Ha nincs bejelentett munkám, hogy lehet zöldben a TB-m? (tudásbázis)
Akkor lehet, hogy régebben nem volt olyan precíz az egész rendszer, s tán akkor nem tűnt fel, hogy én nem fizettem TB-t...(mert dokinál is jártam, akkor, ugye írtam, hogy cirka 10 éve, s akkor ott nem látták, hogy nincs fizetve)
És tán most már, hogy sokkal jobban van minden regisztrálva, utána tudnak nézni...
Részvétem. Javaslataim:
1: mielőbb találj valami megoldást, hogy be legyél jelentve, hogy ne szaporodjon az „adósságod”
2: sírjál, ríjjál (okosan) és írásban kérj részletfizetési lehetőséget, szerintem azt megadják.
Világos,csak nekem egészen más a tapasztalatom! :)
A 45 nap biztosítás oké.
Ez érdekes.
Ha szólsz, akkor a nav rád szállés mindent bevasal visszamenőleg.
Persze ez így nem megoldás, mert hosszú még az élet.
Mindenképpen jelentsd be, aztán majd fizeted a havi pénzt, visszamenőleg meg köthetsz részletfizetési megállapodást.
Nem harapnak ám anav-nál. de jobb minél kevesebbet találkozni velük.
hány éves vagy?
gondolom fizettél sok-sok évig TB-t)
Írtam, hogy igen, napra pontosan ki kell fizetnie visszamenőleg, ha most kezdené el fizetni...Nekem is csak pár napom nem volt fizetve, és visszamenőleg ki kellett...Most fizetem, idén havonta 6930FT, minden évben emelik amúgy...
Én mikor nem fizettem hónapokig TB-t(bár ennek már cirka 10 éve), majd munkába álltam, nem kellett semmit fizetnem visszamenőleg...Utána mikor megint magamnak kellett fizetnem a TB-t, csak a munkaviszony megszűnése utáni 45. naptól kellett fizetnem (45 napig még biztosított voltam), és nem kellett az anno évekkel előtti pár hónapos kihagyást kifizetnem...
Nemtom elég világos-e..
Annyi mindent olvas az ember, valakinek semennyit sem kellett visszafizetni pl.
Jó, hogy van egy rendszer ennek az egésznek.
Félrevezetőt írsz:
"A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem
keletkeztet, és a háztartási munkára alkalmazott személy a Tbj.
1
vonatkozásában nem minősül
biztosítottnak. E jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak sem minősül a
háztartási alkalmazott."
Ez a NAV tájékoztatójában van benne.
Hát, ha most akarod elkezdeni magad fizetni a TB-t, akkor visszamenőleg ki kell fizetni...Napra pontosan kiszámolják...Nekem csak pár nap elmaradásom volt, és kiszámolták úgy..Amúgy havonta most már 6930FT a TB...
Viszont ha te hamarosan munkába állsz, akkor úgyis fizeti utánad a munkahely, nem kell visszamenőleg kifizetned...
A TB nyilvántartás (is) számítógépes programon alapul. Minden programban lehet hiba. A dolog előbb-utóbb ki fog derülni, úgyhogy minél előbb járj utána!
Visszamenőlegesen meg kell fizetni az elmaradást, nem engedik el semmilyen ürüggyel. (Így tudom.) Ne várjad meg, hogy 6 számjegyű legyen a visszafizetendő összeg!
Vagy ahogy előttem már írták, ha rászorulsz az Önkormányzat egy ideig fizeti helyetted.
Járj utána mindenképp, nehogy bajod legyen belőle.
Mikortól nem vagy bejelentve? Mert miután megszűnik a munkaviszonyod még pár hétig (nem tudom pontosan hány napig) automatikusan biztosított vagy. Ha suliba jártál akkor is így van.
Utána meg, amíg nincs munkád magad után kell fizetni, az adóhivatalnál kell intézni.
További ajánlott fórumok:
- Ha terhes lennék és nincs bejelentett munkahelyem, mit kapnék alanyi jogon?
- Baj, ha nincs állandó bejelentett lakcím?
- Tudja valaki, hogy ha babát szeretnék és 1 éve nincs bejelentett munkahelyem, viszont már van közel 10 év munkaviszonyom, jár nekem GYED?
- Ha bejelentett főállás mellett egyéni vállalkozó vagyok, de egyáltalán nincs bevételem, akkor is kell könyvelőt fizetnem?
- Ha valakinek nincs állandó bejelentett munkája, fizethetnek neki nyugdíj járulékot vagy egészségpénztárt?
- Nyíregyházán hol van a fogászati SZTK? Ingyen ellátnak, ha nincs bejelentett lakcímem itt (ideiglenes sem)?