Házasságkötés esetén kötnél-e szerződést, ha mindkettötöknek van saját lakása? (tudásbázis kérdés)
Nem tudom.Nekünk nem volt semmink,nagyon fiatalok voltunk és szerelmesek, eszünkbe sem jutott:)
Nem tudom ma hogyan döntenék,nem tudom beleélni magam a helyzetbe.
Sziasztok!
Én is kötnék, nem látok ebben semmi rosszat. Tulajdonképp ugye a házasság előtt szerzett vagyon nem lesz közös pl. a lakás ilyesmi. De mondjuk ha az egyik félnek jól menő vállalkozása van, vagy valami után akár szerzői jogdíjat kap. Ezek beleszámítanak a közös vagyonba és nagyon nem mindegy, hogy a saját cégemből befolyó hasznomat meg kell-e osztanom az exemmel, illetve ha meg is osztom, milyen arányban teszem. Mert ugye a cég nem lesz közös, csak a belőle származó bevétel.
Bár nekem ilyen gondjaim nincsenek :(
De nem csak a lakás és a tányérkészlet, amin osztozni, veszekedni lehet :)
Sokan hozzák fel a szerződés ellen, hogy micsoda dolog az házasságkötéskor már a válással számolni, megöli a dolog varázsát, hiszen ők úgy is örökké szeretni fogják egymást.
Ugyanakkor minden második házasság válással végződik.
Természetesen igen,mert később biztos több lesz valamelyikünknek amit így védeni lehet!!
Hisz a szerelem mint tudjuk nem tart örökké....
Én biztos, hogy kötnék! Ha a két lakásból mégis egyet szeretnétek csinálni, akkor a vagyon elosztása is tisztázott válás esetén. Bár erre ne kerüljön sor, de az élet kiszámithatatlan.
Viszont figyelj oda, mert ha a szerződés nincs időközönként megújítva (pontosan nem tudom most hány év, de régebben 5 év volt) akkor egy idő után közös lesz a vagyon. Valahol itt most olvastam, hogy 15 év, de ezt jobb megkérdezni hivatalos helyen.
Szerintem ezt mindenkinek az adott helyzetet mérlegelve kell eldönteni. Az a fontos, hogy ez a párnak fontos-e.
Annak idején anyósom megkérdezte akarunk-e kötni - semmi hátsószándékkal, mert se a páromnak, se nekem nem volt semmink. Mi nem kötöttünk, de ha a páromnak ez fontos lett volna, akkor biztos kötünk. Az ő családja kicsit jobban áll anyagilag, mint az enyém...
a házassági szerződés olyan esetekben fontos - szerintem - ahol az egyik fél többet keres, mint a másik, vagy az egyik félnek egyáltalán nincs fizetése. Ha pl. a pasi vesz magának egy plazmatv-t, mert az neki jó és van rá pénze, évekig fizeti anya fodrászát, műkörmösét, stb.és anya mégis igényt tartana a tv-re... na ilyenekre jó. Mert nem feltétlenül csak azt tartalmazza, ami házasság előtt volt, hanem bele lehet írni bármit. A nászajándékokat, és bármi mást.
Na jó, ez egy kicsit sarkítottra sikerült.
"A házastárs különvagyonához tartozik:
a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt
szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy
helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.A vagyonközösséghez tartozó tárgyakat rendeltetésük szerint mindegyik házastárs használhatja. "
További ajánlott fórumok:
- Vicces házasságkötések
- Családot keresek, eltartási szerződést kötnék
- Kölcsönadok egy hatalmas összeget, írassak ügyvédi szerződést?
- Eltartási szerződést kötnék
- Házassági szerződés: igen vagy nem?
- Tehet ilyet bank, hogy a szerződésben kötött futamidőt meg hosszabítják 2 évvel az adós tudomása nélkül? Nem fix a hiteltörlesztő.