Jutka kenyere recept


ElkĂ©szĂ­tĂ©si idƑ 100 perc

A Jutka kenyere hozzĂĄvalĂłi:
ÖregtĂ©szta:
1/2 Ă©lesztƑ, 3 ek liszt, csipet cukor, 114g melegvĂ­z, 1 ek Ă©tolaj

TovĂĄbbi hozzĂĄvalĂłk:
500g kenyĂ©rliszt, 25g sĂł, 200-250g fƑtt, sĂłtlan krumpli, öregtĂ©szta, 214g melegvĂ­z, 2 ek Ă©tolaj

OpcionĂĄlis:
NapraforgĂłmag, tökmag, kesudiĂł, aszalt paradicsom, pirĂ­tott hagyma, fĂŒstölt vagy cheddar sajt, fĂŒstölt kolbĂĄsz


Jutka kenyere 1.Jutka kenyere 2.Jutka kenyere 3.


A Jutka kenyere elkészítési módja:
Jutka kenyere 😊😉 ÖregtĂ©szta: (elƑzƑ este vagy legalĂĄbb 6-7 ĂłrĂĄval elƑbb bekeverem) 1/2 Ă©lesztƑ amit lereszelek a nagylyukĂș reszelƑn (jĂł a Budafoki, Lidl, Aldi, vagy bĂĄrmelyik FRISS Ă©lesztƑ!) 3 ek liszt 1 csipet cukor 114g meleg vĂ­z, ami a csapbĂłl jön, NEM MIKRÓZOM! 1 ek Ă©tolaj A hozzĂĄvalĂłkat alaposan összekeverem egy mĂ©ly ĂŒvegtĂĄlban Ă©s letakarom folpackkal Ă©s egy konyharuhĂĄval. (HƱvösebb idƑben letakarva egy nagyobb tĂĄlba is beteszem.) Lehet a konyhapulton egĂ©sz Ă©jjel. Az a lĂ©nyeg, hogy ne legyen huzatban, ne fĂĄzzon meg! Egy nagyobb tĂĄlba beleszitĂĄlok 500g kenyĂ©rlisztet. Én a Nagyi titka fehĂ©r bĂșzakenyĂ©r lisztet (BL-80) Ă©s fĂ©lbarna kenyĂ©rlisztet hasznĂĄlom, kĂŒlönbözƑ arĂĄnyban. De a fĂ©l kg tetszĂ©s szerinti arĂĄnyban variĂĄlhatĂł mĂĄs lisztekkel is. HozzĂĄadok 25-26 g sĂłt, ~20 dkg fƑtt, ĂĄttört krumplit (sĂłtlan!), az öregtĂ©sztĂĄt, (214g) meleg vizet. Ha mĂĄr összeĂĄllt a tĂ©szta a tĂĄlban, hozzĂĄadok 2 ek. Ă©tolajat, amivel tovĂĄbb dagasztom. A vĂ­z mennyisĂ©ge nagyban fĂŒgg a liszt minƑsĂ©gĂ©tƑl, fajtĂĄjĂĄtĂłl, ezĂ©rt nem öntöm bele egyszerre az egĂ©szet! Ezen a ponton teszem bele a magokat, maximum fĂ©l marĂ©kkal, de ez el is hagyhatĂł! (napraforgĂłmag, aprĂ­tott tökmag, aszalt paradicsom Ă©s bazsalikom, pirĂ­tott hagyma. A cheddar sajt, fĂŒstölt sajt, fĂŒstölt kolbĂĄsz a kelesztĂ©s utĂĄn kerĂŒl a tĂ©sztĂĄba!!!) 😊 ElƑször prĂłbĂĄld ki az alaptĂ©sztĂĄt, hogy nĂĄlad mƱködik-e!? LĂĄgy, puha tĂ©sztĂĄt kell kapni! KĂ©zzel vagy gĂ©ppel alaposan ki kell dolgozni. Ha kicsit nedvesebb lett a tĂ©szta, nyugodtan tegyĂ©l hozzĂĄ lisztet, de csak aprĂĄnkĂ©nt, Ă©s mindig dolgozd bele teljesen. Ha kell, ismĂ©teld! EzutĂĄn takard le egy konyharuhĂĄval, Ă©s 30-35 percre tedd melegebb helyre, hogy megkeljen a tĂ©szta. Ha a duplĂĄjĂĄra megkelt, mĂĄr jĂł! Ha letelt a kelesztĂ©si idƑ, dolgozd ĂĄt kĂ©zzel. Én Ășgy csinĂĄlom, hogy lisztezett felĂŒletre teszem, a szĂ©lĂ©t mindig behajtom a közepĂ©re, körbe-körbe. Ha kell, picit lisztezem. EzutĂĄn formĂĄzom. A sajtos vagy kolbĂĄszos esetĂ©ben lisztezett felĂŒleten kĂ©zzel szĂ©thĂșzom, szĂ©tterĂ­tem a tĂ©sztĂĄt. A közĂ©psƑ harmadba szĂłrok az aprĂłra vĂĄgott Ă­zesĂ­tƑbƑl, rĂĄhajtom jobbrĂłl az egyik szĂ©lĂ©t, Ășjabb szĂłrĂĄs-hajtĂĄs balrĂłl, majd lentrƑl Ă©s fentrƑl is. Így „rĂ©teges” lesz, mindenhova jut belƑle. EzutĂĄn formĂĄzom, Ă©s pengĂ©vel több helyen bemetszem a kenyĂ©r tetejĂ©t, tetszĂ©s szerint. A fazekat, amiben sĂŒtöm, bespriccelem vĂ­zzel Ă©s kibĂ©lelem sĂŒtƑpapĂ­rral, amit elƑzƑleg vĂ­zbe ĂĄztattam. Ebbe teszem a formĂĄzott tĂ©sztĂĄt. Az edĂ©ny tetejĂ©t is spriccelem Ă©s papĂ­rozom. Ne ĂĄlljon alatta vastagon a vĂ­z, de ne fĂ©lj a vĂ­ztƑl, mert gƑzben sĂŒl a kenyĂ©r! 😊 MielƑtt sĂŒtƑbe teszem spricc a tĂ©sztĂĄra, Ă©s megszĂłrom tetszƑleges magokkal (napraforgĂłmag, aprĂ­tott tökmag, kesudiĂł, stb., de ez el is hagyhatĂł.) ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben, 230 fokon 50 percet sĂŒtöm (alsĂł-felsƑ). Az idƑ leteltĂ©vel gyorsan kiveszem az edĂ©nybƑl, leszedem rĂłla a sĂŒtƑpapĂ­rt, Ă©s "csupaszon", a rĂĄcson, mĂ©g adok egy kis szĂ­nt a kenyĂ©rnek. (180 fokon, lĂ©gkeverĂ©ssel kb. 10-11 perc) Amikor elkĂ©szĂŒlt, azonnal rĂĄcsra teszem, amĂ­g kihƱl. A sĂŒtƑ edĂ©ny egy egyszerƱ zomĂĄncos fazĂ©k, fedƑvel. 24 cm-es, 5,5 literes. Jaaa, Ă©s a lĂ©nyeg, hogy ~1 kg-os kenyĂ©r lesz a vĂ©geredmĂ©ny nĂĄlam. ÉN ÍGY KÉSZÍTEM, szerintem Neked is sikerĂŒl Ă©s remĂ©lem, Ă­zlik majd!

Ez a recept azoknak valĂł, akiknek nincs tĂșl sok ideje! đŸ€”đŸ˜‰
Reggel (vagy este) bekeverem az öregtésztåt, kb 5 perc.
Este (vagy reggel) megfƑzöm a krumplit, kimĂ©rem a hozzĂĄvalĂłkat, Ă©s összedolgozom a tĂ©sztĂĄt, max 30 perc.
KelesztĂ©s utĂĄn ĂĄtdolgozom, 5 perc sĂŒtöm, kb 60 perc.

Összesen 40 percet kell foglalkozni a tĂ©sztĂĄval, a többit az idƑ Ă©s a sĂŒtƑ elvĂ©gzi! 😊

Haladjatok lĂ©pĂ©srƑl lĂ©pĂ©sre, ne tegyetek bele egyszerre minden extra Ă­zesĂ­tƑt!

Soha nem gondoltam, hogy én fogok kenyeret rakni a csalådom asztalåra, de fantasztikus érzés!
PrĂłbĂĄljĂĄtok ki, sĂŒssetek kenyeret!!


KategĂłria: Kenyerek, pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek receptjei


A jutka kenyere elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdja, hozzĂĄvalĂłi Ă©s a sĂŒtĂ©shez/fƑzĂ©shez hasznos tanĂĄcsok.

Ha ez a recept tetszett, az alĂĄbbiakat is ajĂĄnljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasznålói szabålyzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beållítåsok | Facebook