Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Káposzta savanyítás fórum

Káposzta savanyítás (beszélgetés)


2017. okt. 11. 12:19

Nagyon szívesen.:)


Még csak annyit, hogy ez 6-8 hét alatt érik készre.


De a 24 fok, amit írtál, az kicsit sok neki. Nálunk a pincében 15 fok körül van.

15. Marott (válaszként erre: 14. - Selena78)
2017. okt. 11. 06:51
Nagyon köszönöm a tartalmas választ!!! Azt hiszem ennek nekifutunk, az eredményről majd referálok! :)
14. selena78 (válaszként erre: 13. - Marott)
2017. okt. 10. 14:14

Az a só elég, amit a torzsa helyére teszel, jól ki kell fúrni, és bele kell tömködni. Fontos, hogy jódmentes só legyen.

A káposztafejeket két, keresztbe rakott léccel szorítjuk le, miután feltöltöttük vízzel. Jó, ha a víz langyos.


A befújást egy vastagabb műanyag csővel oldjuk meg. A (műanyag) hordó fedelét kereszt alakba bemetszük, és áthúzzuk rajta a csövet. Az egyik fele kilóg, a másik belelóg a lébe.


Sok tormát kell beletenni, az véd a penészedés ellen is.


Mi a pincében tartjuk.

13. Marott (válaszként erre: 12. - Selena78)
2017. okt. 9. 15:08

Igen, köszönöm ezt kerestem!!! Közben egy oldalon megtaláltam, "az elfoglalt ember savanyúkáposztája" címen. De az én páromnak mindent kell tudni, most arra kíváncsi, hogy miért kell benne forgatni a vizet, hát hogy ne legyen pimpós :) ennyit tudtam hozzáfűzni :)

Só nélkül is ugyanúgy eláll? mert mondjuk az enyém simán penészes lett..

Még egyszer köszönöm!!!

12. selena78 (válaszként erre: 1. - Marott)
2017. okt. 6. 12:45

[link]


Ezt nézegesd. Ha van kérdésed, kérdezz nyugodtan.

Habár nálunk a férjem sózta a káposztát, mifelénk ez férfimunka:) de láttam, hogyan csinálja. És nagyjából így csinálta, de nem pont így.


Például, amikor feltöltötte a hordót, a feltöltőlébe már nem tett sót.

11. Marott
2017. okt. 5. 13:09
Későiből mert a korai júniusban elfogyott.
10. smudlaagi54 (válaszként erre: 7. - Marott)
2017. okt. 5. 12:13
Nem lehet hogy nyári káposztából csináltátok???
9. bnedora (válaszként erre: 7. - Marott)
2017. okt. 5. 11:54
Ezek szerint nem indult be rendesen az erjedés, így fordulhatott elő, hogy penészes lett. De az is lehet, hogy a hordóba való áttevéskor történt valami. Egyből a hordóba kellett volna tenni. Sajnálom, hogy így jártatok.
8. spann (válaszként erre: 7. - Marott)
2017. okt. 5. 11:28

[link]


Annyit hallottam, hogy a taposást valóban lábbal végzik. Alaposan és többszörösen megmosott lábbal beleáll valaki a hordóba és tapossa, tapossa, amíg az összes levegőt ki nem préseli a legyalult káposztából.

Káposztakövetek hogyhogy nincs otthon? Népmesei elem!

2017. okt. 5. 11:14

Köszönöm a válaszokat! Nem először csináltuk, de így még nem jártunk. Legyalultuk minden 1 kg-hoz 3 dkg sót tettünk + az egész fejek torzsájának a helyére. Mikor már szépen levesedett, betettük egy hordóba, rá egy rács, 4 nagyobb dunsztos üveggel szorítottuk le, mivel még még mindig nincs káposztára kövünk!!! :) pedig túl vagyunk a 3x-es házasságunkon :) betettük a kazánházba, ahol esténként volt begyújtva, de a hőmérséklet kb. 24-25 fok volt folyamatosan. Keveset habzott, mindennap megnéztem, már jó illata volt, míg egyszer csak megcsapott a penész szaga, innentől kezdve volt menthetetlen!!!

De a fiam járt egy káposztásnál, ahol egész fej káposzták voltak a torzsa helyén sóval töltött állapotban, vízben úsztak, állítólag szuper.

Ehhez keresem a tuti tippet :)

2017. okt. 5. 10:51
Nyáron olvastam valahol, hogy a fehér káposztát is ugyanúgy savanyítja, mint a kovászos uborkát készíti. Persze hogy az a módszer csak 1-1 fej káposztához jó-e, vagy hordós mennyiségben is, azt nem tudom.
5. globus (válaszként erre: 2. - Marott)
2017. okt. 5. 10:36

Úgy emlékszem, hogy mamámék a leszedett káposztát még napokig lefordított helyzetben "szárították" a benne lévő nedvességtől. Talán ha túl friss, vizes a káposzta, könnyebben penészedhet. Főleg ha kevés benne a só.

Mostanában cserépedényben savanyítunk, aminek vízzáró pereme van, nem volt még gond vele.

2017. okt. 5. 10:22
Régen én is savanyítottam, de én nem zártam le folyadékkal. A keletkezett habját le kell szedni, és folyamatosan nyomni kell súllyal a káposztát. Sima fazékban készítettem, és nagyon finom volt.
2017. okt. 5. 10:14
Hát igen, a titka az hogy forrnia kell de penészednie nem. Levegőt kell kapnia, de folyadékkal zárni kell a tetejét. Tejsavas erjedés megy végbe. Vannak erre a célre savanyító edények aminek a peremére vizet kell tölteni de amúgy rátenni a tetőt. Napokig meleg (szobahőmérsékletű) helyen kell "forralni", hagyni kell bugyogni. Utána hüvős helyre tenni. Nekünk is ilyen van, ebben isteni savanyú káposztát lehet készíteni.
2017. okt. 5. 09:50
Segítséget szeretnék kérni, káposzta savanyítás ügyben. Kb. 2 hete besavanyítottunk vágott és fejes káposztát egy hordóban, ami sajnos megpenészedett. Valószínű lezártuk és nem tudott szellőzni, így megpróbáltam megmenteni, de kuka lett belőle. Hallottam egy módszerről, mely szerint egész fej káposztának a kivágott torzsája helyére sót tesznek, majd vízben? sós vízben? tárolják. Ennek pontos mikéntjében ha tudna valaki segíteni, megköszönném :)
2017. okt. 5. 09:47
Káposzta savanyítás

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook