Isteni tönkölykenyér recept
Az Isteni tönkölykenyér hozzávalói:50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 marék durum simaliszt
5-6 dl langyos víz
3 evőkanál olaj (legjobb a hidegen sajtolt)
1 evőkanál szezámmag
1 dkg szárított élesztő
1 kiskanál ízesítő (pl. őrölt póréhagyma)
1 kiskanál só
csipet cukor
Az Isteni tönkölykenyér elkészítési módja:
A hozzávalókat tálba tesszük, tésztát dagasztunk belőle, majd langyos helyen körülbelül két óra alatt a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán néhány percig dagasztjuk, szükség esetén tönkölybúza lisztet adunk hozzá, hogy ne ragadjon. Ezek után a tésztából kenyérformát alakítunk ki egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd a tetején késsel 6-9 mélyedést vágunk. Mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tolnánk, a tetejét vízzel megkenjük. 40 perc alatt készre sül. Rácson hagyjuk kihűlni.
Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallasz.
Körülbelül 1 kilós, isteni finom, nagyon kiadós és ráadásul egészséges kenyeret kapunk. Természetesen egyéb magvak, fűszerek hozzáadásával különféle variációk hozhatók létre. Jó kísérletezést, és jó étvágyat! :)
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Gvivike, 2008. jan. 23. 19:47
Az isteni tönkölykenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.