Háziasszonyok segítsetek! Az ételekhez használt porokat, szószokat hogy lehet házilag készíteni? (tudásbázis)
Huuuu ezek nagyon jók!!!!! :)
Pont ilyenekre gondoltam!!! :D
Nagyon szépen köszönöm!
Ha van még várom a recepteket!!! :)
Nem is tudom melyiket próbáljam ki először :)
Köszönöm még egyszer!!!! :)
Szószos húsok készítése:
(sokkal finomabbak, mint a félkész bolti szószok, fél liter főzőtejszínt vagy tejfölt szoktam használni)
A húst olajon vagy oliván megpirítod, sózod, fűszerezed.
A gombás szósz elkészítése:
Ahogy a kockákra vagy csíkokra vágott hús már majdnem elkészül, akkor apró darabokra vágott gombákat teszünk hozzá, azzal is átforgatjuk az olajon, majd tejfölt vagy főzőtejszínt kell ráönteni, azzal is rotyogtatni pár percig és kész.
Köretnek rizs, sültkrumpli.
Az ananászos csirke/pulyka,stb:
Ugyanúgy, ahogy a gombásat is kell készíteni, csak ananászt kell helyette beletenni, majd rá a főzőtejszínt. Ehhez jobb a tejszín.
Köretnek kukoricás rizs illik hozzá a leginkább.
Pak choi-s szósz:
(A pak choi a kínai káposzta.)
Ezt is a már majdnem kész pirult húsra rátenni feldarabolva, pirítani vele pár percig, majd rá a tejföl, ehhez jobb a tejföl. Értelemszerűen ezt is rotyogtatni pár percig és kész.
Egy fincsi szószos pulyka vagy csirkemellből készült kajcsi:
A mellet lapocskákra vágjuk fel, sózzuk meg, lisztben forgassuk meg, tegyük a tepsi aljára úgy, hogy mindenhol legyen husi, kis olivát locsolhatunk rá és egyéb fűszereket tehetünk rá, mint pl friss bazsalikom, oregánó, gyömbér, turbulya, ezt így betenni kb 10-15 percre az előmelegített sütőbe, majd kivesszük, főzőtejszínt vagy tejfölt öntünk rá (ez tejszínnel finomabb) vissza a sütőbe kb 10-15 percig, aztán jó sok sajttal megszórjuk a tetejét és így is visszatesszük a sütőbe amíg a sajt meg nem pirul. Nagyon fincsi.
Köretnek törtkrumpli illik hozzá.
Marhahúsból skót szószos husi:
3 babérlevél
fél kiló kockára vágott marhahús
fél liter barna sör
2-3 darab zellerszár
2 közepes hagyma
2-3 feldarabolt répa
1 csapott evőkanál liszt
400 gramm hélyazott, darabolt paradicsom lében (konzervben kapható)
só
bors
Oliván közepes lángon odatenni a következőket: babérlevél, hagyma (felkockázott), répa, zeller, 10 percig kavargani.
Ezután a húst hozzáadni és a lisztet, kevergetni amíg a hús meg nem pirul.
Ezután hozzáadni a sört és a paradicsomot, összekeverni, megsózni, borsozni, felfőzni, rátenni a tetőt, 2 és fél óráig lassan főzni, majd levenni a fedőt és fél óráig fedő nélkül főzni.
Isteni finom kajcsi, sült krumplival ajánlatos tálalni.
Kihagytad a "lelkét" a nyers felvert tojást! :))
Ezt is a szószba kell belekeverni és atűzforró tésztára önteni, hogy azon dermedjen meg! és fokhagyma és reszelt parmezán....isteni!!
A porból készülthöz, köze nincs!
ha valki szereti a carbonara szószt is az is nagyon egyszerű.
kevés olajon megpirítod a kockára vágott füstölt sonkát. egy gerezd foghagymát éppen hogy rádobod és felengeded 2 dl főző tejszínnel. sóval borssal és petrezselymmel ízesíted. egy kicsit összeforralod, hogy besűrűsödjön.
van aki összeforgatja tálalás előtt a tésztával, van aki csak a tésztára kanalazza
Jó étvágyat:)
szió!én páromnak spagettire szoktam szószt készíteni, nagyon szereti elég egyszerű próbáld ki, ha gondolod!
hagyma, apróra vágva, kevés olaj, vagy zsír, 0,5 kg darált hús (ízlésnek és diétának megfelelő), 1 kis dobozos paradicsompüré, vagy friss pari összevágva, ketchup, fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, meg amit szeretsz.
A hagymát olajon megpárolod, amikor jó beleteszed a darált húst, megsózod, borsozod és összekevered a paradicsompürével, vagy a parival. Egy kicsit összefőzöd, majd hozzáadsz kevés vizet, vagy húslevest, és fedő alatt hagyod kicsit párolódni. Mikor majdnem jó hozzáteszed a többi fűszert, valamint ketchupot, megkóstolod, ízesíted, ahogy szeretnéd még és kicsit lesütöd. Melegen a tésztára rakod, sok-sok sajt. Isteni.
Tényleg semmi baj...... :)
Jó csak gondoltam megkérdezem, mert ahány ház... :D
Beszeretnék szerezni pár fűszernövényt....
Köszönöm, lehet majd kérdezek! :)
Oké, bocsi, tényleg nem bántásból írtam.
A leveskockát, ahogy már írták neked, vagy húslével, vagy zöldséglével váltom ki. Magyarul, főzök egy jó erős, bármilyen húslevest, jó sokat, leszűröm és fél literenként lefagyasztom. Azt bármikor felhasználhatod, mártások, levesek, főzelékek alapjául.
A zöldséglé, ugyanez, csak nincs benne hús, ellenben van benne rengeteg zöldség!
De ezeket is ki lehet váltani, ha vízzel csinálod a kajákat, viszont megfelelő mennyiségű és hozzáillő fűszert használsz. Télen is tarthatsz a konyhaablakban(ha van) fűszernövényeket. A friss fúszereknél, kevés jobb dolog van.
Konkrétan a hawaii csirkét, ezerféleképpen lehet csinálni és por, egyáltalán nem kell bele.
Kérdezz bátran, ha segítség kell. Szakács vagyok.
Nem bántasz meg szerintem senkit, de ha elolvasod a 4.hozzászólásomat, akkor szerintem nincs miről beszélni, mert pont azt kérdeztem, hogy hogy lehet ezeket kihagyni? Én 19 éves vagyok és úgy költöztem el otthonról, hogy itt tanultam meg mindent egyedül. Szerintem semmi rossz nincs abban ha kérdez az ember.
Amúgy te, hogy helyettesíted a leves kockát?
Nem akarok senkit megbántani, de talán újra kéne gondolni a főzés-tanulást. Azok az ételek, amikről itt beszéltek, azokeredetiben, mind por nélkül készülnek. És megdöbbentő, hogy mennnyivel másabb, finomabb az ízük, mint a porból készülteké...és semmivel nem nehezebb elkészíteni őket.
Recepteket meg akár itt a hoxán, akár a neten, bárhol találni, ezer félét!
Fözni kell...a szó hagyományos értelmében!
:-))))))))))
Nincs mit, szívesen!
Nálunk még a Thaiföldi csirke a menő......imádjuk :)
Igen,.... nem elég, hogy egészségtelen még drága is!!!!
100%-os almalevet kóstoltatok most a C betűvel kezdődő boltokban..... Nap mint nap felháborodok, hogy az embereket mennyire nem érdekli az egészségük....... Annyira bosszant! Nagyon sokan meg se akarják kóstolni, aki meg megkóstolja azt mondja, hogy nagy drága! De ha csak egy kicsit is oda figyelnének és elhagynák az emberek az ilyen dolgokat, már is meg lehetne venni......
Pl egyik nő...ááá nagyon finom......de milyen drága.... Erre megy egy kört és berakja 700ftért a majonézt......
Igen, ezért is nem szeretnék használni, vagy is nem is használok ilyeneket, csak szívesen ennék és nem tudtam, hogy hogy kéne megcsinálni... :)
De ez tetszik, jövőhéten csinálok is!!!! Jó kis recept!! Köszönöm!
Szerinted mi van abban a porban??????Na jó inkább ne is gondolkodjunk rajta......
Persze hagyd el a port!
Megtaláltam az én receptemet :) :
Sóval pici borssal vagy ételízesítővel megszórod a húst, gondolom pirítod (legalábbis mi így szoktuk) és az ananászt levével együtt felteszed főni, tejszínnel meg lisztes habarással besűríted, összeforralod, pici vaj bele.Sóval cukorral meg pici citromlével ízesíted.
De tudod ahány ház.........
a zöldségalaplé és a hawaii csirke is megtalálható a neten
Google a barátod :)))
Édes-savanyú mártás
Hozzávalók:
1 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál méz
1 evőkanál szójamártás
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olaj
10 dkg vöröshagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
10 dkg sárgarépa hosszú vékony csíkokra vágva
10 dkg zöldpaprika szeletelve
10 dkggomba szeletelve
10 dkg uborka kockákra vágva
só
50 g póréhagyma vékony
karikákra szeletelve
Elkészítés:
1 dl vízben elkeverjük a kukoricalisztet, a mézet, a szójamártást,
a paradicsomot és az ecetet. Felforraljuk, majd félretesszük.
Megforrósítjuk a 3 evőkanál olajat, megfuttatjuk benne a hagymát
és a fokhagymát, majd 1-2 percig pároljuk a répát, a zöldpaprikát és a gombát.
A zöldségekhez keverjük az uborkát és ráöntjük a mártást. Óvatosan
keverve összeforraljuk. Ízlés szerint sózzuk.
Megszórjuk
póréhagymával. Forrón, rizs mellé tálaljuk.
A zöldségalap levet, hogy kell?
És por nélkül, hogy kell megcsinálni a hawai csirkét?
Gondolom a Hawaii csirkéhez ananász kell meg tejszín pici só egyéb fűszerek.
Bolognaihoz meg paradicsom püré, pici só cukor, fűszerek.
Én sem veszek üveges, zacskós szószt, ha google-ba beírod kidobja.Vagy a tuti receptek között szemezgess, érdemes, mert nagyon jók vannak.
Hááát... Ahány ház, annyi szokás...
Én grillpáchoz szoktam ananászt rakni, és úgy megsütni...
Isteni...
Az ananászt kompótból szedem ki, így nem száraz az ananászkarika, vagy ha darabokban van az ananász a kompótban...
Aztán, kevés zsíradékhoz teszek pár kanál levet a kompótból, és fóliával letakarva sütöm meg...
húsleveskocka helyettesítése:
lehet egyrészt bio kockákat kapni.
Másrészt max. úgy tudod heylettesíteni, hogy főzöl egy nagy kondér húslevest és lefagyasztod mondjuk kétdecinként.
Vagy zöldségalaplevet is készíthetsz így, szintén fagyasztva tudod tárolni.
Szószt előre nem hiszem ,hogy tudsz csinálni. De lehet por és kocka nélkül is simán hawaii csirkét csinálni.
Én ízesítésre sokszor használok szójaszószt, worchester-szószt, teriyaki szószt, chili-szószt.
További ajánlott fórumok:
- Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk!
- Mennyit ér a háziasszony (a nő otthoni) munkája?
- Régi idők praktikái a mai idők háziasszonyainak
- Én, a várandós, egygyermekes, lassan diákká váló élettárs és háziasszony
- Csirkefarhátból ki mit szokott készíteni?
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)