Holland cseresznyetorta recept
60 perc
A Holland cseresznyetorta hozzávalói:
30dkg mélyhűtött leveles tészta
7,5 dl tejszín
5 dkg mandulaforgács
50dkg cseresznye
4ek cukor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 ek étkezési keményítő
10dkg porcukor, 1-2 ek cseresznyepálinka
3ek zselatinpor
1 ek vaníliás cukor
A Holland cseresznyetorta elkészítési módja:
A leveles tésztát hagyjuk felengedni. A mandulaforgácsot világosra pirítjuk. A cseresznyét megmossuk, leszárítjuk, és kimagozzuk. 1,2 dl vízzel, 2ek cukorral és fahéjjal 7 percig főzzük. 1ek hideg vízzel elkevert keményítőt a cseresznyébe keverünk, egy pillanatra felforraljuk és hagyjuk kihűlni. A sütőt 200fokra felforrósítjuk. A leveles tésztát kinyújtjuk, 3db 26 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle, és egy hideg vízzel leöblített sütőlemezre fektetve 10perc alatt világosbarnára sütjük. A z egyik lehűlt tortalapot bekenjük a ribizlizselével. A porcukrot elkeverjük a cseresznyepálinkával, és bevonjuk a zselét. A mázat hagyjuk megszáradni. A tejszínt a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Az 1dl vízben felázott zselatint felmelegítjük, majd ha kihűlt, 3ek habbal összekeverjük, és a maradék tejszínhabba forgatjuk. A 2. tésztalapon elosztjuk a leszűrt cseresznyekompótot, és bekenjük a zselatinos habbal. A mázas tésztalapot 12db-ra vágva elhelyezzük a tejszínhabon. A torta oldalát kevés tejszínhabbal bekenjük, és pirított mandulával megszórjuk. A tetejét habrózsákkal és cseresznyeszemekkel díszítjük.
Én a cseresznyét helyettesítettem meggyel, a "fogyasztók" szerint sokkal jobb igy. Ha nincs kéznél ribizlizselé, könnyedén készíthetünk friss ribizliből egy kis víz és keményítő hozzáadásával.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Renkababa, 2008. júl. 17. 13:59
A holland cseresznyetorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.