Hogyan kell Eszterházy tortát csinálni? (tudásbázis)
Eszterházy-torta
Hozzávalók:
Tésztához:
12 tojásfehérje, 28 dkg kristálycukor,
28 dkg darált dió vagy mandula, 5 dkg finomliszt, késhegynyi őrölt fahéj
Tepsi kikenéséhez: vaj, finomliszt
A krémhez:
1 cs.vanília ízű pudigpor, 3 tojás, 4 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 30 dkg vaj.
A tetejére: 7 ek porcukor, 1 ek víz, 1 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé.
A díszítéshez:
durvára vágott mandula, dió vagy mogyoró
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. 5 tepsit kizsírozunk, liszttel behintjük és a masszából egyenként kb.20-25 cm átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lángon 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve késsel elmozdítjuk a helyéről, hogy ne ragadjon le. A krémhez a pudingport a tojásokkal és egy kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk és a tojásos masszát beleöntjük. Kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára hűtőszekrénybe rakjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel és a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a torára kenjük. Mielőtt megdermedne, az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csorgatunk a bevonatra és fogvájóval átlósan csíkokat vésünk. A torta oldalához durvára vágott pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Esterházy torta
Hozzávalók (16 szelet)
a tésztához:
8 tojásfehérje
18 dkg cukor
20 dkg darált mandula
4 dkg finomliszt
4 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez:
zsír, liszt
a krémhez:
4 dkg finomliszt
2 tojássárgája
1,5 dl tej
4 dkg cukor
3 dl tejszín
0,4 dl konyak
a tetejére:
10 dkg fehércsokoládé
5 dkg étcsokoládé
a díszítéshez:
durvára vágott mandula vagy mogyoró (esetleg kekszmorzsa)
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A mandulát a liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk és a masszából egyenletesen 5, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk. Előmelegített sütőben, köze-pes lánggal (180 °C) 18 percig sütjük. A sütőből kivéve ? vagyis amikor a tészta még forró ? késsel elmozdítjuk a helyéről, mert különben leragad. A krémhez a lisztet a tojássárgájával meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként hozzáadjuk a kemény tejszínhabot és a konyakot. A megsült tésztakorongokat egy 23 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerek formájuk legyen, majd úgy rétegezzük a krémmel, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Az olvasztott fehércsokoládéval bevonjuk a torta tetejét, majd vízszintesen berácsozzuk a szintén olvasztott étcsokoládéval. Ezután a rácsokra merőlegesen egy fogvájóval váltakozó irányban újra megcsíkozzuk. A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Elkészítési idő: 3 óra.
Egy adag: 305 kcal / 1275 kJ.
Recept: Draveczky Balázs.
én ezt találtam.
További ajánlott fórumok:
- Sutes nelkuli almatortat szeretnek csinalni(alma, pudingpor, babapiskota), de nincs vanilias pudingporom, csak epres es csokis..
- Tud valaki receptet adni, hogyan tudok kosárlabda alakú tortát csinálni?
- Lehet formatortát kókuszgolyó tésztából csinálni és marcipánnal bevonni?
- Tudja valaki hogy kell Hello Kittys tortát csinálni?
- 1 éves babának hogyan lehet tortát csinálni tejtermék és tojás nélkül?
- Romanov tortát szeretnék csinálni.Tud valaki egy jó receptet?