Hagyatéki tárgyalás díja ilyen esetben mennyi lehet? (tudásbázis)
konkrétan az a gondom, hogy a hagyatéki ügyintézők találkoznak először az örökössel / örökösökkel és gyakran félretájékoztatják őket (lásd: a közjegyzők titkolóznak) pedig jobb lenne, ha a rendelet alapján kiszámolnák nekik a várható díjat, mert tényleg nem titok, nem nehéz kiszámolni
a hagyatéki leltárak is hiányosak, ahogy Depike is írta kimarad bankszámla, föld stb és emiatt elhúzódhat az eljárás nem a közjegyző miatt, hanem a rossz leltár miatt vagy pót-hagyatéki eljárásra kerülhet sor, ami plusz költség
sokszor örökösöket hagynak ki , emiatt teljesen új eljárást kell lefolytatni és a díj újra fizetendő
tehát sok múlik a hagyatéki ügyintézőkön , mivel első körben jó lenne, ha megfelelő tájékoztatást adnának az inadekvát tájékoztatás helyett
nem beszélve arról, amikor azt hazudják az örökösnek, hogy rég megküldték a hagyatékot pedig még nyomát sem láttuk az irodában
tudnám még folytatni pl nem tudtak tul lapot lekérni, pedig kötelességük lenne csatolni az iratokhoz
remélem nagyjából érthető, hogy mire gondolok, mit hiányolok
az a helyzet hogy utálok más helyett dolgozni, amikor az önkormányzatoknál állami pénzeken kávézgatnak , majd 15 óra körül hazamennek, a telefont meg sosem veszik fel
elég baj, hogy semmit sem tudtok erről
"állambácsi" elküldhetne már Titeket egy tanfolyamra, mert olyan szinten tájékozatlanok vagytok, hogy az már fájdalom
és ez nem a végzettségtől függ !
olvasni csak tudtok, le van írva minden a rendeletben
néha elő kellene venni :D
Bizony, nekem még 4 éve, több, mint 100 ezer ft illetéket kellett fizetni. Per fő. Tehát több, mint 200 ezret fizettünk ketten tesómmal, de külön is küldték a csekket.
Nekünk a közjegyzőnél is sokat kellett fizetni, de nekünk a levélben már kiküldték a pontos összeget.
Talán, ha jól emlékszem még pluszban kellett fizetni a lapok oldalszáma után is 2000 ft/oldalt...vagy valami ilyesmi, de ez is nagyon halovány emlék. Nem igazán voltam képben.
A hagyatéki eljárás közjegyzői díja az öröklés nagyságától függ. Úgy tudom tólig határok vannak, hogy mettől meddigi örökség esetén mennyi.
De erre pontos adatot mondani nem tudok. Tavasszal voltam hagyatéki tárgyaláson, a bátyámmal ketten örököltünk egy fél lakást, ami 4 millió, ennek a negyede lett az enyém és kb 28 ezret kellett fizetnem akkor és ott. A bátyámnak szintén.
De azt tudom, hogy lehet kérni részletfizetési lehetőséget, ha valaki a ráeső közjegyzői díjat nem tudná kifizetni.
Ha mindenképpen belém akartok kötni, nyugodtan kössetek. A titkolózás-t nem csak egyféleképpen lehet értelmezni. Úgy értettem, semmit nem tudunk az egészről, és eléggé ellenségesek is a közjegyzők velünk, legalábbis akikhez mi tartozunk.
Saját ügyemben voltam már közjegyzőnél, csak jó tapasztalataim voltak, egy fiatal, dinamikus hölgyhöz kerültünk, nagyon kedves és gyors volt.
Akkor jól gondoltam, hogy mitől függ. Ezek szerint minél több ingatlan, ingóság maradt, annál nagyobb a közjegyzői díj?
Mikor értékelem az ingatlant, akkor is szóba szokott ez kerülni.
szia!
titkolóznak a közjegyzők ? ez kicsit fura megjegyzés.
egy rendeletet nem igazán lehet eltitkolni :D
1991 óta ugyanaz a díj, akinek van matek érettségije, az ki tudja számolni :
Sziasztok!
Én hagyatéki ügyintéző vagyok, nálam indul az egész eljárás, én veszem fel a hagyatékot, adatokat, hallgatom meg az örökösöket.
Olyan szinten nem látunk bele a közjegyzői díjba, hogy az ügyfelek hiába érdeklődnek, még kb. összeget sem tudunk mondani, hogy miből tevődik össze a díj. A közjegyzők nagyon titkolóznak ez ügyben.
Ha nektek 28 E Ft összesen, az nem is sok, mert volt ügyfelem, aki azt mondta, hogy 70 E Ft volt a közjegyzői díj. Valószínűleg tényleg a hagyaték összegétől függ, bár hagyatéki illeték már 2 éve nincsen (régen minél több volt a föld, ingatlan, stb, annál több volt az illeték)
Összesen annyi a díj, tehát nem kell az összes örökösnek fizetni, hanem összesen.
Asszem az örökségtől függ az összeg.
Sziasztok!
Ha a hagyatéki tárgyalásra behívó levélben az alábbi mondat szerepel:
"A hagyatéki eljárás várható munkadíj és költsége 28.000 ft, mely összeg az örökösöket egyetemlegesen terheli. Kérem az említett összeget szíveskedjen(ek) a tárgyalásra elhozni."
Ebben az esetben összesen kelle ennyit fizetni vagy fejenként?
Köszönöm a válaszkat előre is.
További ajánlott fórumok:
- Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem!
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan tudna valaki tanácsot adni?
- Voltatok már hagyatéki tárgyaláson? Mi történik? Forgatókönyv szerint megy a dolog vagy spontán? Lehet, hogy nem egyformán fizetünk?
- Hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyvét és halotti anyakönyvi kivonat másolatot lehet kikérni?
- Lehet értékesíteni az ingatlant, ha nem volt még hagyatéki tárgyalás?