Ingatlan irodával mire vigyázzak? Eladnánk egy felújításra szoruló lakást ingatlan irodán keresztül. Mire számíthatok? Segítene valaki? (tudásbázis)
Ahogy kell.... ;)
Mi a baj a kizárólagos szerződéssel? Én éppen csak azt szoktam kötni. Ők is többet foglalkoznak vele és intenzívebben, mint azzal, amit ki tudja hány irodánál ott van, különböző árakon.
Igen, néhányat. 72 órát, max. egy hetet. Attól függően, mi szükséges ahhoz, hogy válaszolhassanak. Pl. minden döntéshozó itthon van-e.
Nagyon sok mindentől függ. Pl. Gazdagréten kicsi az alkusáv, Békásmegyeren a hegy felé néző oldalon is, míg a város felé már nagyobb. A Havanna lakótelepen meg örülnek, ha bárhogy is, de el tudják adni.
A lokáció, a ház állapota, a környék infrastruktúrája fontosabb, mint a lakás állapota, hiszen az az egyetlen, amin a vevő változtatni tud.
Panel lakásra szerintem ne bízz meg közvetítőt, a panelok eladják magukat. Priviben kérdezek mindjárt valamit.
Köszönöm..ilyenkor néhány nap "gondolkodási időt" adjak?
A másik kérdés:Amennyiben sikerül vennem,áruba bocsátom a mostani lakásom-panel,10 emeletes,távfűtés,műanyag ablak,új Wc fürdő,biztonsági ajtó-szóval jobb állapotú.
Az ilyeneket az indatlan.com-on szinte mindig 10M feletti áron kínálják,amit hallok,hogy 8,5-8,8M-ért kelnek el.Ilyen széles az alkusáv?
Ildi
Sziasztok!
Mennyire lehet "kihasználni" az ingatlanost?
1-Szeretném megnézni a lakást
2-beszélnék a közös képviselővel és a szomszédokkal
3-viszek egy műszaki szakit...
Az első után érdemes már alkut kezdeni..ha nem tudok reálisan(érzésem szerint) alkudni,a többit már végig se járném.
A környéket már körbejártam(ragasztottam ki keresek papírokat is,de ingatlanosokkal is kapcsolatban állok)a lakók szerint,csendes,biztonságos környék,a fűtésszámlák is megfelelnek.
Ez 3-4 látogatást jelent,mondjuk,a lakásban csak kettőt,esetleg hármat)
Ildi
Szia!
Minél több irodával kötsz szerződést, annál kevesebbet foglalkoznak a te lakásoddal. A félkizárólagos szerződés azért jó, mert akkor ha saját magadnak sikerül eladni, akkor nem kell az irodának fizetni, mint a kizárólagos szerződés esetén.
Ha nem lakott az ingatlan, és távolabb van attól ahol ti laktok, akkor, de csak akkor célszerű a kizárólagos szerződés.
Egy korrekt iroda a fékizárólagos szerződésnél nem kér többet max 3%nál. A sok irodával kötsz szerződést ez felmehet 5,5%is, és mit írtam nem foglalkoznak vele behatóan, mert nem éri meg.
Figyeld meg a közvetítő mennyire magabiztos.
Azonnal mond -e értékbecslést. Ha igen, ne köss vele szerződést. Azonnal nem lehet az értékbecslést megcsinálni, mert három fontos összetevője van, és azt ki kell számolni. Az egy pár nap.
Mennyi időre vállalja az iroda az értékesítést.
Egy jó ingatlanközvetítő három, max 4. hónap alatt el tudja adni azt az ingatlant, aminek korrekt az ára. Fontos a korrekt ár, amit a piac is megfizet.
Egy korrekt ingatlan közvetítő, iroda túlárazott ingatlant el sem vállal. Innen is tudhatod mennyire korrektek.
Én nem vagyok ingatlan iroda vezetője, csak tanultam, mert 1,5. dolgoztam ingatlan irodában, közvetítőként. Rájöttem, hogy még keveset tudok, de mire mindent megtanultam, viszonylag jól, váltottam, visszatértem oda, amit jobban tudok, és jobban a szívemhez is nőtt.
Köss fél kizárólagos szerződést, ez azt jelenti, hogy csak ezzel az ügynökséggel, vagy saját magad adod el. Amikor hozzák a vevőt, aláíratnak veled egy megtekintési nyilatkozatot bizonyítva, hogy ők mutatták meg a vevőnek. Ha akkor nem, de egy naptári éven belül annak a vevőnek eladod, teljesítették a szerződést, jár nekik a jutalék.
A jutalékot az első pénzmozgáskor fizeted, tehát ha ad foglalót a vevő, akkor abból. Ha te lépsz vissza, mindenképpen szívás, mert a foglaló dupláját a vevőnek kell fizetned. Ha pedig a vevőd lép vissza, akkor a foglalóból fizeted, kvázi nem a te veszteséged.
Az ügynökség arra szerződik, hogy hozza a vevőt, ha ti megegyeztek ők teljesítettek, jár a jutalék. Az, hogy később mégsem lesz szerződés, az már nem az ő hibájuk.
Max. 3 ügyökséggel szerződj, ha nem akarsz kizárólagosat kötni, ugyanazon a platformon hirdetnek, a vevő úgyis az ingatlan.com-on keres, rá fognak bukkanni a lakásodra. De ha mindenkivel szerződsz, aki a hirdetésedet meglátva felhív, tatárjárás lesz a lakásodban, de nem hatékony.
Minden ügynökségnek van lehetősége egyedi szerződést kötni, egyedi jutalékkal, ez sok mindentől függ, de általában a nagy értékűeknél engednek.
Kizárólagos szerződésnél csak ők árulhatják az ingatlant, tehát sem Te, sem másik iroda nem adhatja el. Ha megszegitek, akkor jár nekik a jutalék.
Én a helyedben általános szerződést kötnék és csak nagyobb irodákkal, gondolok itt az OC-ra, DH-ra, stb.
A lényeg, hogy mindenki ugyanazon az áron hirdesse, ehhez ragaszkodj!
Egy vevőt megzavar, ha több áron, más más leírással lát fent a neten egy lakást.
Ha kizárólagost kötsz, akkor csakis nagy, jó hírű irodával és meghatározott időre tedd. 3 hónapra szokták, ha addig nem dolgoznak jól, akkor fel kell bontani a szerződést és mást keresni.
Ha van még kérdés, szólj, sok-sok éves ingatlanos tapasztalatom van. :)
Szia!
Az ingatlan értékbecslése mennyibe kerül?
:)
Mi is ingatlanirodán keresztül vettünk lakást másfél éve. Amiért én is rájuk bíznám eladó lakásomat:
- rengeteg helyen hirdetnek, saját honlapjuktól kezdve akár újságokon át
- leveszik a terhet a válladról, hogy utánajárj a piacnak
- megszervezik a vevő látogatását, szigorúan igazodva Hozzátok
- elmondják az előnyeit (kicsit titkolják a hátrányait) úgy, ahogyan azt Te sosem tudnád előadni
- velük könnyebben próbál alkudni a vevő (érdemes picit magasabb árat hagyni, amiből pl. fél millát le tud alkudni)
- tapasztalataik alapján tudnak segíteni abban, hogy milyen kép fogadja a vevőt,
- tudják, mi előnye egy lakásnak és mi nem, függetlenül attól, hogy Te hogyan gondolod
- hátránya, hogy bizonyos %-ért dolgoznak, de hidd el, megéri, hogy megkíméld magad a sok hercehurcától, ha nem vagy a tipikus szervezős és utánajárós típus
- mindenük kéznél van, szerződések, ügyvéd (keress helyette másikat), kapcsolatok és törvények
Szia!
Magam is ingtatlanirodát vezetek. Mindenképp figylej arra mennyit kérnek, némelyek pofátlanul magas százalékért dolgoznak.
Legyen számodra szimpatikus az az ember, akivel üzletet kötsz! Ne köss kizárólagos szerződést, és ne szerződj olyannal, aki bánatpénzt kér akkor, ha nem ő adja el az ingatlant!
Ha siekrül jó ingatlanost találnod, akkor sikerélményed lesz! Sok sikert!
További ajánlott fórumok:
- Egyedül akarom végig csinálni! Mire vigyázzak? Tapasztalt anyukák segítsetek!
- Hazugság egy életen keresztül!
- Randiznátok társkeresőn keresztül megismert emberrel?
- Császármetszéses szülés után, mire számíthatok?
- Rendszeresen kiderül, hogy nem számíthatok a páromra
- Hogyan tudok az interneten keresztül régi ismerősöket megtalálni?