Hogyan kell barna rizst főzni? (tudásbázis)
megosztok veletek egy gabonánkról rövid ismertetőt, mert szerinte ez az egészséges táplálkozás csúcsa.
Barna rizs
Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető. A barnarizs külső borítása - azaz korparésze - tartalmaz egy vegyületet, melynek neve oryzanol. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését. Louisiana állam egyetemén vizsgálatot végeztek, melyben arra keresték a választ, hogy a rizskorpa milyen mértékben képes a koleszterinszintet csökkenteni. A vizsgált személyek napi 100g rizskorpát fogyasztottak három héten át. A felmérés végén a vérkoleszterinszint átlagban 7 százalékkal, ezen belül a káros LDL-koleszterin-szint 10 százalékkal csökkent.
Rákmegelőzésben is segíthet
Mivel a barna rizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. A magyarázat az, hogy a barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál és kanadai kutatások eredménye szerint napi 28 g rost 38 százalékkal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.
Én 98-tól használok barna rizst t.gyógyászom hatására. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elsőre megnyerte a tetszésemet. Más az íze és jóval tovább kell főzni, de az élettani hatását el kell ismernem, azt itt inkább nem részletezném. Megszoktam megszerettem. Időnként kúraszerűen csináltam, határozottan kitakarít belülről. No nem drasztikusan, de a javunkra válik.
Léteznek olyan kúrák, amiben a 1 csésze barna rizst 14 csésze vízben 8 órán keresztül, lassú tűzön kell puttyogtatni, de néha megkeverni, a vizet pótolni. Ebből egy olyan nyákos trutyi lesz, ami napi 2x 2 evőkanállal mind elfogyasztva, a nagyon súlyos beteget is talpra állítja. Főleg gyomor, vastagbél súlyos problémáinál segít.
:)
nem főzök 300 főre, mint ahogy itt a hoxán valószínűleg senki sem. Nekem alapértelmezett volt, hogy hagyományos háztartásról van szó.
Ha meg üzemi konyha, akkor inkább előfőzött barnarizst főzz.
A simát meg 3-szoros vízben, nagyon lassan, hosszan
300 főre is kuktába főzöd?
Nincs a konyhán kukta, ezért kérdeztem a titkát, nem a kuktás változatot.
Rendszeresen főzök barnarizst.
Megmosom, kuktába teszem, (nem pirítom, nem áztatom), egy csészényit 2,5 csésze vízzel felöntök, sózom, lezárom, a kukta fütyülésekor visszaveszem kislángra és onnan 30 perc.
Mindig tökéletes a barnarizsem, mi fehér rizst nem is nagyon eszünk
Talán főzd tovább, mint 20 v. 30 perc. Esetleg aládurrantani kuktában?
Sose főztem még hántolatlant, szóval ezek csak tippek.
Négyszer próbáltam főzni hántolatlan barnarizst négyféleképpen, de egyik sem lett jó. Mindegyik kemény lett.
l. beáztattam 2 órára utánna főztem 20 percet, kemény lett.
2. Beáztattam 12 órára, főztem 30 percet úgyszintén kemény lett.
3. Megmostam, lepirítottam olajon, 3-szoros vizzel főztem lassú tüzön 40 percet, de semmi.
4. Megmostam, lepiritottam mégjobban, alig pattogott ki, feltettem úgyszintén 3-szoros vizbe főnni 40 percre és kemény.
Szakács vagyok, de még mindig rejtéj a hántolatlan barna rizs főzése.
Még nem adom fel, még próbálkozom, ha rájövök megirom igérem.
De ha valaki előbb jön rá irja meg.
A hántoltat gondolom egyszerűbb megfőzni.
Hántolatlanból én szarvasi barnarizst főztem meg.
Akárhogy is főzitek, a leglényegesebb, hogy előre be legyen áztatva, mint egy bab.
Én forrásban lévő vízbe áztatom és megvárom, míg teljesen kihűl. Utána jöhet a főzés.
Sziasztok!
Ugy erzem csak segithetek, ha leirom, en hogy fozom a barnarizst. Egyaltalan nem bonyolult es nem igenyel sok idot. En kuktaban fozom nehany oras aztatas utan, annyi vizben, amennyi ellepi, sot ep hogy ellepi. A kukta sistergesetol szamitva 20 percig fozom, 10 perc mulva kinyitom a kuktat, megkeverem es meglocsolom egy kis olivaolajjal. Szinte nem lehet erezni, hogy ez nem feher rizs.
Jah, miért egészséges a barna? Mivel a gabonák héja tartalmazza azokat az enzimeket, amelyekkel meg tudjuk emészteni a belsejét. Anélkül az enzimek a szervezetből fogynak, és véges enzimkészlettel rendelkezünk. Ez mind értendő azon kívül, hogy a hasznos tápanyagtartalom is főként a héjban található.
Köszi mindenkinek a válaszokat!!! ♥ Azóta megtaláltam én is azt a bemetszett héjú hántolatlan, barna rizst, jól bevált, 15 percig főzöm, ugyanúgy, mint a fehéret. :-)
Puszi!
A portálra úgy kerültem, hogy ma elhatároztam, ebédre BARNA RIZST főzök. Nosza a kérdést (NET) feltettem, s ezt a portált választottam. Végig olvastam az összes eddigi hozzászólást, majd regisztráltam a portálon, s mivel az idő letelt, kezdem:
Elnézést, ha hosszas vagyok, de bármikor átugorható egy-egy rész.
Azzal kezdem, hogy a rizs (sima, hagyományos) főzését ismertetem, mint alapot, ahogyan már évek óta alkalmazom. HAGYOMÁNYOS RIZS FŐZÉSE MIKROHULLÁMÚ KÉSZÜLÉKBEN (A recept eredete: Huba Zsuzsa & Stadler Mari: Tanácsok és receptek MIKROHULLÁMÚ sütőkhöz, 59. oldal) Mosott rizs 20 dg, 400 ml víz (só, delikát, ízlés szerint) Edénybe (tűzálló, fedhető, mikrózható), lefedni.
8 percig 600 W-al főzni. Kinyitni, megkeverni, majd nyitottan 15 percig 180 W-on melegíteni. KÉSZ!
A fenti recept alapján remek a rizs. A Barna rizshez kissé átalakítottam a receptet. BARNA RIZS főzése mikrohullámú készülékben:
10 dg barna rizs, mosva, 10 percig áztatva. 500 ml víz, újabb 10 perc áztatás, lezárva 16 perces 600 W-al főzés. (8 percnél kinyitottam, megkevertem). Megkevertem, és nyitottan 60 percen át melegítés (főzés) 180 W-tal (közben pár leállás és kavarás), majd kavarás és kellőre sózás, lefedés és 20 perc szünet. Kinyitás és nyitottan még 10 perc 180 W-al főzés. KÉSZ. A felhasználásig lefedve a készülékben hagyjuk. (Nekem ez 2 alkalomra elég!)
Megjegyzések: A tudományosan hangzó W-értékeket a mikrohullámú készülék gépkönyve alapján állítjuk be. Nekem legjobban edényként a (megkapaszkodni!) két és fél literes, mikrózható (fedele is!!!) edény vállt be, mert ebből nem fut ki. (kisebb edényből rendszeresen kifutott a levéből)
Ha próba kóstolásnál még nem megfelelő a főzöttség, akkor természetesen további főzést javaslok. (De csak nyitott és 180 W-al.)
Hali!
Ezt a leírást találtam.Ez tűnik a legjobbnak és összegzi az általam olvasott rengeteg tippet!
Barna rizs
(A basmati illetve a vad rizs javasolt leginkább a
lúgosító diétában, keverni is lehet őket.)
*
barna (vagy basmati) rizs
*
tengeri só
A rizst jó bő vízben, szűrőben, majd lábasban mossuk
át. Áztassuk be 8-12 órára, így élvezhetőbb, puhább lesz.
A barna rizs 2,5-szeres vízmennyiséget igényel. Lassú
tűzön, lefedve puhára főzzük. Lehet kevergetni is közben, de nem szükséges.
Hamarabb megpuhul, ha nem az elején sózzuk, inkább a befejezés előtti időben
keverjük bele a tengeri sót.
Megjegyzés: a bioboltokban kapható olyan bio barna
rizs, aminek a héját kicsit bemetszették és így gyorsabban megfő, kb. 20
perc alatt. Ez rá van írva a csomagolására. Ez lenne az egészséges
gyorsrizs!
A topiknyitó kérdésére: kb 1 óra főzés után még be szoktam takargatni konyharuhával, mint a tejberizst és még tovább puhul. Nem szeretem főzni, mert macerás. A beáztatás nekem nem jutott eszembe, de legközelebb kipróbálom.
Ottokar kérdésére: Én nem gondolom, hogy a normál rizs egészségtelen, csak a barna egészségesebb. Előbbinek sem túl magas a glikémiás indexe és teljes értékű fehérjét tartalmaz a keményítő mellett. A barna rizs lényegében hántolatlan rizs.
Ezt találtam Google-val:
Miért pont a barna?
A barna rizs azért barna, mert hántolatlan: azaz feldolgozása során nem távolítják el értékes külső hártyáját. Ez a hártya takarja a mag belső tápláló szövetét és a csírát. Rendkívül magas a korpa- és csíratartalma: ennek köszönheti gazdagságát rostokban és vitaminokban. A hántolt, azaz fehér rizs sokat veszít értékéből.
Hogy mi mindent tud ez az egyszerű, de annál hasznosabb élelmiszer, az mutatja, hogy gyakran az anyatej tápláló tulajdonságaival hasonlítják össze jótékony hatását:
* alacsony a tápértéke, de rostjai mégis a jóllakottság érzését keltik
* segíti a méreganyagok kiürülését és a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását magas kálium tartalmával
* a benne lévő sok B-vitamin és folsav erősíti az idegeket, elűzi a depressziót
* kedvezően hat a magas vérnyomásra
* gyakori fogyasztása segít megelőzni a vastagbelek rosszindulatú megbetegedését
* az ösztrogén szintet is szabályozza, így hatékony a mellrák és a csontritkulás elleni védekezésben
* bőrbetegségek esetén igazi gyógyszer, de még a hajhullást is gátolja, akárcsak a vesekőképződést
* csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, rugalmasabbá teszi az ereket
Én van, hogy egy napra beáztatom.Jobban puhul.
Kár, hogy utálom. Pedig nagyon egészséges!:-(
Viszont csináltam régen a negyven napon át tartó négynapos áztatott barnarizs méregtelenítő kúrát.Azt szeretettem!
Bocs, hogy totál eltértem a tárgytól.
Én is bio boltban vásároltam-és csak vízben főztem meg (elöttem nem volt olajos párolás)
Fini lett-és egézséges!
Persze jóval másabb mint a hagyományos rizs!
Na, főztem tegnap barnarizst. A mikrós változtatot, az tűnt legegyszerűbbnek. Kicsit tovább főztem, mint 45 perc, mert... OOOps, most látom, hogy lefedve kellett volna. Azért így is úgy-ahogy megfőtt, férjecském is meg merte kóstolni, pedig kerül nagy ívben mindent, ami barna vagy egészséges. De ez ízlett neki! Nekem is fincsi volt, kicsit a főtt kukoricára hasonlít az íze, nem? Hogyhogy eddig kimaradt az életemből?
Köszi mindenkinek a tanácsokat, aranyosak vagytok!!!!
A barnariszben mindig útáltam. hogy nehezen fő meg és kicsit gumiszerű marad. Akkor fedeztem föl ezt a fajtát de csak Ausztriában lehetett kapni.Most már van itthon is egyszer próbáld meg és döntsd el magad, hogy melyik a szimpatikus.
Igaz nem olcsó:(
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen?
- Hogy kell úgy tarhonyás levest főzni, hogy ne főjön szét a tészta, de megpuhuljon a krumpli?
- Szoptatós kismama vagyok, mit tudnék főzni ami hamar elkészül & nem kell sokat ott állni?
- Sötét barna hajat, hogy lehet szőkére festeni? Milyen festék kell hozzá?
- Tud valaki ajánlani jó fajta barna rizst?
- Hogyan lehet tejbegrízt/-rizst főzni anélkül hogy leégne?