Jövő évi adókedvezmény a gyerekeseknek? (tudásbázis)
Nekünk 3 gyerek van a fizunk se rossz, mégis havonta csak 26 ezret tudunk gyerekkedvezmény fejében igénybe venni havonta az eddigi 12ezer helyett. Ergo: 14ezerrel lesz jobb. A havi 99ezres kedvezményt még megosztva sem tudjuk igénybe venni, esetleg jövőre adóbevalláskor, a másodállásból.
Tényleg évközben csak a főmunkahelyen lehet kérni a kedvezményt, vagy ott is meg lehet osztani a mellékállással.? Mondjuk jó lesz az egyösszegben is:) Mi jól járunk tehát egy kicsivel jobb lesz, de sokan sajnos nem is fogják megérezni. Viszont az jó, hogy csak munkaviszonynál lehet ezt érvényesíteni, mert így bizonyos ingyenélők nem jutnak hozzá. Bár azok a családival, segéllyel többet kapnak mint mi nettóban:(
Én úgy tudom hogy az adott összeg/hónap vehető igénybe,és ezt hivatalos szerv is megerősítette nekem emailben,bemásolom:
A családi kedvezményezés átalakításának része, hogy eddig 3 gyerektől lehetett igénybe venni és csak havi 4000 forinttal mérsékelte a befizetendő adót, az új törvény értelében azonban nő a kedvezmények mértéke. Az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként. Eltartottnak számít a gyerek, a magzat a fogantatás utáni 91. naptól, a saját jogon családi pótlékban részesülő és a rokkantsági járadékban részesülő is.
Nem értem mit lehetne ezen kijátszani. Az adójóváírást is hogy játszanák már ki? Az is egy hasonló kedvezmény. A Te bruttó fizud ugyanannyi marad mint volt, csak a nettód lesz több. A munkáltatód nem jár rosszabbul, mert nem fizet egy fillérrel sem többet utánad mint eddig.
Biztos jó egyösszegben is kivenni, de nekem jól jön havonta, nem mondok le róla egy évig. Mondjuk nem valami sok
Én most álltam munkába, bár még nem kellett nyilatkozni semmiről de ma azt tanácsolták ha nyilatkoznom kell a nemet válasszam mert vannak munkáltatók akik majd ezt is jól kijátszák és hozzácsapják a fizetéshez és aki nem ért hozzá azt áthajintják így viszont majd adóbevallásnál egy összegben megkapom és én is a férjem is mert a gyerekeket megosztva mindketten igénybe vehetjük.
Ez tényleg így lesz?
Ja, már értem.
S ez biztosan így lesz?
Ez rendben van. A bruttó bérem is meg van hozzá, tehát csökkenthető. Lehet, hogy valamit rosszul gondolok, s akkor kérlek segíts ki, de ez a 62 500 Ft éves kedvezmény maximum 6 hónapig futja a kedvezményre, akárhogy osztom is.
Vagy mi az amit rosszul értek?
Szia! Én laikusként ezt gondolom:
A munkáltató nyilatkoztatni fog a gyerekkedvezményről, hogy ki veszi igénybe, megosztják e stb. mint minden évben az adójóváírásról, valamint a gyerekek utáni szabiról.
A családi pótléknak semmi köze hozzá, max arról is nyilatkoztatnak, hogy ki veszi igénybe.
A prémiumokra ugyanúgy vonatkozik, hisz amikor jutalmat kapunk, ugyanúgy adózunk utána, érvényesítjük az adójóváírást stb. Pl. 13. havi fizu. Mert amikor azt kapod, akkor abban a hónapban hozzáadják a rendes fizudhoz a jutalmat, így több lesz az adóalap
nekünk nem minden világos ezügyben és sehol nem találjuk a választ a kérdéseinkre....
pl
ha a férjem tudja kihasználni az adómentességet de Én kapom a cs.pótlékot olyankor ez gondot okoz,át kel kérni az Ő nevére a cs.pótlékot?
kell leadni valami papirt a munkahelyen vagy automatikusan beszámitják a gyerekeket adószámitásnál?
illetve van még egy nem elhanyagolható kérdés:csak a normál bérekre vonatkozik az adókedvezmény?pl ha prémiumot kap azt ugyanugy meg fogják adóztatni mint eddig?
aki tudja a válaszokat vagy kicsit többet tud a dologról az kérem irja le amit csak tud.nagyon köszönöm!
és akinek már nem kiskorúak gyerekei? én is adtam az államnak 2 gyereket4 az egyik 18 a másik 24
még mindkettő tanul
őutánuk miért nem jár??
Köszi! majd kiváncsi leszek az eredményre. :D
Hátha több marad nekünk.
A csaladiadozas.hu-n kalkulátor NEM JÓ, nem a jövő évi adót veszi figyelembe, hanem ez csak egy fikciót számol!!!!!
Ha találok valahol jót, akkor beírom ide :-)
Szerintem szar.
Kiszámoltam és 4ezerrel lesz kevesebbünk jövöre mint most van......
További ajánlott fórumok:
- Családi adókedvezmény, hogyan is működik?
- 3 gyerekesek, igaz az, hogy a fizetésetek bruttóját megkapjátok kézbe?
- 25 év alattiak adókedvezménye / munkahelyi bérfeszültségek
- Tényleg megszűnnek az életbiztosítás után igénybevehető adókedvezmények?
- Azt hallottam, hogy az allergia után is jár adókedvezmény.A szakorvosnak kell valami papírt kitölteni hozzá.Tudtok erről valamit?
- Cukorbetegek adókedvezménye