet tenni reszelt sajtot is. Sok féle salátát
készítünk mellé és komplett vacsorát lehet rendez-
ni akár barátokkal, akár a családdal. Lényege,
hogy a háziasszony mindent odakészíthet és minden-
ki saját részére sütöget. Azt elfelejtettem leírni, hogy rendkívül finom az előre felvágott
kenyér, ha feltesszük sülni a finomságokkal.
Jól hangzik!:)
Privát véleményem szerint semmi más nem garantálja jobban az ízletes házi konyhát, mint az igazi kísérletező kedv, némi családi toleranciával fűszerezve. :)
annyi még, hogy tényleg érdemes kísérletezni vele, például egy bébiparadicsom egész másképp sül meg, mint egy vékony réteg darált hús, de bármit ki lehet próbálni. fontos, hogy a cucc értelmes formában ki is jöjjön belőle :) és hogy megtaláld az ízek harmóniáját, ami nektek ízlik.
természetesen egy rúd nyers sárgarépa nem fog megsülni csak úgy, tehát a hozzávalók okos aprítása-keverése nem árt. na meg némi minőségi vaj-olaj, ha az alapanyagban magában nincs sok. :)
ha nem voltam teljesen világos, a raclette lényege tulajdonképpen a 'vaslapra való rásülés', amit ezek a lapátos sütők tökéletesen megvalósítanak
(bár mi jártunk úgy, hogy nem bírtuk kivakarni - tanácsom: 200 fős gardenparti rendezése előtt 1-2 lapátkával gyakorolni, milyen hús, milyen sajt sikerül, mi ég rá, mi alá kell vajat tenni. kis mennyiségben is lehet kísérletezni: nagy kosz nem lesz.)
sziasztok,
svácjban élőként csak annyit fűznék hozzá, hogy itt mind a raclette, mind a fondü nagyon népszerű, a klasszikus elvek szerint:
- a fondüt egy cseréptálban készítjük, fehérborral olvasztjuk a sajtokat, szerencsendióval fűszerezzük meg hasonlókal, aztán a folyékony, néha borsos-csípős cuccot rácsorgatjuk kenyérre
(van, aki magában is eszi)
- a raklettet már rafináltabb, fokagymával bedörzsölt vaslapon sütjük tradicionálisan, vékony sajtlapokat sütünk meg, de ez alatt lehet hús, zöldség stb
utóbbit eredetileg krumplira csorgatták
a valóság az, hogy itt mindenki összeolvaszt minden sajtot, ahogy érik, és ahogy a családi tradíció szerint ízesnek találják. kevés házban van klasszikus modern "raklettsütő" (amit szerintem a topikindító kaphatott), viszont a nagy olvasztó fondüedény az mindenütt van.
viszont a raklettsütőt teljesen szabadon fel lehet használni, ahogy sokan írták, zöldséget, darált húst, ami jól esik, ügyesen sütni benne.
itt is mindeni csinálja, ha van ilyen sütőjük. :)
Ezt találtam (Mindmegette portál):
A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szõlõhegyein a szüret végén már igencsak csípõs hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal. A szüretelõk igencsak vágytak a melegre, az elvégzett munka után a szõlõvesszõbõl tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot pedig kés hegyére tûzték és a parázs fölé tartották. A megolvadt sajtott hosszú kenyérkaréjra folyatták, a kenyeret körbeadták. Így kívül-belül felmelegedtek. És közben „feltalálták” a raclette-et.
A raclette-et mindenki szereti, aki a sült sajtnak és a jó társaságnak nem ellensége. Mert a Raclette lényege, hogy az asztalt körbeülve mindenki magának, saját ízlése és étvágya szerint készíti el a finom vacsorát. A legfontosabb persze a sajt, de jó egy kis héjában fõtt burgonya, pirított baguette, csemegeuborka és gyöngyhagyma, de lehet variálni sonkával, olajbogyóval, gombával, spárgával, almával, körtével, sõt egy kevés dióval is. A vendéglátónak is hálás feladat jut, hiszen alig kell elõkészíteni valamit – csupán a hozzávalókat kell az asztalra tenni, no meg a Raclette-sütőt – és máris jöhetnek a barátok. Nincs elrontott étel, nincs izgalom és aggódás, a kapkodás is elmaradhat… Ha együtt a társaság, indulhat a lakoma!
A legtöbb raclette-sütő tetején grill-lapot találunk, ezen is süthetünk köretet a sajthoz
miért? Nekem is nyeles edények vannak hozzá.
Igaz így nehéz eldönteni. A hűssütőhöz nekem nincsenek nyeles edények. Az magában van csak.
További ajánlott fórumok:
- Cipzárból szeretnék táskát készíteni karácsonyra!
- Sziasztok!! Szeretnék karácsonyi ajándékként recepteskönyvet készíteni képekkel illusztrálva. Milyen programmal tudnám ezt elkészíteni?
- Kaptam karácsonyra koktélshakert. Milyen egyszerű, nem horribilis árú koktélokat tudok vele készíteni? Finom legyen :)
- 3-4 éves korosztállyal milyen karácsonyi díszeket szoktatok készíteni, vagy hol találok ilyen ötleteket?
- Videót szeretnék készíteni képekkel, zenével, karácsonyra. Milyen programot használjak?
- Mit tudna készíteni egy 10-12 éves fiú Karácsonyra saját maga?