Kandírozott gyömbér recept
A Kandírozott gyömbér hozzávalói:Kb 1 db 3 dl-es üveghez:
20 dkg friss gyömbér meghámozva és darabolva
3-4 dkg négyszeres erősségű édesítő (a pucolt gyömbér tömegének egynegyede)
1 biocitrom
A Kandírozott gyömbér elkészítési módja:
Első nap a gyömbért annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni, felforraljuk és lefedve, kis lángon kb. 15-20 percen át hagyjuk gyöngyözni. Hozzáadjuk az édesítő kb. negyedét, újra felforraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet és fedő alatt pihentetjük legalább egy napig. Második nap fedő nélkül újra felforraljuk, 15 percig gyöngyözni hagyjuk, hozzáadjuk a karikára szeletelt citromot, újabb negyed adag édesítőt és időnkénti kevergetés mellett újabb 15 percig főzzük. Szükség esetén egy kis vizet öntünk rá, hogy mindig éppen elfedje a gyömbért. Lefedve pihenni hagyjuk megint egy napig. Harmadik nap újabb negyed adag édesítő hozzáadásával megismételjük a második napot, citrom nélkül. Negyedik napon a citromszeletek kivétele után a maradék édesítőt is belekeverjük, és addig forraljuk, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Az édesítővel készült szirup persze soha nem lesz olyan sűrű, mintha cukorral készítenénk. Ezután a gyömbért üvegbe töltjük a sziruppal együtt, így a hűtőben sokáig eláll. Egy-egy darabot apróra vágva, a reggeli limonádéba keverve nagyon jó napindító italt kapunk.
Lehet eszegetni csak úgy magában, de süteményekbe is nagyon finom.
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: cicaaa65, 2019. júl. 9. 18:35
A kandírozott gyömbér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.