Hogyan szüljünk? Természetes vagy császár? (beszélgetés)
Köszönöm mindenkinek, természetes úton hozom világra a kicsimet (ha minden jól megy) megbeszéltem a dokimmal.
Ha mégis császár akkor anyukám egy hétig itthon marad velem. Így nem lesz gond. Vagyis nagyon remélem. :)
Én szültem természetes úton és császárral is,előbbi életem legszebb élménye,második rossz emlék.
Sok nő azt hiszi,h a szülés kibírhatatlan,mert 12-16 órás vajúdástól tartanak,csakhogy a császár utáni lábadozás keveseknek megy hamar,nekem hetekben kellett mérnem.A kórházi időszak pokol volt,5 nap,majd konkrétan 1 napot volt itthon a párom,és mennie kellett dolgozni,így azonnal mélyvíz,egy 5 éves,aki anyát szeretné visszakapni,egy csecsemő,aki új környezetbe került,szoptatási kísérletek sebes bimbóval,háztartás,stb.....azon a napon mikor itthon volt párom,igyekeztem magam megoldani amit lehetett,h kitapasztaljam milyen mozdulatokat bírok,és milyet nem,este sírva aludtam el,annyira féltem,majd éjjel már tök ösztönösen mentem a babámhoz....nem mondom a felülés-felállás,és vissza az pokoli volt,de azonkívül mindent kibírtam,estére már nagyon büszke voltam,és elégedett....szóval hidd el képes vagy rá,még ha ijesztő is,az ösztöneid erősebbek a fájdalomnál.
És még az is lehet,h szerencsés leszel,és másnap már könnyedén sétálgatsz!
De biztos okkal ajánlotta fel az orvos,beszéld át vele a dolgot,de ne erőltesd semmiképp a hüvelyi szülést!Hidd el egy Anya,főleg az elején,hormonokkal telve,sokkal erősebb,kitartóbb,mint azt bárki el tudná képzelni!
És császár után is lehet természetesen szülni,ha eltelik a 2 év,és nincs más kizáró ok! :-)
Mindent a legegyszerűbben. Én pl. a nagykádban bennehagytam a kiskádat, és abban fürdettem már a többedik gyerekeimet, mert elegem volt mindenből, és rájöttem, hogy felesleges a 30kg-ot naponta behurcolni. Ha ott alá tudsz tenni valamit, akár két lavórt, és arra teszed a kiskádat, abba kicsi vizet beengedsz, nagyon jó az úgy is.. Az első gyerekemnél - pedig mellette még sokat dolgoztam - a fürdés másfél órás művelet volt, kenegetés, olaj, fürdőkrémmelegítés, mittomén. A negyediknél 5 perces a csap alatt.. Nem lett semmivel sem koszosabb, sőt szerintem direkt jót tett neki, hogy kevesebb vegysz.r érte a bőrét.
Csak annyira erőltesd meg magad, amennyire muszáj, nem ettől jó anya valaki, meg nem is a vasalástól, sokkal inkább attól, ha még 40 év múlva is vidám és egészséges...
Ha minden jól megy, a császár után kb 4-5 nappal már nem fog nagy gondot okozni a mozgás.
Mondom ezt én,akinek minimális fájdalomküszöbe sincs és minden apró fájdalomtól behisztizik. Nyugi.
Nem a baba súlyának emelgetésére gondoltam csak, a kiskád a fürdetés vagy az egyszerű lehajlás miatt félek...
Valószínűleg azért mert sok császaros ismerősöm nem jól viselte a császárt, és én ebből merítek amit nagyon nem kellene :/
Mivel ilyen fajta "műtétem" nem volt így nem tudom mire számítsak ezért is félek tőlle.
Az nem.
De általában nem is annyira azért nehéz az első idő, mert fizikailag az.
Inkább az a megváltozott élethelyzet, állandó lekötöttség, ami sokakat kiborít.
Van, aki jól veszi, van aki meg öngyilkos akar lenni, vagy lesz is.
Ezeknek a becsléseknek nem lehet hinni.
A lányomnál azt mondták, milyen kicsi lesz ez a gyerek, úr isten. Két óra múlva szültem egy 3600g-os gyereket.. Hát az azért nem 2,5 kg. Jó, nem is sok, nem is azért írtam, csak a becslés miatt..
Olyan kár ezzel stresszelni az anyukákat.
Az egyik gyerekemnél engem az "úristen anyuka szegény, 12-es bpd-je van a gyereknek" nótával stresszeltek. Ő egyébként 3860 volt végül, és tényleg nem volt könnyű a fejét megoldani, de végülis meglett..
Bár a szt Imrében, ahol én szültem, ott szóba nem jöhetett a császár senkinél, csak komoly okkal, ott fel nem merült ilyenért - ha csak nincs más ok - az, hogy császáron kéne gondolkozni.
Inkább azt hangoztatták mindig, hogy az anyák többnyire meg tudják szülni a gyerekeiket.
Előre teljesen kár ilyet mondani egy orvosnak. Ha komoly oka van, indoka van, akkor az nem a nő döntése, ha meg nincs, akkor meg büntethető lenne ez a kérdésfeltevés így... Ugyanis ma a protokoll szerint ok nélkül, meg saját kérésre - hacsak nincs oka - nincs császározás.
Elég alacsony vagyok 150cm, egyébként első babám.
Az unoka öcsémnek is eltőrték születésénél a karját és neki sajnos a mai napig baj van a karjával.
Pedig nem volt nagy baba.
Úgyhogy ez kicsit meg ilyeszt :/
Én semmiképpen nem döntenék az orvos helyett. Azt, hogy a baba mennyire nagy és meg tudod-e természetes úton szülni, medence méretéből neki kell eldöntenie.
Relatív téraránytalanság esetén - amikor a baba a medencéhez képest nagy - csakis császár lehet.
Ez akkor is előfordulhat, ha mondjuk az anyuka 40 kg-s, kis filigrán hölgy, a baba meg "csak" 3,5 kg.
Ha nem áll fenn téraránytalanság és más ok nincs a baba méretén kívül, miért ne tudnád megszülni?
én még nem szültem de csecsemő és kisgyermeknevelő vagyok meg sok ismerősöm szült 4kg feletti babót. Van aki meg tudja szülni , de nagy babát mindig jóval nehezebb, attól függ, hogy fordul, hanyadik baba stb. Meg persze a Te anatomiádtól is függ, ha pl alacsony vagy de a baba hosszú és nehéz akkor a császár a biztonságosabb megoldás. A doki sem véletlenül veti fel ezt .
A nagy babáknál gyakoribb hogy elakadnak és el kell törni a csontját szüléskor hogy megszülessen, ez persze iszonyúan hangzik de viszonylag gyorsan összeforr nekik és még mindig jobb mintha más baj lenne.
Nagy dilemma tudom, de én a császár mellett döntenék ezesetben.
Nekem is nagy babat josoltak, mert hatalmas volt a feje :D
Megprobaltam termeszetes uton, de felakadt a koldokzsinorban igy vegul csaszaroztak.
Vajudas kozben csaszarert imadkoztam, csaszar utan meg ugy voltam, hogy barcsak inkabb kijott volna ahol kell :)
A doki szerint 4kg-fölötti lesz a kisfiam (már meg sem merem kérdezni, hogy mennyi az 4kg fölötti szerinte...). Ezért azt javasolta gondolkodjak el a császáron.
Viszont én szeretnék természetesen szűlni, és csak végső esetben, császárral.
Persze ha nincs más lehetőség akkor nem bánom, nem akarom a kisfiam veszélyeztetni.
Viszont, császárral nehezebb a felépülés. :/
Én pedig viszonylag egyedül vagyok, édesanyám csak pár napig tudna velem lenni (amit persze megértek) ha mégis császár lenne a vége.
Nagy babát világra hozó anyucik ti, hogy döntöttetek anno?
Császár vagy természetes szülés?
Miért gondolod, hogy kényelmi okokból kér valaki császárt?
Én pl. azért kértem, hogy még véletlenül se legyen oxigénhiányos a baba.
Az utcánkban 2 olyan kisgyerek is van, aki szülés közben került oxigénhiányos állapotba. Az egyik erősen érintett, a másik kevésbé, bár a heti 1-2 alkalmi dühkitörésétől zeng a környék.
További ajánlott fórumok:
- Császár kontra természetes szülés
- BPD 100 fölött! Természetes szülés vagy császár?
- Császármetszés után természetesen szülni (esetleg ismét császár)!!!
- Császár után természetesen
- 4300 grammos babát jósolnak! Megszülhetem természetes úton vagy császározni fognak?
- Császár után természetesen? De hogyan is zajlik?