Hogyan kell a zöldségeket és gyümölcsöket megfelelően vegyszermentessé tenni? (tudásbázis)
20. töprengő (válaszként erre: 19. - Kertember)
2013. okt. 16. 20:52
Sárga körte alakú koktél.... Az apró cseresznyét is, mosatlanul szedtem és ettem. Virágzáskor a parivészre lett permetezve..
Piacon tuti nem kötik az orrunkra, mikor, mivel permetezték. Akár egy idős, szépkorú, vagy a zöldséges.
Tisztított száraz zöldségeket folpakba kell, sokáig eláll a hűtőbe. Ezt nem próbáltam, csak mondták....
19. Kertember
2013. aug. 20. 08:52
Nem is értem mért nem mindegy, hogy mennyi idő alatt száradnak meg a mosott gyümölcsök, zöldségek. Ki így eszi őket, ki úgy. Én csak a minimális mosást hajtom végre a vásárolt terméknél, a saját kertből származót pedig úgy iziben megeszem.
18. Annie1130
2013. aug. 19. 23:12
Látom, gyorsan áttértünk a bio-növényvédelemre, vagyis a kukacoskodásra! :)))
17. andi6020 (válaszként erre: 14. - Bd55e3f068)
2013. aug. 19. 23:07
És a burgonya?
16. bd55e3f068 (válaszként erre: 15. - Annie1130)
2013. aug. 19. 23:04
Miért kell a szőlőt és a salátát hetekig aszalni?
15. Annie1130 (válaszként erre: 14. - Bd55e3f068)
2013. aug. 19. 22:59
Próbáld ki!;)
14. bd55e3f068 (válaszként erre: 13. - Annie1130)
2013. aug. 19. 22:57
A fejessaláta is jól szárad meg a tömött fürt szőlő?
13. Annie1130 (válaszként erre: 8. - Bd55e3f068)
2013. aug. 19. 22:49
Képtelenség megfelelően szárítani? Akkor velem nagyon paranormális dolgok történnek, ugyanis kiteszem az alapos mosás után a gyümölcsöket egy tiszta konyharuhára a pultra és tökéletesre száradnak. Nyáron, a "képtelen" 40 fokos melegben egész gyorsan, télen meg pihennek egy éjszakát az említett konyharuhán.
12. Annie1130 (válaszként erre: 10. - Annie1130)
2013. aug. 19. 22:43
Természetesen "természetellenes" akart lenni.:)
11. Kertember (válaszként erre: 9. - Andi6020)
2013. aug. 19. 22:43
Őszinte legyek. Nagyon mást nem is tudsz tenni. Ha veszed a gyümölcsöt, akkor csak az a biztos, hogy barack. Amit leírtam kivitelezhetetlen. Ki az a bolond, aki elárulja, hogy mivel kezeli a gyümölcsöt, pláne nem azt, hogy mikor.
10. Annie1130 (válaszként erre: 8. - Bd55e3f068)
2013. aug. 19. 22:41
Aki nem hiszi, járjon utána! :)Én, amióta olvastam egy cikket, így csinálom és 2 hétig is eláll az a gyümölcs, amely eddig csak 3-4 napot bírt ki. Egyébként nem a természetes, hanem a "természetesellenes védőrétegekről" volt szó!
9. andi6020 (válaszként erre: 7. - Kertember)
2013. aug. 19. 22:41
Én nem bonyolítom túl. Megmosom és kész.
8. bd55e3f068 (válaszként erre: 2. - Annie1130)
2013. aug. 19. 22:38
Ha már rajta van egy (nem kívánatos vagy természetes) védőréteg, nem logikus hazavitel után lemosni, és így tárolni, és áztatás után képtelenség minden zöldséget és gyümölcsöt megfelelően szárítani.
7. Kertember (válaszként erre: 6. - Andi6020)
2013. aug. 19. 22:38
Mondhatni egyáltalán nem az, de másként nem lehetsz biztos a dologban. Kérdezték, hát válaszoltam:) A gyümölcs belsejében ivódott vegyszert nem tudod kimosni.
6. andi6020 (válaszként erre: 4. - Kertember)
2013. aug. 19. 22:32
Ez a mindennapokban nem túl életszerű.
5. evettke7
2013. aug. 19. 22:28
Vásárolni szoktam a zöldségeket és gyümölcsöket. Nagyon szeretjük őket,de szeretném ha egészségesek is lennének amit megeszünk.
4. Kertember (válaszként erre: 1. - Evettke7)
2013. aug. 19. 22:17
Először is tudnod kell, hogy milyen vegyszerrel kezelték, és mikor volt a legutolsó kezelés. Majd meg kell keresned egy szerjegyzékben, hogy mennyi az adott szer élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Ezt szorozd meg kettővel, és várd meg azt az időt a fogyasztással. Tehát, ha ma kezelték Bi 58 Ec-vel, melynek 5 nap a várakozási ideje, akkor leghamarabb 10 nap múlva edd meg. A példa csak fiktív. A legjobb, ha nem veszel vegyszeres gyümit, zöldséget. Tudom nem lehet ezt kikerülni. Ezért alkalmazkodnod kell.
3. bd55e3f068
2013. aug. 19. 22:17
Ha vásároltad, akkor a gondos mosáson túl nem sokat tehetsz. Amúgy a termelésnél az előírt idők tartása a kulcs.
2. Annie1130
2013. aug. 19. 22:16
Kívülről? Önts egy bögre ecetet egy nagy tál vízbe, amelyben a gyümölcsök-zöldségek vannak. Hagyd benne őket 5-10 percig, majd alaposan mosd meg őket tiszta vízzel!
Tovább elállnak, a mesterséges viaszos, vegyszeres réteg lejön róluk, és az ecet baktérium -és gombaölő hatásának köszönhetően nem fognak olyan gyorsan megpenészedni!
Belülről pedig a biogazdálkodás a megoldás, de az egy másik történet:)
1. evettke7
2013. aug. 19. 22:11
Hogyan kell a zöldségeket és gyümölcsöket megfelelően vegyszermentessé tenni?
További ajánlott fórumok:
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Jön a nyár és jönnek a gyümölcsök és persze a zöldségek. Mit szerettek?
- Észrevettem, hogy szinte csak zöldségeket, magvakat, gyümölcsöt eszem 2-3 hónapja. Friss vegetáriánusok ide!
- Milyen zöldségeket és gyümölcsöket lehet grillezni?
- Szerintetek a gyümölcsök, zöldségek megőrzik kalóriatartalmukat turmixolás után is?