Ír szódakenyér recept
40 perc
Az Ír szódakenyér hozzávalói:
25 dkg liszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál só
3 dl író vagy natúr joghurt
Az Ír szódakenyér elkészítési módja:
A kétféle lisztet, a szódabikarbonát és a sót egy tálban jól összekeverjük. Közben a sütőt 200°ra előmelegítjük. A lisztkupac közepén csinálunk egy kis mélyedést és beleöntjük az írót (vagy a joghurtot). Kézi mixerrel dagasztó karral jól összedolgozzuk. A munkalapot belisztezzük, és kiborítjuk rá a tésztát, majd kézzel még egyszer jól átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Kissé ellapítjuk, hogy ne legyen túl magas, és éles késsel a tetejét kereszt formában behasítjuk. Megszórjuk a tetejét egy kevés teljes kiörlésű liszttel. Előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A szódakenyér akkor van kész, ha üregesen kong, amikor az alját megkopogtatjuk. Ha tompán, fojtottan szól még 5 percig süssük. Frissen, vagy pirítva tálaljuk.
Az írek reggelihez készítik, frissen.
Gyorsan elkészíthető, nem kell keleszteni,
mert az élesztő helyett van a szódabikarbóna.
Vajjal, frissen mennyei!és a héja...
Khmm
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Rzsók, 2010. márc. 28. 18:47
Az Ír szódakenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.