Jogosult vagyok valamilyen további juttatásra? (tudásbázis)
Másolom:
„69. § (1) A gyermeket, kérelemre – ha családi körülményei, képességének kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja – az óvoda vezetője felmentheti az alól, hogy e törvény 24. §-ának (3) bekezdése alapján óvodai nevelésben vegyen részt.”
„8. § (2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”
A változások mibenléte jól látható:
öt éves kor helyett három éves kortól kötelező óvodába járni – pontosabban abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a gyermek a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától köteles óvodába járni;
felmentés csak az ötödik életév betöltéséig adható, tehát a korábbi szabályozással ellentétben nem lehetséges az, hogy valaki egyáltalán ne járjon óvodába – természetesen kivételt képeznek ez alól a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek, akik ehelyett a pedagógiai szakszolgálat keretében fejlesztő nevelésben kapják meg az állapotuknak, szükségleteiknek megfelelő szükséges ellátást, amely a kisgyermekkori fejlesztésüket biztosítja;
a felmentést nem az óvodavezető, hanem a jegyző, illetve egyházi és magánintézmény esetében a fenntartó adja.
Azt, hogy az óvodai nevelésben való részvételi kötelezettség alóli felmentést nem az óvodavezető, hanem a jegyző, illetve a fenntartó feladat- és hatáskörébe telepítette a jogalkotó, feltételezhetően arra a szándékra vezethető vissza, hogy szülőnek ne kelljen előbb beíratni a gyermekét az óvodába, majd felmentést kérnie az óvodába járási kötelezettség alól, hanem egyből az óvodába járási kötelezettséget nyilvántartó, nyomon követő jegyzőnél fussanak össze az információk.
Arra gondolsz szerintem amikor valamilyen okból kifolyólag felmentést kapna az óvoda alól.
Akkor 5 éves korig otthon maradhatsz vele.
De! Emelt családi és gyes 3 év után, max 10. életévéig meghatározott esetekben, éves felülvizsgálatokkal lehet évente meghosszabbítani ezeket a juttatásokat.
Az én gyerekem étel allergiás, évente kell szakorvoshoz mennünk, hogy fenn áll-e még az állapota, nem nőtt-e ki akkor kapunk igazolást hogy mi a helyzet, jár a gyes és az emelt családi.
De mi ezért oviból nem maraduk ki, mert megoldjuk az étkezését, hogy tartani tudjuk a mentes diétát.
Ahhoz hogy felmentést adjanak az oviból olyan helyzetnek kell fennállnia hogy engedjék ezt, de nem tudom jár-e olyankor gyes és az emelt családi. Ezt a részét nem tudom.
Ja és nem a mák hanem a kormány hivatal intézi a gyest, családit stb.
attól függ miért nem kezdheti az ovit?
ha tartós beteg akkor a kezelőorvos ad igazolást a tartós betegségről, erre jár gyes és emelt csp.
máknál már nem tudsz igényelni semmit, kormányablaknál lehet :)
További ajánlott fórumok:
- Szülni valamilyen autoimmun betegséggel
- Kaphat egy barátom valamilyen állami támogatást?
- Van valamilyen fóbiád, iszonyod, undorod?
- Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után jelentkezik-e valamilyen mellékhatás?
- Aki saját maga után fizeti a tb járulékot, jogosult-e valamilyen ellátásra?
- Ki dolgozik bérletjegy pénztárba? Valamilyen kedvezményre (bérlet) jogosultak a dolgozók?