Hogy mondod el a szülőnek, hogy kezd szenilissé válni? (beszélgetés)
Mindenki máshogy reagálhat ha közlik vele hogy kezd szenilis lenni. Én pl. örülnék ha a fiamtól tudnám meg, és nem idegenek röhögnének körbe előbb. Én figyelem is magam, és eklezsdtem spanyolul tzanulni. Így észrevenném ha kezdene a memóriám hanyatlani.
Az első jeleket maga a beteg is észreveheti. Pl. nem oda tesz a hűtőbe dolgokat ahol a helye van, máshová teszi le a kulcsot, telefont mint szokta és nem találja meg, és hasonlók.
Nekem elém lehetne állni a problémával, és ha anyámmal történt volna ilyen jellegű probléma, biztos hogy elé álltam volna és elmondtam volna milyen jeleket észlelek. nem kell sértegetni. lehet nagyon megértően, tapintatosan is közölni a bajt.
Ugyanez volt nálunk is. "Szerencsére" egy ügyfélnek nem kis kárt okozott, így tudta befejezni. De utána meg az bántotta (majdnem 80 évesen), hogy már nem tud könyvelni.
Nehéz.:((
Az baj egy vállalkozásnál.
(ja nem, Muttival szerencsére minden rendben, apróságokra gondolok, az meg belefér. Inkább arra próbáltam utalni, h szóljál kislányom, aztán ha szólok, akkor az nem úgy van.)
Sajnálom.
A károkozás inkább csak úgy történik,hogy már nem akarnak vele együttműködni. De persze ilyenkor az a válasz, hogy mindenki hülye.
Nehéz ez. :/
Anyám jó tíz éve megígértette velem, hogy ha hanyatlik a memóriája vagy fura dolgokat kezd csinálni/mondani, szóljak. Mondtam neki, ha ez bekövetkezik, nem fogod elismerni sem belátni.
És tényleg nem...
Ha károkat okoz a vállalkozásban, muszáj lesz értésére hozni, de mindenképp számíts rá, hogy első körben megsértődik...
Ha a vállalkozás közös akkor hívd össze egy vacsorára az érdekelt családtagokat és mondd el , hogy milyen probléma adódott, amit alig lehetett most megoldani.
Kérdezd meg , hogy ki hogy látja és van-e valami javaslatuk. Megoldható -e ,hogy máskor ne legyen baj vagy jobb lesz gyorsan eladni, felszámolni a vállalkozást mielőtt óriási anyagi veszteség érné, hiszen az mindenkinek nagyon rossz lenne.
A papának elég lenne-e az, hogy határidőnaplót vezessen-ha eddig nem volt- és írjon bele mindent vagy esetleg valaki vegye át egyes részét a feladatainak.
Ha valós a probléma azt más is látja csak eddig félt szólni és lehet most örülnének ha beszélhetnének róla.
A papát meg biztosítani kell arról , hogy nagyon szeretitek őt ,amit elért tiszteletben tartjátok de ami teher azt adja át, megérdemli , hogy többet pihenjen.
70
Nem figyel,ez tény, de sokszor több variációt mond egy dologra.
Nehéz ügy.
Tegyük fel 65 éves.Soha nem beszéltetek a vállalkozás menetéről ha benne lesz a korban?
A családból van valaki aki jelenleg aktív tagja ennek a vállalkozásnak?
Mit felejt? Honnan tudod hogy probléma van?
Hát ha a saját anyámból indulok ki, akkor nem tudnám úgy elmondani neki, hogy ne sértődjön meg, sőt szerintem a legtöbben megsértődnek, kivéve aki már eleve beismeri magának, hogy elfelejt ezt-azt.
De ha meg is sértődne elsőre, azért szerintem később átgondolná, és akár pozitívan is állna hozzá uátna.
Nagy kérdés, hogy mik azok amiket elfelejt, mert ha valóban komoly, és nem csak kissé kellemetlen dolgok, akkor akár még pénzügyileg is nagyobb gondja lehet belőle, talán erre kéne rávilágítani neki...
Mennyi idős?
Miket felejt el?
Kérdés, mennyire feledékeny. Panaszkodtak neked a partnerek erre? Amennyiben úgy érzed, hogy komoly a baj, akkor szerintem beszélj a háziorvosával.
Sajnos, sokszor már a fiatalokkal is előfordul, hogy elfelejtenek dolgokat, ami a sok információhalmazra vezethető vissza.
Sziasztok!
Gondban vagyok. Észrevettem,hogy egyik szülőm már kezd elfelejteni dolgokat. Ami, ha egyszerű otthonülős nyugdíjas lenne,nem lenne akkora baj. De ő még dolgozik, dolgozni akar (saját vállalkozást visz) viszont ez a dolog a partnerekkel/kollégákal szemben már nem vet jó fényt rá.
Hogy adnátok a tudtára,hogy vonuljon vissza és ebből ne legyen sértődés?
További ajánlott fórumok:
- Boldogan túlélni - avagy szülőnek lenni nem egyszerű
- Általános iskolai beiratkozásnál mindkét szülőnek jelen kell lennie?
- Tudtátok, hogy január 1-től mindkét szülőnek jár a gyermekek utáni pótszabadság?
- Mit kell vinni havonta a szülőnek az óvodába?
- Halmozottan hátrányos helyzetűek-e a gyermekeim, ha csak az egyik szülőnek van 8 általános végzettsége, a másiknak már középiskolai?
- Miért nehéz megbocsájtani egy szülőnek?