Hogyan szüntethetö meg a règi ès èrtèkes könyvek penèsz- ès dohszaga? (tudásbázis)
próbáld ki hogy levendulát teszel a polcra möggé
és a helységbe egy sarokba egy mész téglát az magába szivja a vizet és fertőtleniti a levegőt
Jogos a kérdés! ☺
Jó megfigyelö vagy! ;-)
Cicaaa65 hozzászólásában "a szellőztetés biztos hogy enyhít rajt" helyett ezt olvastam: "... biztos, hogy NEM enyhít rajt".
Tehát azt tapasztaltam, hogy csak a szellöztetés önmagában nem sokat ér - jobbanmondva szinte semmit. :-(
Ebben én is biztos vagyok.
Egy nem antik, de dohszagú könyvet szellöztettem a nyáron. Eredmény semmi - legalábbis pozitív; mert a lapok & a fedél bizony szépen eldeformálódott a levegö páratartalmának ingadozásától... Chanel N°5-val fújtam be. ☺ A parfümöt ajándékba kaptam, de ki nem állhatom a szagát, így nem magamra, hanem a könyveimre fújom.
A benne lévö alkohol talán megölt egy-két penészgombát is!... ☺
Amúgy míg keresgéltem..olyan szuper jó oldalakat találtam..:)
imádom a házi-praktikákat..:)
Nem tudom,hogy árthat..mondanám,hogy próbáld ki egy köteten..
azért inkább kérd ki egy mester tanácsát is..:)
közben én itt keresgéltem neked megoldásokat,és amit most olvastam először,hogy minimális fokon mikróban szárítják pár percig az álló kinyitott könyveket..
Igen, èn is pont ettöl tartok.
A legoptimàlisabb, amit tehetek, az valòban az, ha kikèrem azon szemèlyek vèlemènyèt ès tanàcsàt, akik "szakik" e tèmàban.
Köszönöm a vàlaszod!
Én a helyedben felhívnám valamelyik országos könyvtárat, és kérném egy restaurátor tanácsát.
Veszélyes is lehet a dohszag, a nagyobbik lányomnál az előszobába pakolt dohos könyvektől jött elő a penészgomba-allergia. Mire rájöttünk, már hetek óta köhögött, nagy nehezen derült ki (81-ben, amikor még nem volt gyakori az allergia).
Éppen száradni voltak ott a könyvek, nem akartam bevinni még a polcra, és ez is elég volt...
Köszönöm a tippet! :)
Kipròbàlom. (Több kilogrammnyi szòdabikarbòna kell hozzà, mert sokkötetes, vaskos lexikonròl van szò.)
A szòdabikarbòna nem àrthat a könyvnek?
A könyveket szódabikarbónával megszórt papírzacskóba teheted,és jól kösd be a száját..
ill.láttam már olyat is,hogy megszáradt babatörlőkendőket tettek a lapok közé..szerintem egymásután mindkettő alkalmazható..
bár én is kedvelem a régi könyvek illatát,de azért a dohos szag az nagyon kellemetlen..
Sehogy!
Imádom a régi könyvek - illatát...
A könyvtárakét még jobban... :)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan szüntethetném meg a klubomat? Sajnos senki sem jelentkezett :(
- Ha írok a keresőbe vagy bárhová akkor baloldalt megnyitja a könyvjelzőket, hogy szüntethetem ezt meg?
- Hogyan szüntethető meg Facebook messengeren, hogy ne lássa xy hogy mikor voltam fent?
- Mivel szüntethetem meg a szorongást, ha nem konkrét/összetett oka van?
- Mivel szüntethetném meg a minden sportolás alkalmával jelentkező görcsöt?
- Hogyan szüntethető meg a fúrt kút?