Haszonélvezettel terhelt ingatlan elajándékozása? (beszélgetés)
Érdekes.
A napokban kerül a nevemre ajándékozással egy ingatlan.
Van rajta haszonélvezet, és lesz is még kettő.
Mindenkinek alá kell írni a szerződést.
A haszonélvezet nem teszi forgalomképtelenné az ingatlant, régi tévhit hogy de.
Forgalomképes csak a haszonélvezet változatlanul fennmarad. A tulajdonos a falakat valóban nem festheti át, de rendelkezhet az ingatlannal, azaz elidegenítheti. A haszonélvező birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja az ingatlant, de nem idegenítheti el.
Az már más kérdés, hogy ki akar haszonélvezeti joggal venni bármit is.
Persze. De egyesek nagyon határozottan állítják a hülyeséget.
Dehogy ajándékozhatja el.
Még ha valaki oda be akar jelentkezni, ahhoz is a haszonélvező aláírása kell, nem a tulajdonosé.
Akkor rosszul emlékszem.
Szegény nem tudott tenni semmit, egy agyi infarktus után total zöldség lett, se beszélni, se mozogni nem tudott, csak feküdt bepelenkazva gyomorszondaval :(
El lehetett volna adni haszonélvezettel terhelten, de úgy valószínűleg nem volt rá jelentkező.
A nagymama meg nem tudott/akart lemondani a haszonélvezetéről.
Ez szerintem is így van.
Szerintem, ha az ingatlan eladható abban az esetben is, ha a haszonélvező személye más, akkor el is ajándékozható. Én pld. egy ingatlanban lévő résztulajdonomat készülök a testvéremnek ajándékozni, úgy hogy az édesanyám a haszonélvező. Eddig még nem kaptam olyan info-t, hogy ez lehetetlen lenne. A bankkal kapcsolatban nem akarnék nyilatkozni.
A saját tulajdonával azt tesz, amit akar.
Mivel a haszonélvezet "erősebb", mint a tulajdonjog, az esetek zömében nem nagyon kerül sor ilyen ajándékozásra. De itt a haszonélvező felesége lenne az új tulajdonos.
A bankszámlán lévő pénz összege egyik pillanatról a másikra megváltozhat.
Lehet, hogy mire hozzájut, már nincs rajta semmi.
Minden további nélkül el lehet ajándékozni, csak haszonélvezettel terhelten.
Tehát a f.i. anyukájának ajándékozhatja a tulajdonát, de az apja haszonélvezete fennmarad.
Amíg meg nem hal, nincs miről lemondanod. Addig nincs örökség, addig ami az övé, az az övé.
Ha halála után még lesz vagyon, az örökség. És akkor lemondhatsz róla.
Előbb nem, mert nincs miről.
A nyaraló tulajdonrészét meg írasd anyukádra és kész. Ügyvéd megmondja, hogyan lehet v. nem lehet.
Ennyi.
További ajánlott fórumok:
- Ingatlan elajándékozás
- Hogyan lehetek haszonélvező a gyermekem nevén lévő ingatlanon!?
- A haszonélvező beleegyzése, sőt tudta nélkül a tulajdonos felvehet az ingatlanra jelzálogot?
- Apukám ajándékba kapott ingatlanában anyukámnak van haszonélvezeti joga?
- Létezik olyan, hogy eladnak úgy egy ingatlant, hogy a haszonélvező még benne lakik?
- Ingatlan tulajdonjog haszonélvezővel terhelt, mit tehetek?