Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell gyorsan sűrű baracklekvárt főzni? fórum

Hogyan kell gyorsan sűrű baracklekvárt főzni? (beszélgetés)


1 2
35. N.Eszter (válaszként erre: 34. - Gavrilo1)
2011. júl. 21. 09:01

Jaj, de sajnálom,hogy nem tudod megkóstolni a lekváromat!

Meggyhez is használtam.Cigánymeggyünk van, egész fekete, nagyon finom az aromája.Nem lett túl zselés, igaz kevesebbet raktam bele az előírt mennyiségnél a zseléfixből.

34. Gavrilo1 (válaszként erre: 32. - N.Eszter)
2011. júl. 20. 22:15
Minek bele? Én sose teszek és nagyon finom mindig, nem romlik meg, nem túl édes, és főleg nem lesz zselés az állaga. Én kipróbáltam meggylekvárhoz idén a 3:1-bent , de több gyümölccsel mint amit a papírján ír és így is olyan mű hatást érzek, tiszta zselés az egész. Nem tetszik egyszerűen.
33. N.Eszter (válaszként erre: 30. - Salabakter)
2011. júl. 20. 21:14
Én is most ettem lekváros kenyeret.Nagyon finom ez a lekvár!
32. N.Eszter (válaszként erre: 29. - Gavrilo1)
2011. júl. 20. 21:07
Egyáltalán semmi íze nincs a fixálónak.Természetes gyümölcspektin, nem zselatin.Különben is csak a háromnegyedét teszem bele az ajánlott mennyiségnek, elég híg is a lekvár.
31. mmacus
2011. júl. 20. 19:50
Fixálóval nem lehet igazi baracklekvárt főzni. Nem szabad nagy mennyiséget főzni egyszerre, mert akkor lesz sötét színű, a sok főzéstől. Kevesebb rövidebb idő alatt megfő. Ha már a barack elfőtte a levét és kezd sűrűsödni, akkor adom hozzá a cukrot, kb 30 dkg bőven elég egy kiló barackhoz. Így szép színe és jó íze lesz. A cukorral már nem kell hosszú ideig főzni, mert akkor is csúnya barna színe lesz, a cukor szinte karamellizálódik benne.
30. salabakter (válaszként erre: 27. - N.Eszter)
2011. júl. 20. 19:42
Én is kb ennyit tettem bele,de annyira finom,hogy én nem bírtam megállni, már bontottam,és forró tejjel lekvároskenyér volt a mennyei vacsorám:)
2011. júl. 20. 19:03

Véalékanyagot ármiféle adalékanyagot a cukron kívűl bveletenni a lekvárba. A baracklevárt én 1 kg gyümölcshöz max. 40 dkg cukrot teszek, de ha nagyon édes akkor még ennyit se. Egy - másfél óra alatt jó állaga lesz. Bár nálunk a hígabb kissé folyós baracklekvár jön be. Zselés fixálókkal készültet meg sem eszi a család.

Egyébként a lekvár az a dolog aminél nem a vitamin a lényeg, hanem az ízvilág.

2011. júl. 20. 18:48

Anyósom is olyan baracklekvárt csinál, hogy azt hittem szilva, olyan sötét és sűrű.

Gondolom milyen sokáig főzte.megáll benne a kanál és édesebb a méznél.Nem lehet belőle egy mokkáskanálnál nagyobb mennyiséget megenni.

27. N.Eszter (válaszként erre: 25. - Salabakter)
2011. júl. 20. 18:45
És elrontja a jó alapanyagot.Nekünk annyira mézédes volt a barackunk, hogy még így is nagyon édes a lekvár, 30 deka cukorral.Ennél több cukorral ehetetlen lenne.
26. P.marianna (válaszként erre: 11. - A14deb9047)
2011. júl. 20. 17:47

Tapadásmentes edény, alacsonyabb hőfok és nem kell megállás nélkül kavargatni és nem okoz égési sérüléseket, ui. nem bugyborékol nagyokat.

Másfél óra BŐVEN elég ahhoz, hogy sűrű, finom, igazi lekvár legyen belőle, 20 dkg cukorral kilónként, adalékanyag nélkül.

25. salabakter (válaszként erre: 19. - Lara20100617)
2011. júl. 20. 16:12
Ez merénylet az egészség,és a pénztárca ellen,ennyi cukrot belefőzni:))
2011. júl. 20. 16:04
besűrűsödik az idővel ....
2011. júl. 20. 15:24
Én is dzsemfix-szel főzöm. Más módszerrel hozzá sem kezdenék. Annyi macerát viszek bele, hogy meghámozom a barackot, így szebb és simább is a végeredmény. Állaga, íze tökéletes, tavaly főztem először, egy üveggel sem romlott meg. Én megtalálom benne anyukám egykori baracklekvárjának az ízét:)
2011. júl. 20. 15:24

Ledaráljuk, vagy mostanában felforrás után bele a botmixert.Utána ha sokáig akarom "főzni" be a sütőbe kb: 2 órára/időnként kever/, attol függ mennyire levecses. A cukrot nem kell csak a második felénél belerakni mert karamelizálódik és sötét lessz vagy hamarabb odaég.Ha nem savas a gyümölcs elég 15 dk cukor is, 30-nál nem több/kg./őszi b./

Mi a két variációt eggyütt alkalmazzuk úgy hogy főzzük is valameddig+ fix, de így kevesebbet az előírtnál.

21. cherry41 (válaszként erre: 7. - A14deb9047)
2011. júl. 20. 15:24
Ebben nincs igazad, mert a dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, és nem olyan homogén mint a lekvár. A dzsemet főzés nélkül is lehet készíteni. A lekvár 100% gyümölcs (+cukor), míg a dzsem nem feltétlenül. Dzsem ezenkívül készülhet zöldségből is.
2011. júl. 20. 15:17

Ez is, mint sok más dolog, ízlés kérdése.

Mi így szeretjük, más másképp.

Szerintem a lényeg az, hogy a készítő és a fogyasztók elégedettek legyenek. :)

2011. júl. 20. 15:13

szia!


én idén 13,5 kg barackot szedtem, kilónként 60 dkg cukrot tettem hozzá. megmostam, kimagoztam, ledaráltam, hozzátettem a cukrot. bármennyire szeretném a lekvárfőzést 20 perc alatt befejezni, nem lehet , hisz' a lekvárt sokáig kell főzni, én nem vagyok híve ennek a 2:1 és 3:1-ben dolognak, hacsak nem a reggeli nescafemról van szó :D

szóval kb. 1,5 ,2 órát főztem, utána üvegekbe mertem (22 üveggel lett) és a tetejére késhegynyi szalicilt szórtam és így hagyom kihűlni, celofán és csavaró nélkül és szépen besűrűsödik másnapra. Már meg is kezdtem egy üveggel és isteni finom és sűrű lett. :) sok sikert a befőzéshez.

Jó munkához idő kell!

2011. júl. 20. 15:12
Bogyósokhoz én is dzsem fixet használok (az előírt felét), de őszit, kajszit és körtét cukor nélkül, folyamatosan keverve órákig főzzük (persze felváltva:))) 2 réteg celofánnal fedem le, a rétegek közé kerül egy icipici tartósítószer. Ha egy kis citromsavat rak bele az ember akkor a színe is élénk marad, én nem szoktam.
2011. júl. 20. 15:06
Gyorsan csak 3in1-bennel lehet készíteni. De, ha hagyományos módon készíted, akkor esetleg csak celofánt tegyél a tetejére, és ne csavaros tetőt.
16. N.Eszter (válaszként erre: 12. - A14deb9047)
2011. júl. 20. 15:05

Sok mindent nem használtak azelőtt, de attól még jobb lehet az újítás.

Én fél kanál régi típusú lekvártól már megcsömörlök.

Ebből, amit csináltam, fél üveggel meg tudok enni, olyan finom.A színe is gyönyörű élénk.

2011. júl. 20. 15:04
És szép lassan folyamatosan kevergetni, különben ha odakapja, elveszett az egész.
2011. júl. 20. 15:02

Ha sokáig főzöd, semmi vitamin nem marad benne.A nagymamám 100 éves szakácskönyve 1 kiló gyümölcshöz 90 deka porcukrot ír:( Ez rengeteg!És több óra főzést.

Én dzsemfix-szel szoktam csinálni minden lekvárt.Max 10 percig főzöm, előtte ledarálom.30 deka cukor egy kiló gyümölcshöz.Isteni finom!

Forrón fejreállítani az üveget 5 percre, ez tartósítja.Nem kell dunsztolni.


Ha igazán sűrűt akarsz hagyományos móson, akkor sok cukorral sok órán keresztül főzd.

2011. júl. 20. 15:02
Sárgabarack lekvár befőzés - most készítenék először, segítsetek...fórumcim..
12. a14deb9047 (válaszként erre: 9. - Sziszi-szöszi)
2011. júl. 20. 15:00

A lekvár az egész sűrű...

Csak azelőtt nem használták a fixálót, zselésítőt...

11. a14deb9047 (válaszként erre: 10. - Zsana0)
2011. júl. 20. 14:57
Anyukámék több órán át főzték - hárman kevergettük felváltva; csapkodott is rendesen :D
10. zsana0
2011. júl. 20. 14:55

Nagymama receptje szerint csinálom.

Este lecukrozni,másnap elfötte a habját bele a cukor és ha sűrű kész.Hát nekem sose lesz sűrű.Mégis mennyi ideig kellene főzni Zsóka?

9. Sziszi-szöszi (válaszként erre: 7. - A14deb9047)
2011. júl. 20. 14:53
Én úgy tudtam, hogy a dzsem az keményebb a lekvárnál.
2011. júl. 20. 14:53
Dzsem fix nélkül gondoltam én is.:)
2011. júl. 20. 14:50

Gyorsan nem lehet...

Pont az a lényege, hogy lassan kell főzni.

Ezért lekvár...

Ami hígabb és világos színű, az a jam, azaz dzsem...

Nincs az a pénz, amiért bármi adalékanyagot is tennék bele a késhegynyi szalicilon kívül.

2011. júl. 20. 14:50
Én is dzsemfix párti vagyok! Gyorsan lehet nagyon jó állagú, finom dzsemet készíteni.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook