Használtok-e instant élesztőt? (tudásbázis)
Az nem baj, ha összekevered a lisztet a sóval, csak
akkor van hézag, ha a lisztre ráöntöd a sót, aztán az élesztőt, és a kettő együtt, így töményen találkozik.
A porélesztőnél sajnos már többször előfordult, hogy a szavatosság ellenére nem indult be, ezért nem bízom benne annyira, hogy "indítás" nélkül beletegyem.
Mindkét élesztőt két dologgal lehet elszúrni:
* ha a víz, tej túl meleg,
* ha sok cukrot teszel hozzá
Erre a kettőre kell ügyelni.
Sok sikert!!!
Én vénségemre a sok jó gasztro-blogostól tanultam, -és milyen igazuk van-, a friss élesztőt már nem futtatom, csak belmorzsolom a lisztbe, max elkeverem a cukros langyos tejjel, és már öntöm is a liszthez.
A porélesztőt-mivel tapasztalatom szerint lutri-elkeverem a tejjel, és ha apró bubikat látok a felszínén már öntöm is a liszthez.
Mindkettőnél arra kell ügyelni, hogy sóval ne érintkezzen, mert akkor meghal. Ezért célszerű a sót a liszttel azonnal elkeverni, és ebben az esetben ilyen baleset nem fordulhat elő.
Meg lehet szeretni.
Nekem a hagyományos élesztő maradéka mindíg megromlott, mert ritkán használom, ez viszont eláll.
Próbáld így:
langyi tejbe kis cukor, bele élesztő és CSIPET LISZT.
Ebbe "Kapaszkodik bele", mikor felfut. Ez a kovász.
És ettől lesz tökély....:)
már nem. mit szeretnél sütni vele? felfuttatni nem kell, és én annó a tejet v vizet sem szoktam melegíteni hozzá.
De már csak normál élesztőt használók, és nagyobb mennyiségben vásárolom. aztán fagyasztóü. Ügyelve rá, hogy mindíg legyen friss a hűtőben. mert minden nap sütök kenyeret.
További ajánlott fórumok:
- Mit használtok aknés, pattanásos bőrre?
- Milyen sampont (vagy egyéb megoldást) használtok gyorsan zsírosodó hajra?
- Milyen pelenkát használtok és miért azt?
- Ti milyen öblítőt használtok? Én már mindent kipróbáltam, de a törölközők sokszor olyan durvák!
- Milyen pelust használtok? Mik az érvek mellette?
- Milyen tablettát használtok gépi mosogatáshoz?