Hogyan készítsek hurkát házilag? (tudásbázis)
Nálunk - Borsodban - a tepesiben megsütött töltetlen
" hurkát " tepsis hurkának nevezik.
Húúúúúúúúú! ez lehetett a legszörnyűbb !
Mi már nem használtunk csak vett belet , Anyóskám mosta , áztatta ecetes vízbe , míg teljesen szagtalan nem lett . Volt olyan ismerősöm , aki mosógépbe ! mosta ki !!! aztán meg úgy összevissza tekeredett , csavarodott , h nem győzte kigubancolni ! Mi fakanálnyélre húzva fordítottuk ki , h kívül-belül tiszta és szagtalan legyen !
Nálunk nagymama pucolta a belet, nekünk unokáknak pedig fel kellett fújni, hogy lássa, tiszta-e már. Hogy utáltuk! Nem győztük a szánkat törölgetni :-D
A hurkát-kolbászt is nagyi kavarta, a májasba rizs, máj, fűszerek, a véresbe még a nyers vér pluszba. A többi hozzávalóra nem emlékszem, amúgyis én inkább a kolbászt szerettem mindig is.
Nálunk is!
A legfiatalabbak az üstházhoz hordták a tűzifát, és a kútról az üstbe a hideg-vizet kannákkal.
Később már a konyhában mosogattam, majd az ebédfőzés, a zsírkavarás (ebből az utolsó 10-15 perc a bölléré volt) majd a hurka-kolbász töltésnél, a hozzávalók abálása.
Ahogy írtad, belet-böndőt-hólyagot kimostuk, először a kert végében a vastagát, majd a mosógépben 66 sorral, különböző segédeszközökkel: kukorica-haj, szóda, a legvégén az ecetes víz, stb. stb.
Hol van ez már???
No látod!
Mi a vért sütöttük reggelire + forralt bort kaptak a felnőttek, teát a gyerekek...
Mi igaz, hogy 6-an voltunk, de évente csak 1 disznót vágtunk. Vagy éppen azért nem futotta csak 1 disznóra, és azt osztotta-szorozta édesanyám, hogy minél tovább kitartson.
Ha a nagy bödön aljából a zsírba lesütött hús utolsó adagját augusztusban kotortuk ki, akkor jól gazdálkodtunk. És ha még a zsír is kitartott kb. addig, akkor már "csak" pár hónapot kellett a boltból vásárolt zsírral kihúzni, és ismét jött a karácsony előtti disznótor!!!
Nem is tudom, miből gondolta itt valaki, hogy azért mert egy db-ka színhús is került a hurkába, akkor a disznó többi része pocsékba ment. Hogy úgy fogalmazott: náluk nem ment pocsékba semmi! Hát minálunk sem, 4 gyerek mellett, 1 keresetből élve, az biztos, hogy a disznó minden porcikáját megettük! :)))
Mi 2 disznót vágtunk de azt 1 nap alatt megcsináltuk.
Bá jó a tepertőt szeretem :) nálunk a böllér nagyapám volt meg anyu. Ő tudta jól a sonkát kanyarítani. Én meg kicsiként kapartam a perzselésnél meg segítettem a konyhában. A kolbászt is segítettem tölteni. Azt szerettem. :)
Én enni is szerettem, meg csinálni is szerettem. Nálunk mindenkinek meg volt a maga reszortja, korához képest megkapta a maga feladatát. Abból a napból egyedül a felkelés percét, pillanatát nem szerettem!! De ha már kibújtam az ágyból, megittam a kávémat, attól kezdve egész nap egyik meló a másik után, nem volt megállás, hiszen a böllér ahogy dolgozta fel a disznót, úgy jöttek a feladatok. A legvégén szépen ott sorakoztak egymás után körbe-karikába hajtva a fincsi kolbászok, mellettük a hurkák, és a gyönyörű nagy disznósajt.
Kész volt a töpörtő, és egy nagy vájlingba lesózva a sütni-való hús = másnapi feladat!!
Tudod, ahány ház, annyi szokás!
Nem hiszem, hogy elpocsékolódott az a db-ka színhús, amit a hurkába töltöttünk, hiszen nálunk a hurka is ugyanolyan fincsi kajának számított, mint a kolbász! És kolbászt pl. sohasem kaptunk gyerekként, az mellé a hurka is dukált! És mivel csak disznóölés után volt az asztalunkon ilyenfajta finomság, mi azt is nagyon becsültük, és nagyon szerettük!!!!
Tényleg nem ismertem a cigánykát, erre mifelénk ezt nem csináltuk.
(Valójában nem gondoltam pejoratív jelzőnek a cigánykát, inkább hittem, hogy a nemzetiség valamilyen általam nem ismert kaja-féleségét hívják annak)
És valóban, a hurkához kb. kétöklömnyi színhús + szalonna + bőrök összedarálva, főtt rizzsel, fűszerekkel összegyúrva.
Az ünnepi asztalra a hurka-kolbász-pecse, mellettük megsült a krumpli + párolt káposzta = karácsonykor fejedelmi vacsora a húsleves és töltött káposzta után!
Csináltuk még külön a májast: a májat ledarálva, apróra vágott dinsztelt vöröshagymán átsütve, fűszerekkel és bélbe töltve, és füstölve!
És készült még a disznósajt, abban szintén volt valamennyi színhús + füle-farka + bőrök + szalonna, mindezek kockára vágva, fűszerekkel, törtpaprikával.
A többi belsőségből pedig az u.n. savanyú-leves készült a disznó-ölést követő héten.
Régi szép idők! :)))
(Nosztalgia vége!)
Amúgy nálatok miből készül a cigányka? Mert van olyan is hogy abba rakják a májat de ugyanúgy hashártyába.
Amúgy remélem tudtad hogy a cigányka az étel rendes megnevezése és nem minősítő jelző ;)
Nem minősítettem csak mondtam. Istenem miért kell túl dramatizálni :-D
Nálunk a hurka rizs, só bors majoránna máj. A véres ugyanez csak főtt vér a máj Helyett
A ciganyka pedig főtt belsőség darált formában és nem bélben hanem hashártyába csomagolva
Kielégítő a válasz? :-P
Egyébként is azzal kezdjük, hogy színhúst megabálunk....
ha ez nálatok a cigányka, áruld már el, nálatok miből készül a valódi hurka????
Ne csak leminősíteni tudj, tudd, merd elmondani azt is, ami szerinted a jó!!! JÓ?????
Kíváncsian várjuk a felétek hurkának nevezett kaja receptjét!!!!!