Jutka kenyere recept
100 perc
A Jutka kenyere hozzĂĄvalĂłi:
ĂregtĂ©szta:
1/2 Ă©lesztĆ, 3 ek liszt, csipet cukor, 114g melegvĂz, 1 ek Ă©tolaj
TovĂĄbbi hozzĂĄvalĂłk:
500g kenyĂ©rliszt, 25g sĂł, 200-250g fĆtt, sĂłtlan krumpli, öregtĂ©szta, 214g melegvĂz, 2 ek Ă©tolaj
OpcionĂĄlis:
NapraforgĂłmag, tökmag, kesudiĂł, aszalt paradicsom, pirĂtott hagyma, fĂŒstölt vagy cheddar sajt, fĂŒstölt kolbĂĄsz
A Jutka kenyere elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdja:
Jutka kenyere đđ ĂregtĂ©szta: (elĆzĆ este vagy legalĂĄbb 6-7 ĂłrĂĄval elĆbb bekeverem) 1/2 Ă©lesztĆ amit lereszelek a nagylyukĂș reszelĆn (jĂł a Budafoki, Lidl, Aldi, vagy bĂĄrmelyik FRISS Ă©lesztĆ!) 3 ek liszt 1 csipet cukor 114g meleg vĂz, ami a csapbĂłl jön, NEM MIKRĂZOM! 1 ek Ă©tolaj A hozzĂĄvalĂłkat alaposan összekeverem egy mĂ©ly ĂŒvegtĂĄlban Ă©s letakarom folpackkal Ă©s egy konyharuhĂĄval. (HƱvösebb idĆben letakarva egy nagyobb tĂĄlba is beteszem.) Lehet a konyhapulton egĂ©sz Ă©jjel. Az a lĂ©nyeg, hogy ne legyen huzatban, ne fĂĄzzon meg! Egy nagyobb tĂĄlba beleszitĂĄlok 500g kenyĂ©rlisztet. Ăn a Nagyi titka fehĂ©r bĂșzakenyĂ©r lisztet (BL-80) Ă©s fĂ©lbarna kenyĂ©rlisztet hasznĂĄlom, kĂŒlönbözĆ arĂĄnyban. De a fĂ©l kg tetszĂ©s szerinti arĂĄnyban variĂĄlhatĂł mĂĄs lisztekkel is. HozzĂĄadok 25-26 g sĂłt, ~20 dkg fĆtt, ĂĄttört krumplit (sĂłtlan!), az öregtĂ©sztĂĄt, (214g) meleg vizet. Ha mĂĄr összeĂĄllt a tĂ©szta a tĂĄlban, hozzĂĄadok 2 ek. Ă©tolajat, amivel tovĂĄbb dagasztom. A vĂz mennyisĂ©ge nagyban fĂŒgg a liszt minĆsĂ©gĂ©tĆl, fajtĂĄjĂĄtĂłl, ezĂ©rt nem öntöm bele egyszerre az egĂ©szet! Ezen a ponton teszem bele a magokat, maximum fĂ©l marĂ©kkal, de ez el is hagyhatĂł! (napraforgĂłmag, aprĂtott tökmag, aszalt paradicsom Ă©s bazsalikom, pirĂtott hagyma. A cheddar sajt, fĂŒstölt sajt, fĂŒstölt kolbĂĄsz a kelesztĂ©s utĂĄn kerĂŒl a tĂ©sztĂĄba!!!) đ ElĆször prĂłbĂĄld ki az alaptĂ©sztĂĄt, hogy nĂĄlad mƱködik-e!? LĂĄgy, puha tĂ©sztĂĄt kell kapni! KĂ©zzel vagy gĂ©ppel alaposan ki kell dolgozni. Ha kicsit nedvesebb lett a tĂ©szta, nyugodtan tegyĂ©l hozzĂĄ lisztet, de csak aprĂĄnkĂ©nt, Ă©s mindig dolgozd bele teljesen. Ha kell, ismĂ©teld! EzutĂĄn takard le egy konyharuhĂĄval, Ă©s 30-35 percre tedd melegebb helyre, hogy megkeljen a tĂ©szta. Ha a duplĂĄjĂĄra megkelt, mĂĄr jĂł! Ha letelt a kelesztĂ©si idĆ, dolgozd ĂĄt kĂ©zzel. Ăn Ășgy csinĂĄlom, hogy lisztezett felĂŒletre teszem, a szĂ©lĂ©t mindig behajtom a közepĂ©re, körbe-körbe. Ha kell, picit lisztezem. EzutĂĄn formĂĄzom. A sajtos vagy kolbĂĄszos esetĂ©ben lisztezett felĂŒleten kĂ©zzel szĂ©thĂșzom, szĂ©tterĂtem a tĂ©sztĂĄt. A közĂ©psĆ harmadba szĂłrok az aprĂłra vĂĄgott ĂzesĂtĆbĆl, rĂĄhajtom jobbrĂłl az egyik szĂ©lĂ©t, Ășjabb szĂłrĂĄs-hajtĂĄs balrĂłl, majd lentrĆl Ă©s fentrĆl is. Ăgy ârĂ©tegesâ lesz, mindenhova jut belĆle. EzutĂĄn formĂĄzom, Ă©s pengĂ©vel több helyen bemetszem a kenyĂ©r tetejĂ©t, tetszĂ©s szerint. A fazekat, amiben sĂŒtöm, bespriccelem vĂzzel Ă©s kibĂ©lelem sĂŒtĆpapĂrral, amit elĆzĆleg vĂzbe ĂĄztattam. Ebbe teszem a formĂĄzott tĂ©sztĂĄt. Az edĂ©ny tetejĂ©t is spriccelem Ă©s papĂrozom. Ne ĂĄlljon alatta vastagon a vĂz, de ne fĂ©lj a vĂztĆl, mert gĆzben sĂŒl a kenyĂ©r! đ MielĆtt sĂŒtĆbe teszem spricc a tĂ©sztĂĄra, Ă©s megszĂłrom tetszĆleges magokkal (napraforgĂłmag, aprĂtott tökmag, kesudiĂł, stb., de ez el is hagyhatĂł.) ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben, 230 fokon 50 percet sĂŒtöm (alsĂł-felsĆ). Az idĆ leteltĂ©vel gyorsan kiveszem az edĂ©nybĆl, leszedem rĂłla a sĂŒtĆpapĂrt, Ă©s "csupaszon", a rĂĄcson, mĂ©g adok egy kis szĂnt a kenyĂ©rnek. (180 fokon, lĂ©gkeverĂ©ssel kb. 10-11 perc) Amikor elkĂ©szĂŒlt, azonnal rĂĄcsra teszem, amĂg kihƱl. A sĂŒtĆ edĂ©ny egy egyszerƱ zomĂĄncos fazĂ©k, fedĆvel. 24 cm-es, 5,5 literes. Jaaa, Ă©s a lĂ©nyeg, hogy ~1 kg-os kenyĂ©r lesz a vĂ©geredmĂ©ny nĂĄlam. ĂN ĂGY KĂSZĂTEM, szerintem Neked is sikerĂŒl Ă©s remĂ©lem, Ăzlik majd!
Ez a recept azoknak valĂł, akiknek nincs tĂșl sok ideje! đ€đ
Reggel (vagy este) bekeverem az öregtésztåt, kb 5 perc.
Este (vagy reggel) megfĆzöm a krumplit, kimĂ©rem a hozzĂĄvalĂłkat, Ă©s összedolgozom a tĂ©sztĂĄt, max 30 perc.
KelesztĂ©s utĂĄn ĂĄtdolgozom, 5 perc sĂŒtöm, kb 60 perc.
Ăsszesen 40 percet kell foglalkozni a tĂ©sztĂĄval, a többit az idĆ Ă©s a sĂŒtĆ elvĂ©gzi! đ
Haladjatok lĂ©pĂ©srĆl lĂ©pĂ©sre, ne tegyetek bele egyszerre minden extra ĂzesĂtĆt!
Soha nem gondoltam, hogy én fogok kenyeret rakni a csalådom asztalåra, de fantasztikus érzés!
PrĂłbĂĄljĂĄtok ki, sĂŒssetek kenyeret!!
KategĂłria: Kenyerek, pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek receptjei
A receptet bekĂŒldte: Judy70, okt. 17. 09:32
A jutka kenyere elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdja, hozzĂĄvalĂłi Ă©s a sĂŒtĂ©shez/fĆzĂ©shez hasznos tanĂĄcsok.