Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell a "dinnyét" savanyítani? fórum

Hogyan kell a "dinnyét" savanyítani? (tudásbázis)


15. one85 (válaszként erre: 13. - Terike0)
2009. aug. 6. 15:10
Köszönöm
2009. aug. 5. 21:46
Kecskeméten sárgadinnyét is ettem savanyítva, isteni volt. Ha valaki tudná a receptjét, biztos megcsinálnám.
2009. aug. 5. 21:22

Hordós savanyítás!

Ez egy olyan savanyítási recept, amelyben ha elkészíted a levet, utána ahogy érik a zöldség (pl. paprika, paradicsom, uborka, karfiol, stb.)folyamatosan csak bele kell tenni.


Hozzávalók:


5 liter hideg víz

1/2 kg só

1,5 kg cukor

10 db babérlevél

1 csomag szemes bors

1/2 csomag köménymag

1,5 liter 20 %-os ecet

jó evőkanál szalicil

1 evőkanál borkén (egy kis vízben old fel és ugy tedd bele)


Csináld meg a levet, forrald fel és 15 literre higitsd fel hideg vízzel.

2009. aug. 5. 21:06

Hozzávalók:

éretlen, apró görögdinnye, tetszés szerinti mennyiségben (a dinnye húsa ne piros, inkább rózsaszínű legyen),

ízlés szerint alma- vagy egyéb gyümölcsecet,

cukor,

literes üvegenként 1 darabka tormagyökér,

2-3 szál friss kaporzöld,

1 mokkáskanál szemes bors,

ízlés szerint só.


Elkészítés:


A dinnyét ledörzsöljük, megmossuk, és vékony gerezdekre vágjuk. Üveg- vagy műanyag tálba rakjuk, és annyi almaecetet öntünk rá, amennyi egészen ellepi. Befedve egy napig állni hagyjuk, majd a levével együtt ép zománcú befőző lábosba öntjük. (Ha az edény zománca sérült, az ecet megbonthatja és kioldja a fémet, ami igencsak káros az egészségünkre!) Felforraljuk, és addig főzzük, amíg üveges nem lesz. Szűrőkanállal kiszedjük a léből a dinnyeszeleteket, és tiszta előzőleg kiforrázott üvegekbe rakjuk. Jó, ha az üveg alját tenyerünkkel megütögetjük, hogy jól összetömörödjön benne a dinnye. A megmaradt levet újra felforraljuk, és sóval, cukorral, valamint borssal ízesítjük. Egy-két percig főzzük. A lángról lehúzva hagyjuk kihűlni. A tisztított tormát megmossuk, és vékony hasábokra vágjuk. A megmosott kaprot lecsöpögtetjük. Egy-egy szál tormát és kaprot a megtöltött üvegekbe dugdosunk, végül ráöntjük a már teljesen kihűlt levet. Az üvegeket azonnal lekötjük, és sötét, hűvös kamrában tároljuk. Mindenfajta húsétel mellé illik, de vegyes salátákba is keverhető. Különösen kiskerttulajdonosoknak ajánljuk, akiknél esetleg nem érik be a dinnye.

2009. aug. 5. 21:05

Bocsika, de volt egy nagyon hosszú telefonom.

Ha megtalálom megírom.

10. one85 (válaszként erre: 9. - Princes47)
2009. aug. 5. 20:49
köszi hátha te találsz:)
2009. aug. 5. 20:26
keresem
2009. aug. 5. 20:10
Találtam egy receptet.Beraktam a receptjeim közé,csak az a furcsa , hogy nem látok benne tartósító anyagot?Jó lehet ettől?
7. one85 (válaszként erre: 6. - Princes47)
2009. aug. 5. 20:03
az a baj ,hogy nem igazán találtam semmi jót,ezért indítottam topicot.:)
2009. aug. 5. 19:58
Kis dinnye, zöld paradicsom, apró hagyma, sárgarépa, babérlevél, kapor, bors, só, ecet, cukor kell hozzá. Szerintem mindenhol találsz eltevési módokat. Amit én tudok az egy kissé macerás a kezdőknek, anyósomtól tanultam.
5. one85 (válaszként erre: 4. - Princes47)
2009. aug. 5. 19:56
Köszönöm,csak az a baj én még savanyút nem raktam el egyáltalán:)Idén raktam el először gyümiket is és megmondom őszintén azt se tudom , hogy mit kéne bele rakni.Úgymond nekem egy pontos recept kén!:)
2009. aug. 5. 19:52
Régen kisdínnyét tettünk el paradicsommal, hagymával és mi egyébbel úgy mint az uborkát.
2009. aug. 5. 19:52

Amit felénk lehet az idén kapni, alapból ilyen.

Az összes a kukában végezte.

2009. aug. 5. 19:50
Szeretnék egy-két tippet ötletet.Nem csináltam még ilyet ,de ki szeretném próbálni?Hogy is kell?
2009. aug. 5. 19:49
Hogyan kell a "dinnyét" savanyítani?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook