Ha valaki a gyed vége felé lesz megint terhes milyen juttatás jár neki? (tudásbázis kérdés)
Ha még gyed-en van nem szűnhet meg a munkaviszonya!
nem dobhatják ki a munkahelyről csak ha teljesen megszűnik a munkahelye jogutód nélkül!
Szívesen!
Jó éjt!
Tehát, hogy egyértelmű legyek:
amennyiben a szülő munkaviszonya folyamatosan fennáll, nem kell visszamennie dolgozni a második gyermek születése előtt, hiszen a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetési nélküli szabadság időtartama is BIZTOSÍTÁSBAN töltött időnek minősül, ebben a tekintetben a törvény nem hozott változást. Amennyiben a munkaviszony időközben megszűnt, akkor a hatályos szabályok szerint is (jelenleg is!) vissza kell térni a munkaerőpiacra, hiszen a gyedet csak az a szülő igényelheti, aki az igényléskor biztosított.
Hogy hogyan szűnik meg valakinek a munkaviszonya, mikor terhes, vagy babával van otthon?
Pld:
- megszűnt a munkáltató
- közös megegyezéssel (sajnos ilyen buta emberrel is találkoztam már...)
- határozott idejű szerződése lejárt
- álláskeresési járadék folyósítása alatt szül (ebben az esetben szüneteltetnie kell a járadék folyósítását és ez idő alatt nem biztosított)
Nem-nem! Ha neked van munkahelyed, akkor a gyed alatt is BIZTOSÍTOTT vagy!
Biztosítási időről szól a törvény!
Akkor leírom:
A terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lesz szükség. A tgyás a 24 hetes szülési szabadság időtartamára folyósított juttatás, amely – ugyanúgy mint a gyed – az anya napi jövedelmének 70 százaléka.
A törvénynek ez a része 2010. május 1-jén lép hatályba, tehát a jövő év április 30-ig született gyerekekre a jelenlegi szabályok vonatkoznak.
Biztosítási időről beszél a törvény, tehát ha megszünt a munkaviszonya, akkor valóban nem jár neki a tgyás és a gyed, csak a gyes a gyermek 2 éves koráig (ha 2010.04.30. után szül)
Teljes információ kell hozzá.
Mikor fog szülni?
Nem szünt meg a munkáltató?
én is Gyeden voltam de októberben fogok szülni. Munkaviszonyom van és ugyanúgy fogok minden juttatást kapni, mint eddig.
Akkor valószínű, hogy közben megszűnt a munkaviszonya?
Szia!
Ez csak abban az esetben lehet, ha időközben megszünt a munkaviszonya (nincs biztosítása)
Ha valóban így van, és 2010. május 1. előtt fog szülni, akkor csak a gyes jár neki.
Egy ismerősőmnek októberben fog lejárni a gyed és megint terhes lett. A két gyerek között 2 év és 6 hónap lesz a korkülömbség. Felhívta a TB-t és azt mondták nem jár neki semmi.
Azt mondták ha tudta hogy akar még egy gyereket miért nem adta be a bölcsibe a gyereket és ment el dolgozni?
Én nekem ez furcsa. Milyen aapon nem jár neki a gyed. Hisz még le se járt a gyed az első gyerekre, hogyan lenne meg a két gyerek között az egy év újabb munkaviszony???
További ajánlott fórumok:
- 2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.
- Ausztriába költözünk. A párom ott kapott munkát. Én GYED-en vagyok. Milyen juttatások járnak?
- Gyed alatt megszűnik a cég ahol dolgoztam milyen juttatások járnak?
- 2011-es juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.
- 2. gyerek utáni juttatások - táppénz, tgyás, gyed
- Milyen lehetőségeik vannak a közfoglalkoztatottaknak? Jár-e pl. GYED és egyéb szokásos juttatások, mint a normál jogviszonyban dolgozóknak?