Kaptam egy virágot, de nem ismerem, kiültethető? Ismeri valaki? (tudásbázis)
Szia! Megnéztem én is a képet, valóban gyompálmád van, nekem is volt, valóban nem túl igényes, nekem anno félárnyékba volt a növény, hetente locsoltam szépen meghálálta. Pici sárga bogyói lettek (termés), de egyszer aztán megtámadta valami levéltetű féleség nem nagyon tudom hogy mi volt az és miért, mert akkor még nem értettem a növényekhez (annyira) de nagyon szerettem őt. Azóta se volt ilyen, lehet beszerzek majd egyet. :D Rákerestem neked a neten, a következőket írja virágról:
Gyompálma (Chamaedorea elegans)
Rendszertan
Rend: Pálmavirágúak (Arecales)
Család: Pálmafélék (Arecaceae)
Nemzetség: Bambuszpálma (Chamaedorea)
Faj: Gyompálma (Chamaedorea elegans)
Általános leírás
Egyszikű, kétlaki cserje. Szobában való tartásra a legalkalmasabb pálmafaj.
Élőhely, származás
Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.
Szár / Törzs
Fásszárú növény. Karcsú és egyenes, a bambusznádéra hasonlít.
Korona
Levélkorona.
Levél, lombozat
Levelei szárnyasan szeldeltek. Szélük ép, színük zöld. A levelek erezete párhuzamos. Örökzöld. Ívben hajló, szárnyalt levelei emlékeztetnek a kedvelt datolyapálmára. A levelek fiatalon még halványzöldek, idősebb korban besötétednek.
Virág
Virágzata bugavirágzat. Virága zöldes-sárga. Virágok csak az idősebb példányokon jelennek meg. Érdekes, elágazó virágzatot hoznak, amelyen gyöngyszerűen sorakoznak a kicsiny sárga bimbók.
Termés
Termése sárga színű.
Gondozás
A laza, tőzeges talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, hetente. Nem bírja a szárazságot. Fényigénye nagy. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye közepes. Fagyérzékeny. A növény magról vagy dugvánnyal szaporítható.
Felhasználás
Nagyon fontos számára a jó vízelvezetés. Nem tűri a gyökérzet körül álló vizet. Tartsuk a földjüket mindig nedvesen. Télen mértékletes, ritka öntözést igényelnek. Lehetőleg klórmentes vízzel öntözzük.
ha nem kap vizet nem lessz baja ha locsolom akkor sem láttam rajta semmit ,,
mert kísérleteztem mi a legjobb neki..
Szia!
Ha jól látom a képet akkor ez egy Gyompálma.Igazából nem kell kiültetned, de az enyém ilyenkor kint van a szabadban.Nagyon szépen nő, és láthatóan meghálálja a kinti életet.Ha kiteszed akkor egy olyan helyet válassz neki ahol nem éri a tűző nap és nem éri a szél.Tavasztól kb az ősz közepéig lehet kint.
További ajánlott fórumok:
- Aki a virágot szereti.....
- Kaptam virágot a páromtól, de szó szerint szinte csak "odadobta". Mit tegyek ilyenkor?
- A cserepes primulákat(kankalin) kiültethetem a kertbe?
- Kaptam egy szerncse bambuszt, kiültethetem a kertbe?
- Krizantém virágot, lehet ilyenkor kiültetni, amit egyébként cserépben kaptam?
- Korallvirágot kaptam! Hogyan kell gondozni? Miket igényel?