Hogyan hajtsam be a közüzemi tartozást az albérlőimen? (tudásbázis)
Ezért próbáljuk a papírt..így talán megmarad a barátság.
A lakást is baráttól vettem,kibírta a barátság,talán ez is sikerül.
Évtizedes barátságok ilyenkor bomlanak fel
:)
Csak kicsit :)
Ha elektronikus programmal töltöd ki a bevallást, AbevJava, akkor korrigál minden mezőt és nem fogadja el amig nem jó
Azért ilyen esetben érdemes guglizni a NAV oldalait és kérdezni az adófórumokon
SZJA tekintetében elég bonyolult a helyzet
Össze kell vonnod a más cimen szerzett jövedelmeddel, de a számlák összege is bevétel, amit leirsz költségként/nyilván/, ugyanakkor van beszteséged amit ugye nem fizettek ki. Feltételezem hogy a veszteséget is költségként kell elszámolni.
Persze ezzel nem vagyok tisztában, elég a saját adózásom megszerkesztése
Tanulság:
közjegyző előtt megkötni a szerződést legközelebb, ott majd ő felhívja a figyelmet az elővigyázatossági szabályokra.
Úgy tudom, hogy általában 1 havi lakbérnek megfelelő szokott lenni a közjegyzői díj.
Van valami többlet biztositék ha közjegyző elött és ellenjegyzéssel kötik
Valahogy könnyebb kirakni a bérlőt adott esetben
Nem kell semmi hivatalos papir a pénz átvételröl, gyakorlatbol tudom, de nyilvántartást kell vezetni,amire egy egyszerű füzet is jó
Igaz, vettem pénztár kiadás/bevételi tömböt de igazábol nem használom.
Adószámot sem kellett volna igényelni
Google és a NAV oldala
"ingatlan bérbeadása magánszemélyként"
Én is most állok lakáskiadás előtt,ügyvéd javasolta a közjegyzőt,a mérőórák maradjanak a nevemen,a jelenlegi címemre jöjjenek a számlák,én olvasom be havonta az óraállásokat+hónap meghatározott napjáig fizetniük kell.
Amennyiben szerződésszegés van 2 hét,ellenkező esetben 3hónap írásbeli felmondás.+2havi kaució előre.Tudom,neked nem segít,szerintem nem tudod visszaszerezni a pénzedet,így,ahogy számolom,hasznod nem,de legalább károd se lett-az amortizáció mértékét nem tudom
Remek, szóval tudtál is a csalásról. Ezt majd a TIGÁZ-nál ne hangoztasd!
A törvény némileg túlzó, de én több olyan esetről hallottam, amikor a tulajdonos úgy gondolja, hogy még a bérlője távollétében is, bármikor joga van bemenni és szétnézni. Sőt nem egy fórumot olvastam már itt is, amikor a tulajdonos még azt is megengedte magának, hogy az ismerőseit felvigye és a lakást mutogassa.
Ne haragudj, de nagy balfaxság volt az ismerőseid miatt nem kérni kauciót. Ezek szerint ők vállalták a felelősséget értük? Akkor most itt az ideje, hogy kifizessék a tartozásukat.
Igazából a befizetett csekkeket megmutatták, csak feltűnt, hogy ugyan havi bediktálásos a gáz, de a kemény hidegekben is 15-18000 ft összegű számlát diktáltak be. Erre azt mondták, hogy majd nyáron, ha majd nem kell fűteni, akkor majd többet diktálnak és egyenesbe hozzák.
De volt olyan eset is, hogy egyeztettem mikor megyek és mégsem engedtek be... ezt is megtehették? Nem értem, hogy miért vannak ezek a törvények, ami mindent enged a bérlőnek.
Az oké, hogy májusig még bevallhatom a lakás kiadást, de attól függetlenül nem kellett volna igényelnem adószámot, számlatömböt és a lakbér kifizetéséről ilyen számlát adni nekik?
Mert hány ilyet hallani, hogy az üzleteket is járják és aki nem ad blokkot, azt keményen megbüntetik??? Az is adózik meg bejelenti, de számla adási kötelezettsége is van. Nem jól gondolom?
További ajánlott fórumok:
- A bank elengedheti, mérsékelheti a tartozást?
- Hogyan tudom kirakni az albérlőimet?!
- Külföldi munkabérből tudnak tartozást vonni? Például behajtók, Nav, stb?
- Egyenlegértesítő leveleken a pozitív egyenleg mindig tartozást jelent?
- Beadtam az adóbevallásom, és be is fizettem a tartozást, de rájöttünk, hogy hibás, mi van ilyenkor?
- Közüzemi tartozást követelhet a tulajdonostól a szolgáltató, ha az óra az albérlő nevére át lett írva?