Hogy kell besamel mártást készíteni? (tudásbázis)
Sziasztok!
Én nem a hagyományos módon csinálom a besamelt, mert nem teszek bele zsíradékot. Csak liszt és tej. Általában jól szokott sikerülni, de most kicsit "kásás" lett: érezni benne a lisztet. Nem tudjátok, mit lehet csinálni vele? Meg lehet még javítani?
KÖSZI .Bea. azt hittem kivágom. Mert csomós lett . Turmixszal meg oldottam. Sz.dió sincs. Margarinnal csináltam. Ehető. Párolt borsóhoz gondoltam.
Ja és hol van igazi tej? mert a piacon is adnak kocsiról,ami tiszta víz. Köszi,még egyszer.
2 ek. vaj
2 ek v. hagyma felaprítva
2 ek liszt
2 ek tejszín
1/2 l tej
só
bors
őrölt koriander
Tejet felforraljuk, majd félre tesszük.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk. Lassan felöntjük a tejjel, közben habverővel szoktam keverni. Kicsit sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát (ezt én néha a vaj pirítása után rögtön hozzáadom és egy picit még pirítom, hozzá adok egy csipet őrölt koriandert és a tejszínt (ebből is többet szoktam - érzés szerint "meglöttyintve").
Egyet rottyan és kész.
Nagyon finom!
Az iskolai tankönyvemből írom neked ezt!
Vaj:0,14 kg
Liszt: 0,12 kg
Só:0,02 kg
Tej: 0,9 l
Cayenne-i bors: 0,005 kg
A vajat felmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet és felhabzásig pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel állandóan keverve kiforraljuk. A sóval és a cayenne-i borssal ízesítjük, majd jól elkeverjük.
A mártást szűrőruhán, vagy szűrőszitán átszűrjük.
A fenti recept 10 főre van megadva.
na akkor, ha felöntötted a tejjel még kavargatni kell de ez egy két három perc és meglátod, hogy sűrű lesz...
akkor nem lesz csomós, ha fokozatosan adagolod hozzá a forró tejet és habverővel kevergeted.
tuti, már rengeteget csináltam!!!!
Sziasztok! Sürgősen szükségem lenne tutibiztosanszuper besamel-mártás receptre. Amiket eddig próbáltam, sajnos egyik se sikerült! Mit csinálhatok rosszul?? Olyan lisztes-darabos lett, olyan nyersízű..:((
Kérlek, részletes receptet küldjetek, amiben minden benne van, mert pl.: "főzd amíg sűrű nem lesz"- ezzel nem megyek semmire, ellenben a főzd kb. 5-6 percig, míg sűrű nem lesz, ezzel már igen!:)))
Nagyon köszönöm mindenkinek előre is!!!!:-X
nekem van:)
5 deka lisztet 5 deka vajonlassan aranybarnára pirítod, majd felöntöd fél liter FORRÓ tejjel.
Aztán sózod, borsozod.
Ha ízesítést akarsz, keverhetsz bele sajtot vagy fokhagymát.
BesameL(tejmártás)
hozzávalók:14dkg vaj 14dkg liszt só szerecsandió 1L tej
Világos,vajas rántást készitűnk 8nem piritjúk,csak hevitjük) majd habverővel való keverés mellett forró tejjel felengedjük.Simára keverjük és a tüzhelyszélén lassan egyenletesen 10 percig forraljuk. Megízesitjük sóval,reszelt szerecsendióval.Tetejére apró vajdarabkákat tördelünk hogy ne bőrösödjön be.
egyszerü és nem lehet elrontani csak az arányokat kell betertani ebből a mártásból sok ételhez készithetünk tejföl és más füszerhozzá adásával finomabnál finomabb ételeket. a fantázia ne szabjon határt ha kigondolsz egy új ételt. jó étvágyatRáczné Erzsi
Besamel-mártás
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
fél l tej
Elkészítés: A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.
Változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 2 dkg reszelt sajtot.
Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, egy csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.
KÖSZI NEKTEK.
SZÉP NAPOT.
MEGMENTETTETEK.
És még mehet bele: só,őröltbors,reszelt sajt,tejföl.
Ki hogy szereti,de a só,szerecsendió,bors nagyon fontos bele.
Sűrűsége attól függ,mire használnád.
Ha tepsiben sütsz húst sattal,sonkával,karfiollal,brokkolival stb,és azt öntöd le,legyen sűrűbb,ha zöldségfélékre, pl. karfol,brokkoli stb,akkor kiss hígabb is lehet.
Szia :o)
Vajat olvasztasz, lisztet futtatsz benne, majd mikor megfelelő, vagyis kezd változni a színe, de nem barna! - figyelj jól és folyton keveresd, felöntöd tejjel és tovább kevergeted, míg neked megfelelő sűrűséű lesz.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- Hogy kell elkészíteni a bakonyi mártást? Előre vásárolható szószok nélkül?
- Hogyan kell fokhagyma mártást készíteni?
- Le lehet fagyasztani a besamel mártást?