Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
mi a helyzet, fiúk lányok?
fasírtot csináltam, de nem lett jó íze...
aham...
magas ez nekem mint tiknak az éjbiszi..-))
szegénykém, mennyit körmöltél.
de miért tilos itt egy lángosrecept?
náűlam relatíve sok eper van, de már kezdi a végét járni...
Eltevésre majd vennem kell
gasszus, írás közben eltűnt a recept...
az olajam meg melegszik....
mi van itt?
De jól hangzik...
bánatomban eszem egy kis epret.--))
Diétás lángos
Sokan szeretik az igazi piaci lángost, de nem fogyaszthatják, mert diétáznak. Nekik született a diétás lángos receptem. Így mindenki ehet otthon finom lángost bűntudat nélkül.
Próbáld ki serpenyős változatban is.
Hozzávalók 3 db lángoshoz: kb. 41 g CH/ lángos
20 dkg (200 g) teljes kiőrlésű búzaliszt (60 g/100g emiatt 120 g CH)
4 dkg (40 g) búzasikér (6 g/100g emiatt 3 g CH)
2 kávéskanál (7 g) só
2,3 dl (230 g) langyos víz
1 egész pici méz (elhagyható nyugodtan)
12 g (negyed kocka) friss élesztő
A sütéshez bő tűzforró olaj
Recept:
Egy tálba tesszük a lisztet belekeverjük a sót.
A közepébe mélyedést csinálunk ahova belemorzsoljuk az élesztőt és rácsurgatunk pici mézet, majd erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)
Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
Ragadós marad!!! NEM BAJ! Olajos kézzel összeszedjük, majd a kidolgozott tésztát bőven körbelocsoljuk olajjal.
30 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is.
Olajos pultra borítva három darabra vágjuk (163 g/db) és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragad a tészta!!
Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.
Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. kb 200 oC
Ha forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és “beledobjuk” az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk
Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik
kb 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.
majd megkeresem az én lángos receptemet, ha nem felejtem el.
azt majd felteszem ide..
nem kell segély...
10 napig csak ropit rágok, vagy becsengetek hozzád...
Még durván 10 nap mire megérkezik a nyugdíjam...
addig meg a fogamhoz verem a garast..-DD
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)