Hitelek (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Hitelek
Hát nem semmi!
Az FHB 1 hónap alatt elintézte a hitelünket! Ma megtörtént az első folyósítás!!!!!
Szia,
úgy tudom hogy csak a közalkalmazotti hitelnél nem lehet a 4 éves szerződés, a rendes hiteleknél igen.
Mi is vidéken vettünk lakást, és hozzá igényeltünk szocpolt is, meg fészekrakó hitelt, így konkrétan nem kellett önrész, mert a fészekrakó hitellel 90%-ig el lehetett menni, a fiaim után járó szocpol meg kitette a maradékot :-))
Üdv
Sziasztok!
A férjemmel és az 5 és fél hónapos csemeténkkel szeretnénk lakáshoz, de elsősorban lakáshitelhez jutni. Ki is szemeltünk egy frankó kis kecót, új építésűt. Tök jó, mert nem is olyan drága vidéken, 8 millából megúsznánk. Természetesen jár a szocpol a meglévő gyermekre, meg a megelőlegező is plusz egy gyerekre, amit 4 éven belül vállalunk. Hál' istennek a fészekrakót igénybe tudjuk venni, mert 35 év alatt vagyunk.
Nos, ez év decemberében lesz hivatalosan az átadása a társasházi lakásoknak. De csak hivatalosan, ugyanis az építtető max. októberben be akarja fejezni a munkálatokat. Természetesen kérnek 10% foglalót.(majd innen-onnan összekaparjuk valahogy). Be is mentünk érdeklődni a OTP-hez. A férjem passzív BAR-listás, ráadásul szerződéses katona(!). A BAR-listával nincs is gond. Viszont azzal, hogy szerződéses munkaviszonya van, az már lehet "kizáró ok" a HITELFELVÉTELNÉL. Az nekik nem jelent semmit, hogy 8 éve szolgálja ezt a ku*va országot és 4 évente van szerződéshosszabítása. De semmiképpen nem szerelne le. Sőt, Dec.-től tervezi a külszolgálatot is. Így tuti a munkahelye.
Sok helyről hallottam, hogy az OTP és még sok más bank, pl. a Budapest Bank nem ad hitelt szerződéses munkaviszonyra.
Én TGYÁS-on vagyok, aug. közepétől leszek GYED-en. Jó lenne minél hamarabb elintéznünk a hitelt, a foglalót, mindent. Sajnos nagyon kevés időnk van és félretett pénzünk is alig. Reméljük, hogy nem csúszunk ki az időből és ha minden összejön, év végére saját lakásunk lesz.
Enifed hozzászólásához >>>
Vigyázz az olyan brókercégekkel, akik csak a jutalékot nézik! Válassz olyan tanácsadót, aki olyan cégnél dolgozik, ahol nem a jutalékon gazdagodnak, hanem az elégedett ügyfélen. Nekünk ilyen rendszerünk van.
Hiába! Egy 311 éves Angol cég, más mentalitással dolgozik :)
UI.:
Vannak még becsületes emberek...
Ezek nem önerő nélküli hitelek! A plusz ingatlan többmillió ft-ot jelent a banknak, hiszen nemfizetés esetén azt is viszik, mert egyetemleges zálogjoggal terhelik a bevitt és a megvásárolt ingatlant is!
A személyi hiteles sem önerő nélküli, hiszen kértek 10%-ot, nem? Aztán,hogy azt hitelből vagy miegymásból teremti elő a szerencsétlen a bankot nem érdekli. Személyi kölcsönt pedig mindenki kaphat, akinek bejelentett munkahelye van!
Tehát: önerő nélküli hitel nincs!
Mi is építkezünk. Persze hitel+ szocpol+ eladott lakás ára. Július 31-ig ki kell költözni a régi eladott lakásból. Addig az új is kész:)
Legelőször az Otp-hez mentünk hitelért, jó volt a konstrukció, "épp a mindent elengedünk" az elején kölcsön volt az. Nem kaptuk meg. Ill. 3 millával adtak volna kevesebbet.
Mérges lettem, kutattam a lehetőségeket. Ráakadtam egy noname bankra. Tényleg nincs neve. Bementem elmondtam mi a helyzet. És képzeljétek. Mégcsak értékbecslő sem kellett a nem kis összegű hitelhez. 2 hét múlva aláírtuk a papírokat. Most pedig 1-2 hét és birtokba vehetjük az otthonunkat:)
Sziasztok!
Nos Nyuszómuszót én is imádom, de ott se lesz sokkal rövidebb:-(
Önerő nélküli hitel létezik. Abban a ritka esetben, ha van még egy ingatlan pl. családon belül, amit be lehet vonni. Tudom sokan felhördülnek, hogy ha volna, akkor nem kéne hitel. De sok szülő úgy tud segíteni a csemetéjének, ha jelzálogba adja az ő lakását, tehát elképzelhető hogy valamilyen úton megvan az a második ingatlan.
Időnként van olyan akció, mint nemrég volt pl. az OTP-nél, hogy MINDEN induló költséget elengednek.
Illetve ismerek olyan valakit, aki válás után maradt egy forint nélkül, de lakást akart. A hiányzó önerőt felvette személyi hitelként. Vidéki kisváros, a vételár 4 M volt, ennek 10%-a lett a személyi kölcsön. Induló költség nem volt, így lezavarta a dolgot. De tény, hogy ez ritka dolog.
Sziasztok!
Körömvirág hozzászólását olvasva vigyorra (vicsorra?) görbült a szám! Május 21-én nyújtottuk be hitelünket az ELLÁ-hoz és októberben azt hiszem 20 körül kaptuk meg! Igen, mi olyan ökrök voltunk, hogy az ellához, de....
Nekünk a személyi tanácsadónk adta ezt a soha vissza nem térő alkalmat.... JA! Személyi tanásadó, aki valójában egy régi ismerősünk, aki a drága OVB-nél akart meggazdagodni. Házunkat eladtuk, hitelünket kifizettük, (többet, mint amennyit felvettünk)a törlesztőt egy év elteltével 10 ezerrel megemelték.... Ja és most várom , h legyenek olyan drágák és küldjék vissza a biztosításba befizetett 200 ezremet, igaz csak 65 ezret, mert a többit lenyelték, ebből az apehnek vissza kell fizetnem 10+2 ezret, mert ugye adókedvezményt 20%-kal növelten kell visszafizetni. Ennyit az OVB-ről és az ELLA-ról. Most építkezünk. NEM SZEMÉLYI TANÁCSADÓVAL!
Gyeden vagyok, ráérek, végigjártam a bankokat. A legnormálisabbak, legsegítőkészebbek az FHB_nál voltak, (amúgy is imádom a nyuszó-muszót :) ).
Két gyerek utáni FOT + egy kis önerő + a hitel =sikerülhet.
Pénteken adtam be a papírokat és most várok ....
Még türelmesen, kiváncsi vagyok, most meddig fog tartani?!
Sziasztok!
Fura, hogy sok sok ilyen hozzászólást láttam már, hát most elkezdek hozzászólni is! :)
Első kérdésem, hogy tudtátok- e, hogy bizony bizony nem csaka bankok foglalkoznak hitelezéssel! Sok embernek tudtam már segíteni, ugyanis a sok apróbetűs szöveg és az elrejtett periódusok, meg a bank jogai bizony évek múltán is meglepetéseket okoznak.
A legtisztább szerintünk - és mi is ezt alkalmazzuk - ha nem vállaljuk át a költségeket, mint értékbecslés, és társai. Igaz, hitelkiváltás esetén nem kell folyósítási jutalékot fizetni, viszont nem is építjük be, mondjuk sms díj gyanánt a hitel mellé :)
Így lesz kész a jó adósoknak, az 1,2% kamattal és állandó 2,5% kezelési költségel műküdő NEM akciós hitel. Szerintem nem sokan hallottatok az ilyen lehetőségről.
Húú! Nagyon üzletiesen hangzott, de szerintem érdemes megfontolni. Persze ez a lehetőség csak akkor áll fenn, ha jó adós vagy, tehát egy napot sem csúszol a törlesztésekkel. Na jó! Ez nem a reklám helye.
A másik fontos dolog!
A pénzpiac és a szakma óva int mindenkit a Japán Jüan alapú hitelektől! Vajon miért? Csak bízom benne, hogy nem sokatoknak van ilyen hitele. Persze bizonyára mindenféle költség nélkül kiváltják a bankok erre a típusra a meglévő hitelt, de ki tudhatja, hogy mi az olcsó...
Halkan jegyzem meg, hogy olyan lehetőségek is elérhetők, hogy hitelkiváltás után ugyan marad a törlesztés összege, de okosan és némi szakmai támogatássa a háttérben, akár le is lehet rövidíteni egy hitelt! Na erről azért nem szoktak beszélni!
Hát az előbb már nagyon belelendültem, remélem ebből nem lesz bajom. :)
Még egy fontos gondalatom jutott hirtelen eszembe az LTP- vel kapcsolatban, azonban ha leírnám, tényleg mászkálhatnék a bíróságra. Hát az LTP- ről csak annyit, hogy ennek intézménye kizárólag a Magyar állam érdeke! Miért is? Remélem tudjátok a választ.
Ákos
Az országban működő öszes nagy bankot ismerem mert velük dolgozom. Ismerem a hitellehetőségeiket, a konstrukcióikat, tehát nem ért meglepetés, amikor magunknak kellett intézni a hitelt.
Az OTP-nél vettük fel a hitelt, egy nagyon egyszerű oknál fogva: Egyetlen bank sem adta volna meg a hitelbiztosítéki érték 90%-át, nekünk pedig ennyi kellett.
LTP-t nem kötelező kötni, de szerintem senki ne vagyen ki a zsebéből 30%-os állami támogatást, életbiztosítást pedig azért kötöttünk, mert igen nagy a hitel, amit csak ketten tudunk törleszteni és így nyugodtabbak vagyunk.
Egyébként éppen akciójuk volt, így nem volt földhivatali, közjegyzői, értékbecslői és fedezetkezelési díj, alsó hangon is 100.000 Ft.
De a lényeg, hogy egy kutya mind, sajnos azonban az emberek többsége nélkülük sose jut lakáshoz, kisebb részük meg velük se!
Jó fej...
Nem tudom amúgy, hogy ezek a kis hitelügyintézőcskék mit gondolnak magukról!
Egyszer véletlenül rossz napomon talál meg egy, és akkor lehet megkérdezem tőle, hogy akkor most ki a szolgáltató, és ki a "vevő"!
Én bárhol dolgoztam soha senkivel szemben nem ebgedtem meg magamnak ilyen pofátlanságot és szemtelenséget, sem amikor hiteleket intéztem, sem pedig amikor vendéglátóztam ,márpedig ott azért volt akivel lehetett volna ...
A FOT= fiatalok otthonteremtési támogatása ezt használt lakásra adják, 1 gyerekre 450ezer forint, de csak akkor jár, ha már megszuületett a gyerek, ha még az ember pocijában van az nem számít!
Nekünk az Erste Banknál a hitelfelvétel kb. 75ezer forintba került, 15% önrészt kértek.
Előtte viszont a Budapest Bankban megszivattak minket, és miután megkötöttük a szerződést az eladóval és átadtuk az önrészt, utána találták ki, hogy az ügyvédnél helyezzük letétbe egy letéti számlán!!! Tehát vissza kellett volna kérni, amit az eladó már beleadott abba a lakásba, amit ő akart megvenni. Az OTP-ben meg amikor bementem 2 perc alatt elhajtottak, egy flegma nő volt, és közölte, hogy ha nem is Fehérváron akarok lakást venni, hanem Palotán, akkor oda menjek (nem gond, hogy akkor még Fehérváron laktunk...), a Raiffeisennél meg közölték, hogy ők nem adnak csak 40%-ra...
De mindenkinek más a tapasztalata, szerintem ez nagyban függ az éppen ott ülő hitelügyintézőtől is!
Mi 2 éve jártuk végig ezt a herce-hurcát. Körbejártam minden bankot, és magasan az OTP vitte el a pálmát. Sokkal segítőkészebbek voltak mint bármelyik másik pénzintézet.Volt ahonnan 2 perc alatt kijöttem, olyan lekezelően bántak velem. Talán már akkor gyanút kellett volna, hogy fogjak, mikor belépéskor láttam, hogy nincs egy ügyfél sem a bankban. Az Erste meg olyan feltételeket kért, hogy úgy voltam vele, hogy ha ez meglenne, nem szorulnánk kölcsönre.
Az OTP viszont az első érdeklődésemkor megadta egy hitelügyintéző telefonszámát, utána vele tartottuk végig a kapcsolatot. Ő eljött a lakásunkra, átnézte az összes papírunkat, lépésről-lépésre elmondta a teendőket, és mikor készen volt a paksaméta, ő vitte be a bankba is. Nekünk csak a hitelszerződés aláírására kellett bemennünk. Ja, és ezért egy fillért sem fogadott el, mikor kérdeztük, hogy mennyivel tartozunk a segítségéért, azt mondta, hogy ő a banktól ezért megkapja a jutalékát.
LTP-t mi is kötöttünk, de nem volt kötelező, viszont így 6000 forinttal kevesebbet fizetünk az első 5 évben. Biztosítást viszont nem kötöttünk, mivel úgyszintén nem volt kötelező.
A 6 milliós hitel - mindennel együtt - kb. 300 ezer forintunkba került, de szerintem másik banknál sem úsztuk volna meg sokkal olcsóbban.
Bizony ha nincs önerő, nincs lakáshitel sem! Sok helyen láttam már ezt a szöveget: az 5% önerőtől már megkapja a hitelt, ja persze, ha az ingatlan hitelbiztosítási értéke több, mint amennyiért meg akarod venni! Mert a legtöbb helyen a hitelbiztosítási érték 90%-át adják meg hitelben, és általában nem az a magasabb, hanem a forgalmi érték... Szóval nem egyszerű, és az OTP még mindig egy nagy rakás sz*r ezen a téren!!!!!!!
Ahol csak tudják lehúzzák az embert!!!
Szerintem Te OTPs hitelt vettél fel, igaz?
De mééééééééééééért?
Máshol nem kötelező az LTP, és nincs folyósítási jutalék sem! És a kamatok is kedvezőbbek...
Nem egy helyen a minimális költség a földhivatal, és a közjegyző, ez 10 milliónál max 100.000.ft.
De egy biztos, önerő nélkül nincs lakáshitel!!
Szép-szép...
De mit tegyen az, aki elmúlt 40 (mindketten), nincs 16 éven aluli gyerekünk, de egy fityingünk se. Viszont nem szeretnénk tovább albérletet fizetni. Erre van megoldás? A kinézett ház kb. 10 millióba kerülne, és fel kellene újítani.
Teljesen egyetértek pemetével!
Mi most vagyunk a hitelfelvétel kellős közepén, teljesen tisztán látok ezügyben egyrész ezért, másrészt mert jogász vagyok. A hitel iszonyatosan nagy biznisz a banknak, mi pedig csak nyögjünk... és itt nem a konrét törleszőrészletre gondolok, hiszen mindenki annyit vállal be amennyit kitud fizetni, hanem arra a borzasztó pénzmennyiségre,amivel a hitel felvétele jár, és oké nem mind a bankhoz megy (pl. illeték), de nekem többé ne modjon senki olyat, h. önerő nélkül hitel!!!!
Csak a hitelfelvétel költsége 340e ft (folyósítási jutalék, LTP-számlanyitás, életbiztosítás).
És valóban, gyermekünk a pocakban, de nem érdekes hiszen nem új lakást vásároltunk! Igazságtalannak tartom, holott tudom, h. a magzat nem jogképes, de a megelőlegezőnél sem! Hol itt az igazság?????
Igen ezek a dolgok nagyon szépen hangzanak, és mi nem is féltünk belevágni a lakásvásárlásba, de nagyon nehézkes volt.
Először is hiába voltam már terhes, hiába volt csak pár hónapom a baba érkazéséig, a FOT nekünk nem járt, mert még nem volt meg a gyerek. Erre az volt a javaslat, hogy akkor várjuk meg amíg megszületik! Na persze várjuk meg, és addig lakjak a "híd alatt" a gyerekkel, amíg meg nem kapom a kölcsönt??? Aztán még ennyi önrész, még annyi önrész, ilyen szerződés módosítás, meg olyan, meg 2 értékbecslő, bankváltás, szóval elég sok pénzünkbe került mire egyáltalán beadtuk a hiteligénylést. És most leírom, hogy az Erste bankhoz adtuk be (miután a Budapest Bankkal befürödtünk...), mert sokkal jobb kondíciókkal kínálja a hiteleket, mint az OTP. Nem csak úgy találomra mondom, utánanéztem mindennek, és az alapján merem ezt kijelenteni! De az OTP általában könnyebben megadja a hitel, csak bírd kifizetni a törlesztőt. Tehát nekünk röpke 4 hónap alatt sikerült is elintézni egy egyszerű lakáshitel felvételt. Remélem másnak könnyebben megy majd...
Egyszóval egyetértek a cikk írójával, hogy ne féljen senki belevágni, de készüljön fel a huza-vonára, és legyen sok türelme hozzá! Sok sikert minden lakásvásárlónak!!! Ja, és elég önrészt is kívánok nektek!
Ugrás a teljes írásra: Hitelek
További ajánlott fórumok:
- Deviza alapú hitelek
- Fészekrakó program-lakásvásárlás (bani hitelek, költségek)
- OTP A, B, C hitelek...
- Tudja valaki pontosan, milyen típusú hiteleknél jár az adójóváírás?
- Tud valaki valami újat a svájci frankos hitelek könnyítéséről? Kb 2 hete hallottam, hogy a kormány "dolgozik"megint valamin!
- Ki mit tud az éptési hitelekről?Mik a tapasztalatok?