Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan készítsek mézeskalácsot? fórum

Hogyan készítsek mézeskalácsot? (tudásbázis)


12. csillagv (válaszként erre: 11. - 55f2d2e142)
2011. dec. 1. 12:13
Igen, segítettél, és köszönöm szépen:)
2011. dec. 1. 11:32

(folyt.)

cukormáz: (ez már 1 egész adaghoz való mennyiség, de a tojásfehérjét nem tudod felezni, viszont elfogy)

- 1 tojásfehérje

- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen

A tojásfehérjét habbá verem. Kanalanként adom hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha szép lassan folyik le a habverőről. Nylon zacskóba töltöm a habot. A zacskó egyik sarkán pici nyílást vágok, ezen át kinyomható a cukormáz a sütire. A levegőt kipréselem a zacskóból és a süti felett 1-2 cm magasan tartva a máz egyenletesen kifolyik a sütire. Kb. 15 perc alatt megszárad a máz. Én 1 éjjelt szoktam hagyni neki és másnap csomagolom a sütiket. Kompótlével rózsaszínűre is színezhetem a cukormázat.

TIPP:

- Ha az omlós mézest szereted, akkor tedd fém sütis dobozba a mézest, amikor kihűlt a tészta. Omlós marad, ha nem sütötted kopogós keményre!

- Ha fenyőfára akasztható mézesdíszt készítesz, akkor a kiszaggatott sütit még a sütés előtt egy régi nem sajnált vékony kötőtűvel lyukaszd ki, ahol a felakasztó fonalat fogod belefűzni. Megsül a süti és kihűl, akkor tűbe fűző a cérnát és a tűvel áthúzod a süti kijelölt akasztólyukán. A cérna végeit összekötöd és akaszthatod a fára. (Érdemes kijelölni sütés előtt a lyukat, mert kisebb az esélye, hogy a süti eltörik, amikor a cérnát átfűzöd rajta.)

Remélem, tudtam segíteni. Jó munkát! :-D

2011. dec. 1. 11:31

Én a szekszárdi mézeskalácsos mézeskalács receptje alapján sütök már kb. 10 éve. Minden évben elfogy és adok ajándékba is a családban. :)

Tehát:

mézeskalács tészta: (1/2 adag, nekem kb. 80 db mézessüti lett belőle)

- 50 dkg liszt (lehet 10 dkg rozsliszt és 40 dkg búza finomliszt, kipróbáltam)

- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen

- 12,5 dkg virágméz, folyékony (ha kell, tedd 1 percre a mikróba a ki olvasztó hőfokra)

- 10 dkg puha margarin

- 1 egész tojás

- 1/2 evőkanál szódabikarbóna

- 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverem. Összegyúrom. Pár órát, akár egy éjjelt is, hűtőben pihentetem a tésztát. Utána nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtom és kiszúróformákkal sütiket szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200-220 C-on csak 8-9 percig !!! sütöm.

Figyelni kell az időt. Mert kiszárad a tészta, vagy ami rosszabb, hogy megég. Nekem 3 gáztepsivel lett ennyiből. (Először min. 2 tepsire való tésztát kiszaggattam és utána a megsült sütiket egy másik nyújtódeszkára sorakoztattam. Ezen csináltam a cukormázzal díszítést.)

(folyt. köv.)

2011. nov. 28. 21:21

Becsomagolnám celofánba. Annyira nem értek ehhez a sütihez. Akkor megromlik egy idő után?

Köszi még egyszer a receptet:)

8. 5bfba16667 (válaszként erre: 7. - Csillagv)
2011. nov. 28. 21:18

No ezt nem tudom:(

Sosem láttam értelmét a kaja-tárgy összeromantikázásának:(


A mézeskalács azért egy jó ideig eláll (mondjuk lefedve).

2011. nov. 28. 21:17

Köszönöm a receptet:)

Csillagot szeretnék csinálni, és a közepébe mécsest. Hogyan belezzem ki szerintetek a mécses helyét, hogy ne törjem szét a sütit? Vagy még nyersen kell valahogy? Meddig áll el egy ilyen dísz?

6. 5bfba16667 (válaszként erre: 4. - 5bfba16667)
2011. nov. 28. 21:14

Folyt.



Díszítése:

1 tojásfehérjét verj fel félig habverővel, majd három adagban rakj bele 15 dkg porcukrot, és verd keményre a habot. Nagyon fontos, hogy a porcukor teljesen mentes legyen mindenféle rögtől és csomótól, ezét tanácsos átszitálni, mielőtt a habba rakod!

A kész habot, (onnan tudod, hogy kész, hogy ha kiemeled belőle a habverőt, már nem folyik le róla, hanem kemény, rajta marad) tedd bele egy kisebb nejlonzacskóba! Fontos, hogy a zacskónak ne legyen alul szegélye! A zacskó egyik csücskét lyukaszd ki, vagy vágd le, de ügyelj rá, hogy ne keletkezzen túl nagy nyílás! Így sokkal finomabb vonalakat lehet majd rajzolni vele. A zacskó felső részét csavard össze, és láss neki a díszítésnek: mintha egy ecsetet fognál a kezedben.

2011. nov. 28. 21:14
Nekem két ismerősöm sütött mostanában, és felpúposodott nekik, és nem szeretném, ha az enyém is ilyen lenne. Azt tudom, hogy a máz hogyan készül, csak attól félek, hogy mikor elkenem a sütin, nekem is foltosan szárad meg. Mert ahogy az illető kente, nem lett sima, hanem benne maradt a nyoma a lapátnak, amivel kente. Ti hogyan teszitek rá a sütire, hogy szép legyen? Köszi a válaszotokat.
2011. nov. 28. 21:12

Szia!


Bátrabban:) Én tavaly csináltam először, és kicsit öhm szépen mondva is tökéletes lett:)) Ezt csak azzal tudom igazolni, hogy a 9!!!! tepsinyi adag 1 darab hét alatt fogyott el, össz 10 embernél..

Nem kell stresszelni, meg riogató ismerősökre hallgatni. Be a karácsonyi zenét, ki a receptet, és ennyi. Az enyém ez:



Mézeskalács:


1 kg finomliszt

3 kiskanál szódabikarbóna

1 ek. mézeskalács fűszerkeverék

30 dkg porcukor

30 dkg margarin

2, 5 dl méz

3 db tojás

A lisztet a szódabikarbónával, a porcukorral és a fűszerkeverékkel összevegyítjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd hozzákanalazzuk a mézes, és beleütjük a tojásokat is. Addig gyúrjuk, míg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Ellentétben a legtöbb mézestésztával, nem kell pihentetni, hanem azonnal lehet kb. nyújtani és szaggatni jól belisztezett gyúródeszkán. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon 8-10 perc alatt sülnek meg.



Hajrá!!

2011. nov. 28. 21:10

Jeszus!


A mézeskalács nem olyan nagy kriksz-kraksz! :))))

Egy egyszerű recept, és nekem még egyik sem púposodott fel.


A fehér máz meg egyszerű porcukros tojásfehérje gőz fölött felverve, azzal rajzoljuk, és csupán megszárad rajta.


Mitől félsz?

2011. nov. 28. 21:09
Rengeteg recept van a receptek között, nézz körül ott is.
2011. nov. 28. 21:08

Soha nem csináltam még, és mondták, hogy sok rizikó van benne. Mit csináljak, hogy ne púposodjon fel a süti?

Ezen kívül még mondta egy ismerősöm, hogy a fehér máz amit rákent a sütire az se lett jó, mert ahogy elkente a sütin, benne maradtak a "foltok", amiket a lapáttal csinált. Vagyis amivel lekente a mázat, attól olyan krikszkrakszos lett. Mit csináljak, hogy ne járjak így? Várok még bármi jó tanácsot, és azért szeretném ha tökéletesre sikerülne, mert ajándékozni szeretném. Köszönöm a tanácsokat előre is.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook