Hogy készíted a finomfőzeléket? (tudásbázis)
Lehetőleg mindent habarok petrezselyem majdnem mindennek a lelke, nó meg a kapor.
FÜSZERKEVERÉKES VÍBEN MEGPÁROLOM ÉS BEHABAROM
cukornélkül
A zöldségeket forró zsírra dobom,pici só,egy szem kockacukor, esetleg zúzott fokhagyma.
Kicsit párolom.Megszórom vágott petrezselyemmel,Utána gyorsan egy evőkanálnyi liszttel jól elkavarom,kicsit lekapatom,de ne égjen meg,mert most ez lesz a rántása a főzeléknek.Itt ha akarsz egy kis őrölt paprikával megszórhatod (késhegynyi),és gyorsan felöntöm vízzel,hogy ellepje.Teszek bele 1-2 babérlevelet,2 erőleves kockát.
Ha megfőtt 1 pohár tejfölt,1 púpos evők. lisztel simára kavarni,főzelék lével felhígítva bele önteni.Kis cukor,ecet(4l.főzelékhez 1 evő cukor,3 evő.10%ecet)
Mi nagyon szeretjük!!
A mirelit vegyes zöldséget felengedem vízzel, kb annyival, hogy 1 ujjnyira ellepje.
Dobok hozzá 1 leveskockát.
Borsozom.
Ha a zöldség megfőtt, vékony rántást készítek, szórok bele cukrot, majd tejjel és tejszínnel fölengedem és belecsurgatom a főzelékbe.
(a finomfőzinek a tájékára sem illik a tejföl!)
Sok petrezselyemmel megszórom, forralom egy-két percig még és kész.
ha fagyasztott zöldséget gondolsz, akkor előbb megpárolom, majd ha már puha, akkor elkészítem a sűrítést, nálunk a tejföl és liszt keveréke az, vízzel felengedem, és habverővel igen simár a keverem, majd ráöntöm a készre főtt zöldségre és kicsit együtt főzöm tovább.
Nagyon finom, ha a végén kevés petrezselyem zöldet is vágsz rá :)