A haszonélvező beleegyzése, sőt tudta nélkül a tulajdonos felvehet az ingatlanra jelzálogot? (tudásbázis)
Én most veszek olyan lakást ahol haszonélvezeti jog is be van jegyezve,de a haszonélvező már öregek otthonában van és amúgy is lemont a jogáról.
Egyébként a haszonélvező még a tulajt is kiteheti a lakásból és bizony kötelezheti is bizonyos dolgokra,mint felújítás pl vagy beázás esetén javítás stb.
A haszélvezeti jog nagyon erős,erősebb mint a tulajdonjog.
A haszonélvezeti jog, valójában tulajdonjog (csak azt nem tudnám most megmondani, hogy milyen arányban, 1/12-ed, vagy 1/24-ed???) Legalábbis az illeték számításánál így veszik alapul.
tehát biztos, hogy kell a beleegyezés.
Sajnos:(
Mert nálunk a férjem lakásán anyós a haszonélvező. De egy fillért nem adott a megvételhez:( Önkormányzati lakás volt, és férjem vette meg, mikor felajánlották megvételre. Több millió volt, aminek a végét már együtt fizettük ki:( De sajna anyós pajti rámenős volt, így férjemet rábeszélte írassa rá a haszonélvezetet.
Hát ezért sajna, mert többet ér, viszont mi fizettük ki a lakást:(
Híd alá nem megy. Nálunk volt sajnos ilyen a tágabb családi körben.
Persze, aki a jelzálogot tetette a házra, az cseszett fizetni, viszont a bácsi, akinek haszonélvezete volt a házon, élete végéig benne lakhatott. Igaz, a Takszöv. tulajdona lett a ház, de a haszonélvezőt nem bolygatták soha.
Ez így van. Még egy sima lakásfelújítást vagy bármit sem lehet csinálni a haszonélvező beleegyezése nélkül. Sőt a haszonélvező utsaíthatja a tulajdonost, hogy renoválja a házat vagy ilyesmi.
A haszonélvező több joggal élhet, mint a tulajdonos.
Ez bizony így a haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdonosi. Ezért szerintem Őt nem lehet kihagyni
a jelzálog kölcsön felvételnél. De szerintem ezzel
nagyon óvatosan kell bánni. Mi van ha a felvett hitelt nem fizeti a felvevő ? Én biztosan nem írnék ilyen alá. Ismeretségi körömben is volt egy ilyen eset, de a haszonélvező is utána járt a dolognak és nem írt alá.
Nem!
(Mert mi van akkor, ha az adós nem fizet és az ingatlant elárverezik? A haszonélvező a híd alá megy lakni vagy egyenesen a Dunának??)
mármint ott tette a hozzájárulást a haszonélvező
hogy beleegyezik a hitel házra irratásába hogy jelzálog legyen a házon
Azt hallottam, hogy a zálogjog bejegyeztetéséhez nem kell a haszonélvező(k) beleegyezése, csak a bankok nem feltétlenül fogadják el fedezetként a haszonélvezettel terhelt ingatlant, s ha igen, akkor kevesebb lesz az ingatlan értéke.
Ez igaz? A tulaj a h.élvező tudta is nélkül terhelheti az ingatlant? Ilyenkor a bank, vagy a földhivatal nem is értesíti erről a h.élvezőt?
További ajánlott fórumok:
- Tattoo&piercing tulajdonosok, kedvelőik
- A haszonélvező kirakhat a tulajdonomból?
- A haszonélvező kiteheti a tulajdonost?
- Ha a haszonélvező meghal értesítik a lakás tulajdonosát róla?
- Ingatlanfedezetként jelzáloghitelhez a tulajdonos a haszonélvező nélkül felhasználhatja az ingatlant, magyarul vehet fel rá hitelt?
- Ha a haszonélvező tartozást halmoz fel, a tulajdonost is kötelezhetik fizetésre?