Hiperaktív gyerek beiratása küzdősportra. Érdemes? (beszélgetés)
Nem mindegy hogy milyen versenyt nyernek, :-))
Az ilyesmiben van már vagy 25 év tapasztalatom. Nem csak úgy mondok valamit.
Szerintem a szakember egy, a gyerekkel hosszabb ideje foglalkozó gyermekpszichiáter szakorvos..
Én még a Szakértői Bizottságnál is akadtam össze olyan lüke pszichológussal, de még pszichiáterrel is, hogy utána kénytelen voltam megfellebbezni a döntésüket, és felsőbb fórumra menni, ahol persze szó nélkül nekem (meg a gyereket hosszabb ideje kezelő gyermekpszichiáter(ek)nek) adtak igazat.
Az edző egy dolog, ő elmondhatja, mit látott másoknál, de ez csak egy adat a levesben. Azt nem biztos, hogy tudja, mi volt az iskolában utána, meg otthon, meg hogy mi történt később a gyerekkel.
Ettől még lehet ez igaz, amit írtok, de a hiperaktivitás nem egy olyan egyszerű dolog, hogy egy kicsit több az energiája, nosza vezessük le..
Én azóta tanfolyamokra járok, tanulok, amióta a fiam baja kiderült, és azért ennél bonyolultabbnak tűnik a kép..
Csak annyit javasoltam, hogy érdemes jobban körüljárni a témát, és nem csak itt a fórumon..
Ettől még lehet jó a küzdősport az adott gyereknek, csak egy tudatos, alátámasztott döntés eredménye legyen, és hosszú távon is jó legyen. Szívből kívánom.
Szerintem meg pont az a lényeg, hogy levezessék a felesleges energiájukat. És ebben a sportágban bizony megtanulják kordában tartani azt.
Nekünk szakember ajánlotta. És az edzőnknek is több hiperaktív "gyereke" volt már. Sokkal jobban lehet velük dolgozni!
Múltkor itt egy orvos anyuka nagyon érvelt a masszázs mellett hogy mennyire jó volt a hiperes gyerekeknek, állítólag a hiperes fórumon is írtak róla..
Mi autis szülők kicsit kiakadtunk, de mindegy, állítólag sok eredmény van a hipereknél..
Persze én se ugrom mindenbe bele, amit mondanak, de azért elgondolkodtató..
Azt tudom, hogy nálunk egyértelműen azt tanítják szülőtréningeken, hogy a látszólagos hiperaktív tüneteket nehogy még több "aktivitással" próbáljuk levezetni, mert nem ez a sorrend... Persze a "normál" hiperaktivitásról kevesebb az infóm, ez teljesen igaz.
De hát ugye mindenki boldogul, ahogy tud..
Én mindenesetre megkonzultálnám egy-két komoly orvossal, pszichiáterrel..
Az én fiam vegyes csoportban van, és csak jókat tudok róla mondani!
A nagyok nagyon segítőkészek és megértők a gyerekemmel. Sokat segítenek neki. Igazi csapatmunka van a csoportba!:)
Még akkor is, ha tényleg "igazi hiperaktív", vagy lelki trauma van a háttérben.
Először érnék el eredményt ilyen módszerekkel, és ha már van javulás, és szeretne utána beszélném meg a szakemberrel a karate lehetőségét.
De ez csak egy vélemény, remélem minden a javatokra válik..
Vagy autizmus, vagy egyéb pervazív fejlődési zavar.. Ami viszont nagyon testi, genetikai baj, és nem sok köze van - legalábbis közvetlen értelemben a lélekhez.. Persze a világon mindennek köze van hozzá, de most ennyire ne menjünk bele..
Ezeknél viszont pont a lenyugodt élet, a kiszámítható, lenyugtató tevékenységek a jók, meg olyan speciális tornák, mozgások, amik segítik az állapotát..
Én inkább a tsmt torna, bhcg úszás felé, vagy csak simán az úszás felé érdeklődnék..
Mindenképpen érdemes, hiszen a sport a testre és a lélekre egyaránt jótékony hatással van. Figyelj viszont a következőkre:
- a hiperaktivitásnak nevezett "kórt" olyan lelki trauma váltja ki, amit a gyerek nem mer vagy nem tud megfogalmazni, tehetetlen a problémával szemben, és nem látja az alagút végét - ki kell deríteni, mi az, és megszüntetni a kiváltóokot - ez már önmagában gyógyír
- ha a gyerek szeret valamit csinálni, és abban sikeres is, soha ne az legyen a büntetése, hogy ezt (akár ideiglenesen is) megvonjátok tőle, mert akkor nagyobb kárt csináltok, mint hasznot
Szerintem feltétlenül érdemes. Legalább meg kell próbálni, persze csak ha a gyerek is szeretné.
A küzdősport figyelemkoncentrációra, fegyelemre, s másik fél tiszteletére nevel, amellett, hogy levezeti a fölös energiákat, jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Serintem a lehető legjobb választás, hiszen a hiperaktív gyermeknek pont ezekre a készségekre van szüksége. És persze jótékonyan fejlődik az önbizalma, önbecsülése is.
Magyarországon szerencsére a legtöbb edző nem csupán a sportág fizikai részét, hanem a keletigondolkodásmód, életmód példáját is átadja a tanítványainak. Megint csak csupa olyasmi, ami a hiperaktív gyermek életében kulcsfontosságú.
Szia!
Érdemes bizony!
Az én fiam tavasszal lesz 8 éves. Tavaly nyáron kezdte a karatét, sokat használt! Nagyon ügyes.
További ajánlott fórumok:
- Válni, halmozottan sérült gyerekkel (figyelemzavar, autisztikus, hiperaktív)
- Hogyan fejleszthető egy hiperaktív vagy ahhoz közeli gyerek?
- A hiperaktív gyerek jogai
- Hiperaktivitás! Van valakinek a közelébe hiperaktív gyerek?
- Mozgásterápiák (alapozó terápia, INPP) hiperaktiv gyerekeknél
- Szerintetek egy enyhén hiperaktív, viselkedésproblémás gyereknek a rendszerességre szoktatásában segíthet-e, ha kutyust kap a család?