Hogyan kell gyorsan sűrű baracklekvárt főzni? (beszélgetés)
Jaj, de sajnálom,hogy nem tudod megkóstolni a lekváromat!
Meggyhez is használtam.Cigánymeggyünk van, egész fekete, nagyon finom az aromája.Nem lett túl zselés, igaz kevesebbet raktam bele az előírt mennyiségnél a zseléfixből.
Véalékanyagot ármiféle adalékanyagot a cukron kívűl bveletenni a lekvárba. A baracklevárt én 1 kg gyümölcshöz max. 40 dkg cukrot teszek, de ha nagyon édes akkor még ennyit se. Egy - másfél óra alatt jó állaga lesz. Bár nálunk a hígabb kissé folyós baracklekvár jön be. Zselés fixálókkal készültet meg sem eszi a család.
Egyébként a lekvár az a dolog aminél nem a vitamin a lényeg, hanem az ízvilág.
Anyósom is olyan baracklekvárt csinál, hogy azt hittem szilva, olyan sötét és sűrű.
Gondolom milyen sokáig főzte.megáll benne a kanál és édesebb a méznél.Nem lehet belőle egy mokkáskanálnál nagyobb mennyiséget megenni.
Tapadásmentes edény, alacsonyabb hőfok és nem kell megállás nélkül kavargatni és nem okoz égési sérüléseket, ui. nem bugyborékol nagyokat.
Másfél óra BŐVEN elég ahhoz, hogy sűrű, finom, igazi lekvár legyen belőle, 20 dkg cukorral kilónként, adalékanyag nélkül.
Ledaráljuk, vagy mostanában felforrás után bele a botmixert.Utána ha sokáig akarom "főzni" be a sütőbe kb: 2 órára/időnként kever/, attol függ mennyire levecses. A cukrot nem kell csak a második felénél belerakni mert karamelizálódik és sötét lessz vagy hamarabb odaég.Ha nem savas a gyümölcs elég 15 dk cukor is, 30-nál nem több/kg./őszi b./
Mi a két variációt eggyütt alkalmazzuk úgy hogy főzzük is valameddig+ fix, de így kevesebbet az előírtnál.
Ez is, mint sok más dolog, ízlés kérdése.
Mi így szeretjük, más másképp.
Szerintem a lényeg az, hogy a készítő és a fogyasztók elégedettek legyenek. :)
szia!
én idén 13,5 kg barackot szedtem, kilónként 60 dkg cukrot tettem hozzá. megmostam, kimagoztam, ledaráltam, hozzátettem a cukrot. bármennyire szeretném a lekvárfőzést 20 perc alatt befejezni, nem lehet , hisz' a lekvárt sokáig kell főzni, én nem vagyok híve ennek a 2:1 és 3:1-ben dolognak, hacsak nem a reggeli nescafemról van szó :D
szóval kb. 1,5 ,2 órát főztem, utána üvegekbe mertem (22 üveggel lett) és a tetejére késhegynyi szalicilt szórtam és így hagyom kihűlni, celofán és csavaró nélkül és szépen besűrűsödik másnapra. Már meg is kezdtem egy üveggel és isteni finom és sűrű lett. :) sok sikert a befőzéshez.
Jó munkához idő kell!
Sok mindent nem használtak azelőtt, de attól még jobb lehet az újítás.
Én fél kanál régi típusú lekvártól már megcsömörlök.
Ebből, amit csináltam, fél üveggel meg tudok enni, olyan finom.A színe is gyönyörű élénk.
Ha sokáig főzöd, semmi vitamin nem marad benne.A nagymamám 100 éves szakácskönyve 1 kiló gyümölcshöz 90 deka porcukrot ír:( Ez rengeteg!És több óra főzést.
Én dzsemfix-szel szoktam csinálni minden lekvárt.Max 10 percig főzöm, előtte ledarálom.30 deka cukor egy kiló gyümölcshöz.Isteni finom!
Forrón fejreállítani az üveget 5 percre, ez tartósítja.Nem kell dunsztolni.
Ha igazán sűrűt akarsz hagyományos móson, akkor sok cukorral sok órán keresztül főzd.
A lekvár az egész sűrű...
Csak azelőtt nem használták a fixálót, zselésítőt...
Nagymama receptje szerint csinálom.
Este lecukrozni,másnap elfötte a habját bele a cukor és ha sűrű kész.Hát nekem sose lesz sűrű.Mégis mennyi ideig kellene főzni Zsóka?
Gyorsan nem lehet...
Pont az a lényege, hogy lassan kell főzni.
Ezért lekvár...
Ami hígabb és világos színű, az a jam, azaz dzsem...
Nincs az a pénz, amiért bármi adalékanyagot is tennék bele a késhegynyi szalicilon kívül.
További ajánlott fórumok:
- Egy hely hová butaságokat kell irni gyorsan...
- Válni akarok és gyorsan. Mit kell tennem?
- Van itt olyan akinek naponta kell hajat mosnia, mert olyan gyorsan zsírosodik?
- Matekban segítséget kérnék, gyorsan! Hogyan kell teljes négyzetté alakítani?
- Mit használjak nagyon gyorsan zsírosodó hajamra?Naponta kell mosnom, mert másnapra nagyon zsíros.
- Kilónként mennyi édesítőszerrel kell eltenni a baracklekvárt?