Karácsonyi puha mézes recept
120 perc
A Karácsonyi puha mézes hozzávalói:
30 dkg margarin vagy 25 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
25 dkg méz
2 kávéskanál őrölt gyömbér
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 kávéskanál őrölt narancshéj
2 kávéskanál fahéj
1 kg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
A Karácsonyi puha mézes elkészítési módja:
Ha a tésztát kinyújtjuk, különböző figurákat szaggatunk belőle, és ezeket kisütjük, akkor hagyományos, azonnal puha mézeskalácsot kapunk. Ez fémdobozban sokáig eláll. A tésztát előre elkészítve, és kisebb adagokban nejlonba csomagolva a fagyasztóban is tárolhatjuk. Felhasználás előtt saját csomagolásában szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, utána tudunk vele dolgozni. Nagy, mély lábasba mérjük a mézet és a vajat/margarint, hozzáadjuk a fűszereket és addig melegítjük, amíg a margarin (vaj) fel nem oldódik a mézben. Kissé visszahűtjük, majd hozzáadjuk a liszt és a szódabikarbóna felét, elkeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A liszt és a szódabikarbóna másik felét gyúródeszkára tesszük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a cukros tojást és a már elkészült masszát, majd az egészet összegyúrjuk. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben, sütőpapíron vagy szilikonlapon, a felvert tojássárgájával vékonyan megkenve 8-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe már aranybarna, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Kihűlés után díszíthetjük írókával, olvasztott csokoládéval, tetszés szerint.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: minerva223, 2013. dec. 8. 15:01
A karácsonyi puha mézes elkészítési módja és hozzávalói.