Jutka kenyere recept


Elkészítési idő 100 perc

A Jutka kenyere hozzávalói:
Öregtészta:
1/2 élesztő, 3 ek liszt, csipet cukor, 114g melegvíz, 1 ek étolaj

További hozzávalók:
500g kenyérliszt, 25g só, 200-250g főtt, sótlan krumpli, öregtészta, 214g melegvíz, 2 ek étolaj

Opcionális:
Napraforgómag, tökmag, kesudió, aszalt paradicsom, pirított hagyma, füstölt vagy cheddar sajt, füstölt kolbász


Jutka kenyere 1.Jutka kenyere 2.Jutka kenyere 3.


A Jutka kenyere elkészítési módja:
Jutka kenyere 😊😉 Öregtészta: (előző este vagy legalább 6-7 órával előbb bekeverem) 1/2 élesztő amit lereszelek a nagylyukú reszelőn (jó a Budafoki, Lidl, Aldi, vagy bármelyik FRISS élesztő!) 3 ek liszt 1 csipet cukor 114g meleg víz, ami a csapból jön, NEM MIKRÓZOM! 1 ek étolaj A hozzávalókat alaposan összekeverem egy mély üvegtálban és letakarom folpackkal és egy konyharuhával. (Hűvösebb időben letakarva egy nagyobb tálba is beteszem.) Lehet a konyhapulton egész éjjel. Az a lényeg, hogy ne legyen huzatban, ne fázzon meg! Egy nagyobb tálba beleszitálok 500g kenyérlisztet. Én a Nagyi titka fehér búzakenyér lisztet (BL-80) és félbarna kenyérlisztet használom, különböző arányban. De a fél kg tetszés szerinti arányban variálható más lisztekkel is. Hozzáadok 25-26 g sót, ~20 dkg főtt, áttört krumplit (sótlan!), az öregtésztát, (214g) meleg vizet. Ha már összeállt a tészta a tálban, hozzáadok 2 ek. étolajat, amivel tovább dagasztom. A víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől, fajtájától, ezért nem öntöm bele egyszerre az egészet! Ezen a ponton teszem bele a magokat, maximum fél marékkal, de ez el is hagyható! (napraforgómag, aprított tökmag, aszalt paradicsom és bazsalikom, pirított hagyma. A cheddar sajt, füstölt sajt, füstölt kolbász a kelesztés után kerül a tésztába!!!) 😊 Először próbáld ki az alaptésztát, hogy nálad működik-e!? Lágy, puha tésztát kell kapni! Kézzel vagy géppel alaposan ki kell dolgozni. Ha kicsit nedvesebb lett a tészta, nyugodtan tegyél hozzá lisztet, de csak apránként, és mindig dolgozd bele teljesen. Ha kell, ismételd! Ezután takard le egy konyharuhával, és 30-35 percre tedd melegebb helyre, hogy megkeljen a tészta. Ha a duplájára megkelt, már jó! Ha letelt a kelesztési idő, dolgozd át kézzel. Én úgy csinálom, hogy lisztezett felületre teszem, a szélét mindig behajtom a közepére, körbe-körbe. Ha kell, picit lisztezem. Ezután formázom. A sajtos vagy kolbászos esetében lisztezett felületen kézzel széthúzom, szétterítem a tésztát. A középső harmadba szórok az apróra vágott ízesítőből, ráhajtom jobbról az egyik szélét, újabb szórás-hajtás balról, majd lentről és fentről is. Így „réteges” lesz, mindenhova jut belőle. Ezután formázom, és pengével több helyen bemetszem a kenyér tetejét, tetszés szerint. A fazekat, amiben sütöm, bespriccelem vízzel és kibélelem sütőpapírral, amit előzőleg vízbe áztattam. Ebbe teszem a formázott tésztát. Az edény tetejét is spriccelem és papírozom. Ne álljon alatta vastagon a víz, de ne félj a víztől, mert gőzben sül a kenyér! 😊 Mielőtt sütőbe teszem spricc a tésztára, és megszórom tetszőleges magokkal (napraforgómag, aprított tökmag, kesudió, stb., de ez el is hagyható.) Előmelegített sütőben, 230 fokon 50 percet sütöm (alsó-felső). Az idő leteltével gyorsan kiveszem az edényből, leszedem róla a sütőpapírt, és "csupaszon", a rácson, még adok egy kis színt a kenyérnek. (180 fokon, légkeveréssel kb. 10-11 perc) Amikor elkészült, azonnal rácsra teszem, amíg kihűl. A sütő edény egy egyszerű zománcos fazék, fedővel. 24 cm-es, 5,5 literes. Jaaa, és a lényeg, hogy ~1 kg-os kenyér lesz a végeredmény nálam. ÉN ÍGY KÉSZÍTEM, szerintem Neked is sikerül és remélem, ízlik majd!

Ez a recept azoknak való, akiknek nincs túl sok ideje! 🤔😉
Reggel (vagy este) bekeverem az öregtésztát, kb 5 perc.
Este (vagy reggel) megfőzöm a krumplit, kimérem a hozzávalókat, és összedolgozom a tésztát, max 30 perc.
Kelesztés után átdolgozom, 5 perc sütöm, kb 60 perc.

Összesen 40 percet kell foglalkozni a tésztával, a többit az idő és a sütő elvégzi! 😊

Haladjatok lépésről lépésre, ne tegyetek bele egyszerre minden extra ízesítőt!

Soha nem gondoltam, hogy én fogok kenyeret rakni a családom asztalára, de fantasztikus érzés!
Próbáljátok ki, süssetek kenyeret!!


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A jutka kenyere elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook