Kálmán vagy Kata nevet kell betűrendben előre írni? (tudásbázis)
kalman,kata/mert a kata-ban t betu van ami utana jon azoknak a betuknek ami a kalman-ban van/a,k,m,n/
jól tudod, betűrendnél nem teszünk különbséget a rövid-hosszú mgh-zók között
Ilyen esetben a rövid magánhangzós van előbb.
25-ös hozzászólásban megtalálod a választ:)
ilyenkor melyik van előbb:
Eger, egér ???
Egy helyre nem lehet őket írni, pedig oda kéne, itt mi dönt? A szófaj? Vagy itt már mégis számít a e-é sorrend?
Egyébként én 74-es vagyok és úgy tanultam, hogy sorba rendezésnél a-á, e-é egyenértékű.
Nálunk az osztálynévsor így kezdődött 76-ban, amikor kezdtem az általánost, hogy: Ábrahám, Adamicska..... stb.
Ma a munkahelyi névsorban szintén így következünk egymás után a kollegámmal, hogy: László, Latorcai.
Szerintem nem változott ez, én legalább is nem hallottam róla.
Az én anyám könyvtáros.Már nyugdíjba ment 15 éve,de sosem hallott más rendezésről,mint amit itt is sokan beírtak,a-á egyenrangúnak számít,így a következő betű a mérvadó.Milyen katyvasz lett volna a könyvtárakban '84-ben,ha akkor változott volna meg ez????
Én 1981-ben vitáztam össze egy óvónővel erről,ő valóban azt állította,hogy az a előbb van,mint az á ezért így írta a névsort,helytelenül.Senki nem szólt érte.
na valaki szedje össze a változásokat mert extra ciki hogy nem tudom őket
Ha belebotlasz a lányoddal,írd már meg,légyszi.
Na ugye!Köszi az infot!:)És van még egy pár állat-változás.Van valami az elválasztásban is,de már nem tudom,hogy mi...Nem emlékszem.
Én 76-os születésű vagyok, nálunk még a Kata volt előbb. Mikor a nagyobbik lányom kezdte tanulni ezt 2-ban bementem a tanárnőhöz, aki egykor az én osztályfőnököm is volt. Azt mondta még neki is szokatlan pedig pár éve már ez van. A mi osztálynévsorunk még így volt pl.: ..Varga, Vályi... Ma már a naplóban ilyen esetben a Vályi név kerül előbbre.
azta de durva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44444444 hát akkor jó nagy hülének néztek néhányan mikor én máshogy irtam, faxa:((((((((
Az Ádám, mivel a d előbb vagy az abécében, mint az n.
Ok,megértettem,hogy ez a tényállás,csak: kiegészítettem,mert ez tényleg piszok kellemetlen, én azt látom,azoknak,akik ennek szaladtak alá...Főleg ha az embernek ez presztízs is...Ismerősöm is kitűnő helyesíró volt mindig.
Egyébként a múltkor a vonaton utazva is pont egy ilyen párbeszédet hallgattam hasonkorú nőktől,akkor határoztam el,hogy a legközelebb megjelenő hasonló hoxa-témába ezt beírom...Ugyanezt panaszolták,hogy elavult a helyesírás tudásuk,pedig anno kitűnőek voltak belőle,mert a gyereke teljesen másképp tanulja már.Az akkori tudásuk közt ma sok ökörhibának számít...
akkor most melyik van elébb az anna vagy az ádám?
Én csak azt tudom, hogy legalább 1984 óta ez a szabály. Hogy ők mit tanultak, azt nem tudom.
Hát...nem tudok mit mondani.De talán ez a 3 ember még sem hazudik...
Én csak leírtam egy apropót.Tutira veszem,hogy valami gebasz van...
Szóval nem felülbíráltam és nem is foglaltam állást a kérdésben.
Részemről a téma lezárva.
akik 76 körül születtek azok tanulták úgy hogy a kata kerülne előre
Én '69-es vagyok, tehát ezt úgy '77-'78 környékén tanulhattam, s akkor is a Kálmánt kellett előrevenni a "szoros ABC szerinti betürendbe" sorolásnál. Mégpedig szó szerint így tanultuk, hogy szoros ABC.
A mai is érvényes helyesírási szabályok 1984 óta változatlanok.
Úgy látszik '76-'78-ig születettek között számára az oktatás -minimum- más volt?:O
Én ismerősöm 99,9%-os emléknyoma alapján nyilatkoztam.Ő '77-es...Akinek te írtál 76-os,akinek én az '78-as...:O
Milyen régen? Mert kb. negyven éve biztosan így van.
köszönöm a hozzászólásotokat valóban a Kálmán van elöbb
Nyugi.A te korosztályod még nem így tanulta...A helyesírás azóta néhány igen meglepő változáson ment keresztül.Ami nagyon kellemetlen helyzetbe tudja hozni az embert,mert olybá' tűnik,hogy alulképzett,pedig nem.
Az én kislányom most 2. osztályos pont ezt tanulják. A Kálmán van hamarabb. Régen mi sem így tanultuk.. De most ez van.
További ajánlott fórumok: