Ha refluxos vagy mivel csillapítod a savad? Vagy esetleg műtét szóbajöhet? (tudásbázis kérdés)
A niacid, az szerintem Noacid :)
Egyébként teljesen igazad van a tiltott ételekkel kapcsolatban, azonban a paradicsommal nem értek egyet. Kerülni kell még a nagyon hideg illetve nagyon meleg, és szénsavas ételeket. Fél év odafigyelős étkezéssel a helyzet sokat javulhat. Ha nagy a baj, érdemes olcsóbb proton pummpa gátlók helyett (pantoprazole)mint Noacid,inkább Nexiumot felíratni, (esomeprazol)ami drágább, viszont néhány hónap alatt teljesen helyrehozza a refluxot.
Sziasztok!
Nekem 3 éve diagnosztizálták a refluxot és a rekeszizomsérvet, eddig Controloc-ot, most Niacidot szedek (mert u. a. a hatóanyag, csak olcsóbb). Felmaródásaim voltak. Eddig a legjobban, a csoki, ( főleg a fekete) okozott gondot, a gasztrodokim szerint is ez a legerősebb savképző. Már 3x voltam tükrözésen, de olyan ügyes a dokim, hogy nem fájt, inkább kellemetlen volt( ha kell valakinek, megadom az elérhetőségét). Most pénteken megyek hozzá, kérni egy újabbat, mert a kialakult candidiázisomra szedett cuccok miatt, megint mar ott lennt, a gyomorszájnál. Amit biztosan tilos: cigi, kv( legalábbis töményen), paradicsom, ecet, savas gyümölcsök, alkohol!, mustár( pedig imádom-főleg a dijonit), torma, minden csípős erős élelmiszer és fűszer, csoki, kakaó.
Ennyit tudok, talán segít valakinek:)
a legjobb hatóanyag reflux esetén a pantoprazol (háziorvos is felírhatja) sokkal jobb hatása van mint pl. a quamatelnek. a naxium ha nincs rá szakorvosi javallat, méregdrága.
diétával könnyen konzerválható, pl. ne igyál szénsavasat, alkoholt megint ne, nincs cigi, nincs KV, fűszereset se egyél. nem kell megijedni, a lakosság 70%nak van refluxa, csak sokaknál még nem produkál tüneteket.
szia!
köszi.:)))
azért írtam, hogy nem biztos, mert nem vagyok szakember, csak nekem így mondták
"A savas reflux jellegzetes tünete a gyomorégés. Van akinél a reflux gyomorszáj-táji fájdalmat, esetleg émelygést, savas büfögést okoz, olykor a sav feljön a torokba, szájba"
A gyomorégés már reflux. Ugyanis nem a gyomor ég hanem a nyelőcső gyomorszáji része.
én úgy tudom - lehet, hogy nincs igazam,- a reflux és a gyomorsav túltengés nem ugyanaz. A refluxnál nem zár rendesen a záróizom. gyomorsav túltengés esetén jössz vissza a sav, de kialakulhat belőle reflux, ha nincs kezelve. Reflux esetén viszont a gyomortartalom is visszajön, nem csak a sav.
Nekem is jön a sav, és reggelente megiszom egy pohár frissen facsart citromlevet egy pohár vízben - és az kordában tartja. a citrom ugyanis - bármilyen hihetetlen, de -lúgosít. Savlekötést nem javaslom, mert az csak tüneti kezelés, az okot nem szünteti meg
Szia!
Nekem is refluxom van, a műtét sem mindig biztos....
Szedhetsz, Controlokoz,Zantakot,Ranitidint,Qamatel,Nexium,ezek gyomorsav termelését csökkentik. Almagel,Antagel,Malugel,ezek közömbösítők. Van ami a gyomor nyálkahártyáját védik:Ulgogant.
Este lefekvés előtt csak keveset egyél,emelt fejrészen aludj, ne hordj szűk derekú ruhát,
DE a legjobb ha orvoshoz elballagsz, ő megmondja mi legyen a teendő!
További ajánlott fórumok:
- Hasfájós babák! Tudom, hogy nincs ellenszere, de kinek mi vált be a görcsök csillapítására? (gyógyszerek, ékezés, masszázs, stb...)
- Kérlek segitsetek! Nővéremnek 38.7'C-os láza van és nagyon görcsöl a hasa! Mivel lehetne csillapitani a görcsöket? Valamilyen házi módszer?
- Jön a vihar... eléggé félünk. Vannak "praktikák", amivel csillapítható a félelem? Vagy fejben kell eldönteni?
- Fogzás okozta kínok csillapítása homeopátiával
- Mivel lehet csillapitani a fájdalmat, és azt az égő, csipő érzést ha aranyér van kialakulva?
- Lábujj-zúzódás (esetleg törés) esetén hogy csillapítható a fájdalom?