Hogyan készítsek finom házilaskát? (tudásbázis)
17. bd8fe3b02a
2013. okt. 23. 01:01
Nekem vannak debreceni barataim,arrafele,es Erdelyben hivjak laskanak.
16. bárányka (válaszként erre: 15. - Rozgó)
2013. szept. 8. 21:15
Csatlakozom az előttem szólóhoz!. Én vasmegyei vagyok!:)
15. Rozgó
2013. szept. 8. 21:12
Nálunk Tolnában pedig azt a nagy darab, kb. tenyérnyi tésztát nevezik laskának, amit régen nagyanyám a sparhelt forró lapján megsütött nekünk, majd megkente zsírral.
14. Burkuska (válaszként erre: 11. - Kamilla62)
2008. dec. 1. 18:32
Így van!Tészta az tészta,laska az laska:)Jó volt "hallani"otthoni szót:)
13. SDitti (válaszként erre: 11. - Kamilla62)
2008. dec. 1. 17:33
Húh! Kár hogy az internet nem adja vissza a "hangsúlyt". A magam részéről őszinte érdeklődéssel kérdeztem, hogy mi az a laska. Egyáltalán nem akartam kioktató lenni, sőt szerintem nem is okoskodtam, inkább a tudatlanságomat vállaltam fel. Örültem, hogy ezt is megtudtam. Tisztában vagyok bele, hogy vannak tájnyelvi elnevezések. Felénk is van olyan ami másutt ismeretlen pl.: palincs (libikóka), büszke (egres) stb. Még egyszer bocs, ha megsértettelek, de egyáltalán nem állt szándékomban se.
12. csókica
2008. dec. 1. 17:01
a laska nálunk szélesmetélt
11. kamilla62
2008. dec. 1. 16:31
Túrós laska, mákos laska -gyermekkorom kedvelt finmságai.Eszembe se jutott, hogy ennyire helyi jellegű megnezései lennének ezek a túrós-mákos tésztának.Hiába,más tájegység , más nyelvezet.Nem akartam ,,irodalmiatlan" lenni , valahogy elszomorít a kioktató hangnem. Lehet előveszem a jól bevált ,,laskanyújtót" (sodrófát) és hagyományos módon mégiscsak elkészítem a laskámat.
10. mokusmazsola (válaszként erre: 7. - SDitti)
2008. dec. 1. 16:17
egyes helyeken igy hivjak, a teszta pedig sutemenyt jelent :)
9. hybyskus
2008. dec. 1. 16:13
Ha a házilag készített tésztát hívják laskának, akkor Én javasolnám az igazi tészta akkor jó, ha kevés olajat is teszünk bele.
Egyébként nagyon kevés víz kell hozzá , a lisztet a tojások mennyiségéhez mérjük.
8. salabakter (válaszként erre: 3. - Napra_forgó)
2008. dec. 1. 16:12
Metélt tészta:)
7. SDitti (válaszként erre: 3. - Napra_forgó)
2008. dec. 1. 15:55
Wow! Okosabb lettem. Nálunk soha nem nevezték még így.
6. kamilla62
2008. dec. 1. 15:55
50 dkg liszt és 5 felvert tojással gyúrtam meg a tésztát mégis lágyított.Nem tudom elhinni, hogy 2 tojás 35 dkg liszt és még hozzá annyi víz ne lenne lágy?
5. kamilla62
2008. dec. 1. 15:48
Kipróbáltam az frissen vásárolt laskanyújtó-vágó masinámat.Sok macera..., az eredmény nem az igazi.Ragadós tészta, lisztezés..., hát nem is olyan egyzerű jó eredménnyel használni.Ti hogyan boldogultok? Jól jönne néhány hasznos tanács, tapasztalat.
4. c79557cc93
2008. dec. 1. 15:48
Egy mély tálban kézzel keverjünk el 2 egész tojást 0,6 dl vízzel és dolgozzuk össze 35 dg liszttel. Amikor az összes lisztet felvette, tegyük ki egy nagyméretű deszkára, és alaposan gyúrjuk össze. A gyúrásnál sem időt, sem fáradságot nem szabad kímélni, hogy a tészta kemény és szívós legyen. Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet, de vigyázzunk, hogy ne lágyítsuk ki. A hígítást ne hamarkodjuk el, mert a gyúrás során folyamatosan lágyul. A kifőtt tészta alapanyaga akkor jó, ha gyúrás közben leválik a kézről, és apró hólyagok láthatók rajta. Sót ne tegyünk bele, mert az lágyítja, inkább a főzővizét sózzuk erősebben. Ha készen vagyunk a kidolgozással, vágjuk ketté, formáljunk belőle két kis cipót, és egy konyharuhával letakarva 10 percig pihentessük, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak. Utána lisztezzük be a deszkát, és az egyik cipót nyújtsuk kerek lappá, majd szórjunk a tészta tetejére is kevés lisztet, és nyújtsuk tovább. Ehhez minél kevesebb lisztet használjunk, hogy fõzés közben ne legyen a tészta csirizes.
3. Napra_forgó (válaszként erre: 2. - SDitti)
2008. dec. 1. 15:46
Laska=tészta
2. SDitti
2008. dec. 1. 15:45
Bocs, de felénk a laska egy gombafajta. Ez valami népi elnevezés vagy csak én vagyok a tudatlan? Mi az a "házilaska"?
1. kamilla62
2008. dec. 1. 15:39
Hogyan készítsek finom házilaskát?
További ajánlott fórumok:
- Névnapozásra milyen finom csemegét készítsek?
- Milyen finom salátát készítsek szilveszterre?
- Hagyma nélkül hogyan készítsek finom főtt krumplit?
- Hogyan készítsek finom zabkását?
- Kevés és olcsó alapanyagból, milyen finomságot készítsek?
- Hogyan készítsek finom fokhagymás tejszines salátaöntetet? Ötleteket várok