Kakukkfüves, citromos sült csirke recept
Szénhidrátszegény
A Kakukkfüves, citromos sült csirke hozzávalói:
1 egész csirke (1,3kg)
1 egész citrom
10 szár kakukkfű, kb. egy maréknyi 10cm hosszú szál
5 dkg vaj
12 dkg só
2 liter hideg víz
A Kakukkfüves, citromos sült csirke elkészítési módja:
A sót feloldom a vízben egy nagy levesestálban. Ebbe a sóoldatba teszem a csirkét 1 éjjelre. Másnap reggel kiveszem a sóoldatból és papírkendővel leitatom, majd a hasába teszem a kakukkfüvet amit spárgával összekötöztem és egyben a citromot (nem kell felvágni). Bekenem az egész csirkét a szobahőmérsékletű vajjal. 95 celsius fokos sütőbe teszem és másfél órát sütöm így. Mikor letelt az idő, egy konyhai hőmérővel a csirkemell legvastagabb részében megmérem, hány fokos, ha 70fokos, akkor jó, ha ennél hidegebb, akkor még visszateszem, mert a hús nem sült meg eléggé. Miután elérte a hús belül a megfelelő hőfokot, kiveszem a sütőből és hagyom pihenni 45 percig. Ezután megkenegetem a vajjal ami a sülés közben lefolyott és visszateszem nagyon forró 260fokos sütőbe 10 percig. Ettől szépen megpirul a bőre is, és kész.
A sóoldatos áztatás azért kell, mert ettől a csirke húsa szépen megpuhul és egyenletesen sós lesz. A sütő alacsony hőmérsékletének köszönhetően lassan sül meg, és nem lesz kemény a húsa, mint amikor hirtelen sütjük, valamint nem lesz fűrészporos állagú maga a csirkemell sem. A sütés közben alig érezni illatot, ez mind annak a jele, hogy ezek az aromák is a húsban maradnak. Amikor kivesszük és 45 percig pihentetjük, azalatt lehűl a hús, de ez segít abban, hogy a benne lévő nedvek szépen egyenletesen elosztódjanak a húsban, amitől még ízletesebb lesz. Érdemes kipróbálni ezt a kicsit időigényesebb módszert:)
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: f758a7200f, 2013. aug. 1. 12:09
A kakukkfüves, citromos sült csirke elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.