Hogyan készítsek mézeskalácsot? (tudásbázis)
(folyt.)
cukormáz: (ez már 1 egész adaghoz való mennyiség, de a tojásfehérjét nem tudod felezni, viszont elfogy)
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
A tojásfehérjét habbá verem. Kanalanként adom hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha szép lassan folyik le a habverőről. Nylon zacskóba töltöm a habot. A zacskó egyik sarkán pici nyílást vágok, ezen át kinyomható a cukormáz a sütire. A levegőt kipréselem a zacskóból és a süti felett 1-2 cm magasan tartva a máz egyenletesen kifolyik a sütire. Kb. 15 perc alatt megszárad a máz. Én 1 éjjelt szoktam hagyni neki és másnap csomagolom a sütiket. Kompótlével rózsaszínűre is színezhetem a cukormázat.
TIPP:
- Ha az omlós mézest szereted, akkor tedd fém sütis dobozba a mézest, amikor kihűlt a tészta. Omlós marad, ha nem sütötted kopogós keményre!
- Ha fenyőfára akasztható mézesdíszt készítesz, akkor a kiszaggatott sütit még a sütés előtt egy régi nem sajnált vékony kötőtűvel lyukaszd ki, ahol a felakasztó fonalat fogod belefűzni. Megsül a süti és kihűl, akkor tűbe fűző a cérnát és a tűvel áthúzod a süti kijelölt akasztólyukán. A cérna végeit összekötöd és akaszthatod a fára. (Érdemes kijelölni sütés előtt a lyukat, mert kisebb az esélye, hogy a süti eltörik, amikor a cérnát átfűzöd rajta.)
Remélem, tudtam segíteni. Jó munkát! :-D
Én a szekszárdi mézeskalácsos mézeskalács receptje alapján sütök már kb. 10 éve. Minden évben elfogy és adok ajándékba is a családban. :)
Tehát:
mézeskalács tészta: (1/2 adag, nekem kb. 80 db mézessüti lett belőle)
- 50 dkg liszt (lehet 10 dkg rozsliszt és 40 dkg búza finomliszt, kipróbáltam)
- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
- 12,5 dkg virágméz, folyékony (ha kell, tedd 1 percre a mikróba a ki olvasztó hőfokra)
- 10 dkg puha margarin
- 1 egész tojás
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverem. Összegyúrom. Pár órát, akár egy éjjelt is, hűtőben pihentetem a tésztát. Utána nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtom és kiszúróformákkal sütiket szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200-220 C-on csak 8-9 percig !!! sütöm.
Figyelni kell az időt. Mert kiszárad a tészta, vagy ami rosszabb, hogy megég. Nekem 3 gáztepsivel lett ennyiből. (Először min. 2 tepsire való tésztát kiszaggattam és utána a megsült sütiket egy másik nyújtódeszkára sorakoztattam. Ezen csináltam a cukormázzal díszítést.)
(folyt. köv.)
Becsomagolnám celofánba. Annyira nem értek ehhez a sütihez. Akkor megromlik egy idő után?
Köszi még egyszer a receptet:)
No ezt nem tudom:(
Sosem láttam értelmét a kaja-tárgy összeromantikázásának:(
A mézeskalács azért egy jó ideig eláll (mondjuk lefedve).
Köszönöm a receptet:)
Csillagot szeretnék csinálni, és a közepébe mécsest. Hogyan belezzem ki szerintetek a mécses helyét, hogy ne törjem szét a sütit? Vagy még nyersen kell valahogy? Meddig áll el egy ilyen dísz?
Folyt.
Díszítése:
1 tojásfehérjét verj fel félig habverővel, majd három adagban rakj bele 15 dkg porcukrot, és verd keményre a habot. Nagyon fontos, hogy a porcukor teljesen mentes legyen mindenféle rögtől és csomótól, ezét tanácsos átszitálni, mielőtt a habba rakod!
A kész habot, (onnan tudod, hogy kész, hogy ha kiemeled belőle a habverőt, már nem folyik le róla, hanem kemény, rajta marad) tedd bele egy kisebb nejlonzacskóba! Fontos, hogy a zacskónak ne legyen alul szegélye! A zacskó egyik csücskét lyukaszd ki, vagy vágd le, de ügyelj rá, hogy ne keletkezzen túl nagy nyílás! Így sokkal finomabb vonalakat lehet majd rajzolni vele. A zacskó felső részét csavard össze, és láss neki a díszítésnek: mintha egy ecsetet fognál a kezedben.
Szia!
Bátrabban:) Én tavaly csináltam először, és kicsit öhm szépen mondva is tökéletes lett:)) Ezt csak azzal tudom igazolni, hogy a 9!!!! tepsinyi adag 1 darab hét alatt fogyott el, össz 10 embernél..
Nem kell stresszelni, meg riogató ismerősökre hallgatni. Be a karácsonyi zenét, ki a receptet, és ennyi. Az enyém ez:
Mézeskalács:
1 kg finomliszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2, 5 dl méz
3 db tojás
A lisztet a szódabikarbónával, a porcukorral és a fűszerkeverékkel összevegyítjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd hozzákanalazzuk a mézes, és beleütjük a tojásokat is. Addig gyúrjuk, míg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Ellentétben a legtöbb mézestésztával, nem kell pihentetni, hanem azonnal lehet kb. nyújtani és szaggatni jól belisztezett gyúródeszkán. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon 8-10 perc alatt sülnek meg.
Hajrá!!
Jeszus!
A mézeskalács nem olyan nagy kriksz-kraksz! :))))
Egy egyszerű recept, és nekem még egyik sem púposodott fel.
A fehér máz meg egyszerű porcukros tojásfehérje gőz fölött felverve, azzal rajzoljuk, és csupán megszárad rajta.
Mitől félsz?
Soha nem csináltam még, és mondták, hogy sok rizikó van benne. Mit csináljak, hogy ne púposodjon fel a süti?
Ezen kívül még mondta egy ismerősöm, hogy a fehér máz amit rákent a sütire az se lett jó, mert ahogy elkente a sütin, benne maradtak a "foltok", amiket a lapáttal csinált. Vagyis amivel lekente a mázat, attól olyan krikszkrakszos lett. Mit csináljak, hogy ne járjak így? Várok még bármi jó tanácsot, és azért szeretném ha tökéletesre sikerülne, mert ajándékozni szeretném. Köszönöm a tanácsokat előre is.