Húsvéti sonka recept
A Húsvéti sonka hozzávalói:1 egész sonka csonttal (5-6 kg),
25 dkg dizsoni mustár,
40 dkg méz,
40 dkg barnacukor,
szegfűszeg.
A Húsvéti sonka elkészítési módja:
Ha a sonka túl sós, a főzés előtt áztassuk ki. A sonkát bőröstől forró vízbe tesszük, megvárjuk míg ismét forrni kezd, a zsírját leszedjük és alacsony teljesítményfokozaton, ügyelve, hogy a víz ne lobogjon kilogrammonként kb. 45 percig főzzük. Kivesszük a vízből, hagyjuk lehűlni és a bőrét óvatosan úgy távolítjuk el, hogy a zsírréteg megmaradjon. A csont körül díszítésnek egy kis bőrt meghagyhatunk. A zsírréteget éles késsel keresztben bevagdossuk, de vigyázunk, hogy a húsig ne vágjunk be. Ahol a vágások keresztezik egymást mindenhova egy-egy szegfűszeget szúrunk. A zsíros oldalával felfelé tűzálló tálba helyezzük, és kb. 1 cm-nyi vizet öntünk alá. A mustárt, a mézet és a cukrot egy lábasban állandó kevergetés mellett addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. A mázat a sonkára öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, közben háromszor meglocsoljuk a mázzal.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: badonyimariaeva, 2008. márc. 17. 17:00
A húsvéti sonka elkészítési módja és hozzávalói.