Káposzta savanyítás (beszélgetés)
Nagyon szívesen.:)
Még csak annyit, hogy ez 6-8 hét alatt érik készre.
De a 24 fok, amit írtál, az kicsit sok neki. Nálunk a pincében 15 fok körül van.
Az a só elég, amit a torzsa helyére teszel, jól ki kell fúrni, és bele kell tömködni. Fontos, hogy jódmentes só legyen.
A káposztafejeket két, keresztbe rakott léccel szorítjuk le, miután feltöltöttük vízzel. Jó, ha a víz langyos.
A befújást egy vastagabb műanyag csővel oldjuk meg. A (műanyag) hordó fedelét kereszt alakba bemetszük, és áthúzzuk rajta a csövet. Az egyik fele kilóg, a másik belelóg a lébe.
Sok tormát kell beletenni, az véd a penészedés ellen is.
Mi a pincében tartjuk.
Igen, köszönöm ezt kerestem!!! Közben egy oldalon megtaláltam, "az elfoglalt ember savanyúkáposztája" címen. De az én páromnak mindent kell tudni, most arra kíváncsi, hogy miért kell benne forgatni a vizet, hát hogy ne legyen pimpós :) ennyit tudtam hozzáfűzni :)
Só nélkül is ugyanúgy eláll? mert mondjuk az enyém simán penészes lett..
Még egyszer köszönöm!!!
Ezt nézegesd. Ha van kérdésed, kérdezz nyugodtan.
Habár nálunk a férjem sózta a káposztát, mifelénk ez férfimunka:) de láttam, hogyan csinálja. És nagyjából így csinálta, de nem pont így.
Például, amikor feltöltötte a hordót, a feltöltőlébe már nem tett sót.
Annyit hallottam, hogy a taposást valóban lábbal végzik. Alaposan és többszörösen megmosott lábbal beleáll valaki a hordóba és tapossa, tapossa, amíg az összes levegőt ki nem préseli a legyalult káposztából.
Káposztakövetek hogyhogy nincs otthon? Népmesei elem!
Köszönöm a válaszokat! Nem először csináltuk, de így még nem jártunk. Legyalultuk minden 1 kg-hoz 3 dkg sót tettünk + az egész fejek torzsájának a helyére. Mikor már szépen levesedett, betettük egy hordóba, rá egy rács, 4 nagyobb dunsztos üveggel szorítottuk le, mivel még még mindig nincs káposztára kövünk!!! :) pedig túl vagyunk a 3x-es házasságunkon :) betettük a kazánházba, ahol esténként volt begyújtva, de a hőmérséklet kb. 24-25 fok volt folyamatosan. Keveset habzott, mindennap megnéztem, már jó illata volt, míg egyszer csak megcsapott a penész szaga, innentől kezdve volt menthetetlen!!!
De a fiam járt egy káposztásnál, ahol egész fej káposzták voltak a torzsa helyén sóval töltött állapotban, vízben úsztak, állítólag szuper.
Ehhez keresem a tuti tippet :)
Úgy emlékszem, hogy mamámék a leszedett káposztát még napokig lefordított helyzetben "szárították" a benne lévő nedvességtől. Talán ha túl friss, vizes a káposzta, könnyebben penészedhet. Főleg ha kevés benne a só.
Mostanában cserépedényben savanyítunk, aminek vízzáró pereme van, nem volt még gond vele.