Hogyan tudnám összehangolni egy 2 hónapos és egy 2, 5 éves napirendjét? (tudásbázis)
Sziasztok!
Kb ugyanennyi a korkülönbség nálunk is. Az első 3 hónapban anyósom főzött ( hétvégenként is elég gyakran főz nekünk is még), papa hordta hozzánk az ebédet. Azóta korábban kelek ( 6 előtt) a főzés miatt, hogy mire általában 7-kor kelnek nagyjából kész legyek, vagy mire a kicsi ébredésétől számított 2 óra múlva elzárhassam a sütőt. Addig mosás, max porszívózás és felmosás, ha már nagyon szükséges, kb ennyi a heti takarításom, a többi meg ahogy esik, vagy már nagyon rémesen néz ki. Délelőtt kint vagyunk, a kicsi alszik babakocsiban már csak 1/2 órát, vásárlás a piacon, vagy max pékség, majd délig barátoknál, mamánál, udvaron, a kicsi főleg kézben - nem csoda, ha versenyfutásnál mindig utolsó vagyok.... Délben a nagy ebédel, optimális esetben 1-3-ig alszik, és a kicsit még 1 óra előtt le tudom tenni, így a nagynak tudok olvasni is elvás előtti mesét. A kicsi most már csak max 2+1/2 órát alszik délután, de ez is rika, így alvásidőben sem nagyon tudok már mit csinálni, mert rövid, és többször is vissza kell altatni... A nagy ébredés után uzsonnázik és mivel a kicsi már egész jól bírja a babakocsit így 6 hónaposan már, így megint kimegyünk, közben alszik is még kb 1/2 órát ha túl korán kelt délután, de már 4 órát is kibír ébren. Apa közben csatlakozik hozzánk vagy a naggyal csinál valami hasznosat, vásárolnak, barkácsolnak, kertészkednek, bicikliznek, optimális esetben én már megfürdettem a kicsit és alszik is mire előkerülnek, így végre csak a nagyé lehetek, ez nagyon hiányzik neki. Vacsi, játék, mese szgépről, fogmoás, fürdés, olvasás, alvás, kb 10-kor alszik el. Este már én sem tudok semmit sem csinálni, max a mosogatógépet elindítani ( nagy segítség tényleg), de a vasalnivaló is nagy halmokban áll. Soha sem ment jól a háztartás vezetése, de már időm sincs rá. A gyerekeim viszont szépen fejlődnek, mert velük foglalkozom, és ez számít most csak, nem?
A kicsi kiborítóan ordítós volt, így sokat van kézben, de délután már kb 1 óra hosszat is eljátszadozik, gurulgat a földön már, amíg as nagy alszik. Igyekszem 1X 1 héten legalább az egyik hugomhoz átnenni ( 3 nővér- 3 falu, naná), a délutáni alvás után, az unokatestvérek tanulják a közös játékot, ott vacsi, fürdés, optimális esetben a kicsi hazafelé elalszik az autóban...
Túl szép ahogy leírtam, de hidd el, napról napra jobban fog menni, én is sokat keseregtem az összehangolás miatt. És a nagy nem marad sehol, még csak vásárolni sem tudok nélküle elmenni... Nem még hogy megmaradna mamánál legalább 1/2 napot! ( a kicsi 3 hós koráig kb délután is ott aludt..)
Biztosan jobb lesz hamarosan!
És hamarosan eljön azaz idő, amikor délben egyszerre alszanak.És az is, amikor megint nem... ( nálunk most tolódik a kicsi alvása megint 6 hósan)
Mi a kicsi alvásához igazodunk, a nagynál nincs gond ha 1/2 órát csúszik, de a kicsi az üvölt....
A harmadik hónapban már működött valami rendszer, azért is mertem bevállalni a főzést, de az első 2 hónap tényleg a túlélésről szólt. És persze van olyan, hogy most is...
Nem könnyű helyzet, nálunk 3 év a korkülönbség, ráadásul a lánykám nagyon rossz alvó volt másfél éves koráig. Nálunk eleinte úgy jött ki, hogy a kicsi aludt de. és du. is, addig tudtam a nagyobbal játszani, esetleg kisebb házimunkát megcsinálni. Délben a nagyobb aludt, addig a kicsivel babáztam.
Este a nagyobbat a szokott időben tettem le, a kicsivel pedig néha éjfélig is elvoltunk, mert nem aludt.
Szerintem a főzésre ne parázz rá, mert kicsinál!
Fél évig hordtam az ebédet, hogy mindennap legyen főtt étel, + heti párszor én is főztem, mikor volt időm-energiám hozzá.
Takarításban pedig a férjem besegített.
Akkor lesz jó, mikor a kicsi kb. 1 éves lesz és elég lesz neki a napi 1 alvás ebéd után, akkor ha szerencséd van, mindkét gyerek pihen és akkor Te is tudsz magadra fordítani időt, mert az nagyon fontos!
Ha nincs meg a lelki békéd és nyugalmad, hiába a csili-vili ház.....Férjednek és gyerekeidnek is egy boldog csajszira van szükségük :-))
össze fogtok csiszolódni, csak türelem, elején nehéz!!! Nem fog egyből menni, ehhez hetek, hónapok kellenek. Meg sok kitartás!! Én is elinte csak "túléltem". Majd eljön, amikor te irányítod a dolgokat, hidd el.
A déli alvást én csak úgy tudtam megoldani eleinte, hogy együtt aludtunk mindhárman. Bebújtunk a mi ágyunkba, majd mikor a legény elaludt, beraktam az ágyikójába (mi szobánkban volt az is), a csajszival mi meg a nagyágyban ketten.
Ne izgulj, nem szoktak hozzá. Most már nagyobbak, mindkettő a saját ágyában alszik el, 2 perc alatt.
Jaja, az úgy nehéz, ha egyik nem alszik.. Láénykám 3 lesz, de még ma is lerakom.
Igen ,én is vittem mindenhova magammal őket, bébihordóban ,babakocsiban, stb. Nézték, ahogy teszem a dolgom. Nagyobbikat meg mindig bevonom a dolgokba, élvezi nagyon.
Próbálom a déli alvást összehozni de nem nagyon megy.
Olyan vagyok mint egy holdkóros.
Ha sikerül veszünk egy mosogatógépez azzal is időt nyerek illetve nem szorongok a konyha kupi miatt :)
Igen, én este főztem, mikor párom hazaért. Az nem ment, hogy mikor alszanak, mert eleinte sosem aludtak egyidőben, hanem váltva.. MErt ugye a kicsi még 3-szor, a nagy meg már 1-szer.
De majd idővel úgyis kitapasztalod.
Nálunk az jött be, hogy mivel a kicsi az új, neki még nincs kialakult napirendje, ellentétben a nagyéval. Ezért a kicsi napirendjét próbáltam közelíteni a nagyéhoz.
A délelőtti és délutáni alvást igyekeztem úgy időzíteni, hogy ne legyen közel a déli alváshoz. (De. vagy letettem hamarabb, vagy nem hagytam sokat aludni, vagy húztam az időt, hogy már ne is aludjon, inkább korábban alszik mindkettő). Ugyanez a helyzet a délutáni alvással az estét illetően.
A lényeg, délben egy időben aludjanak el, mert egy idő után ez az egy alvás fog maradni, és azért az jó, hogy most is együtt alszank 2-3 órát. A kicsi most 1 éves, már jóideje csak 1-szer alszik.
Nálunk is pont 2,5 év a korkülönbség a két gyerkőc között! :-)
Nekem az elején szerencsém volt mert a Töki tényleg csak evett meg aludt. :-) Azóta azért fordult a kocka, most 14 hónapos a pici. Egy nap egyszer alszik délután, de akkor 2-3 órát. Ezalatt csak a nagyobbal foglalkozom. Amúgy közös programokat csinálunk mindig. A házimunka meg akkora marad amikor mind a kettő alszik, vagyis este 9 után kb...
Én ugyanilyen helyzetben vagyok :-(
Segítség nélkül egy 2.5éves kislány és egy 1 hós kisfiú anyukája vagyok.
Én is várom az ötleteket :-)